Selecteer een pagina

Twee NK Trailrunning – Duinentrail Schoorl 2016

door | okt 23, 2016 | Nieuws

De DuinenTrail in Schoorl is voor het 2e jaar op rij het decor voor het NK Trailrunning. Vorig jaar dus uniek, dit jaar een erkenning van de mooie en sterk bezette editie in 2015. Door uiteenlopende redenen gaan we dit jaar sowieso twee nieuwe Nederlands kampioenen zien, want Tim Pleijte en Renée Vranken zullen niet in staat zijn hun titel te komen verdedigen. Een voorbeschouwing op deze race en kandidaten die kans maken op de Nederlandse titel…

Kampioen Tim Pleijte is één van de vijf lopers uit Nederland die zich heeft geplaatst voor het WK Ultratrail in Portugal, dat in hetzelfde weekend als het NK plaatsvindt. Andere potentiële podiumkandidaten als Pascal van Norden en Dominique Pankow strijden dus in Portugal voor een sterk klassement. Is het NK daarmee gedevalueerd?

Nee, het niveau is nog steeds hoog en de topfavoriet van 2015 is ook nu weer topfavoriet; Zach Freudenburg. Zach liep vorig jaar een groot gedeelte van de race ruim aan kop. Door een inzinking op het lastige tweede stuk door de duinen en de lange trappen eindigde hij nog maar net op het podium. Na een sterke zomer (5e bij de World Masters Mountain Running Champs 2016 in Italië) zal hij dit jaar ongetwijfeld weer voor de titel gaan. Dat zal niet zonder slag of stoot verlopen.

Een nieuwe kaper op de kust lijkt er te zijn: Tom Wiggers. Wiggers liep een paar weken terug zijn eerste echte Trail in Maastricht en won deze prompt. Hij heeft op de langere afstanden meerdere Nederlandse titels op zijn naam, waaronder de 10.000 meter op de piste. Afgelopen EK in Amsterdam liep hij nog de halve marathon namens Nederland. De bossen en duinen rondom Schoorl kent hij heel goed, omdat hij hier jarenlang heeft getraind bij het loperscollectief Team Distance Runners, met onder andere Michel Butter en Ronald Schroër. Tom heeft de topatletiek vaarwel gezegd en slaat nieuwe wegen in, één daarvan is trailrunning. Het zou mooi zijn als er een strijd tussen hem en Zach in de duinen zal plaatsvinden.

Wie komen er verder in aanmerking voor het podium? Geordie Klein uit Schoorl kent de omgeving als zijn broekzak en veraste iedereen met zijn sterke finish vorig jaar, wat hem een 4e plek opleverde. Hij rook daar het podium en ging vervolgens aan meer trailruns deelnemen. Zo won hij de combi klassementen van de VeluweZoomTrail en die van de X-Trails in België. De concurrentie zal sterk voor de dag moeten komen om hem van het podium te houden. Falco Olivier, dit jaar bij de Koning van Spanje Trail eindigend op de 4e positie, is één van die mannen die dat zou kunnen, evenals Jeroen Vink. Jeroen miste het WK UltraTrail en zal zijn 7e plek van vorig jaar willen verbeteren. Andere atleten die we tussen plek 4 en 10 verwachten zijn Rogier Wouters, Ralph Apeldoorn, Willem van ’t Veer en Patrick Franken.

Het parcours is dit jaar slechts op een aantal plekken gewijzigd. De deelnemers worden dus weer uitgedaagd met trappensecties, zand- en schelpenpaden en klimmen en dalen over de mooie duinpannen. De weerscondities zullen eind oktober mede bepalend zijn hoe zwaar deze tocht gaat worden. De 37 kilometer en 700 hoogtemeters in combinatie met de ondergrond zijn hoe dan ook slopend en afwisselend genoeg om de pure strijd aan te gaan!

De grootste kanshebber voor de titel bij de dames is Irene Kinnegim, eind augustus nog finisher van de Ultratrail de MontBlanc (170km) in het Franse Chamonix. Eerder dit jaar won ze de veel kortere (37km) Koning van Spanje Trail in Gulpen en hiermee laat ze zien op meerdere afstanden mee te kunnen. Het zou een mooie opvolgster zijn van Renée Vranken, die vanwege langer blessureleed Schoorl aan zich voorbij moeten laten gaan. Bronzen medaille winnares van 2015 Suzan Nieman en lokale held zal proberen haar van het hoogste schavot te houden. Suzan liep onlangs met (loop-) vriendin Eline Rampen de TransAlpineRun uit en zal hier zeker sterker door zijn geworden.

Voor de overwinning kunnen we op de huidige deelnemerslijst niet meer een echte uitdaagster ontdekken, maar voor het podium zijn nog veel gegadigden, waaronder Charissa Koetsier. Ze werd dit jaar 2e in Gulpen en onlangs bij het Open BK Trailrunning 5e tussen alle sterke Belgen. Zal Willemijn Jongens nog scherp zijn na haar fraaie overwinning bij de Adamello UltraTrail en richting het podium eindigen? Of waar kunnen we triatleten Tineke van den Berg (vorig jaar 5e) en Anne Zijderveld (winnares Koning van Spanje ULTIMATE 2016) verwachten?

De kans is aanwezig dat enkele andere toppers nog niet op de huidige deelnemerslijst vermeldt staan. Een verassing is altijd leuk, zeker op een NK!
Op de 17 en 10km zullen we vooral kampioenen van de toekomst actief zien. De winnaars verwachten we over enkele jaren ook strijden voor de hoogste prijzen bij het NK.

Splash this around