Selecteer een pagina

Een sterke titel voor een boek over dat officieel over ultra-lopen gaat. In feite gaat het over Ultra-trail en komt er maar zeer weinig asfalt in voor. Het is geschreven door Bryon Powell, de initiatiefnemer van http://www.irunfar.com/ , een mooie Amerikaanse Ultra-running site waar je het te boek ook kan bestellen voor 18 dollar, exclusief verzenden.

In het boek komen vele onderwerpen aan de orde. Een kort overzicht:
Waarom een ultra lopen? Hoe te trainen; met daarbij de voor en tegenstanders van snelheids training aan het woord. Tapering en herstel. Verschillende soorten schema’s, Technische kwesties als stijgen & dalen. Drie hele pagina’s worden gewijd over hoe je uit de broek moet gaan in de vrije natuur ! Eten en drinken tijdens een ultra, met daarbij (het is de USA) aandacht voor voedings supplementen. Aan materiaal en wat belangrijke medische zaken worden 2 hoofdstukken gewijd.
Race strategie met aandacht voor pacers, support-crew en drop-bags, zaken die in de USA gangbaarder zijn dan hier. Hoe te anticiperen op hitte en kou en als uitsmijter ook nog wat bare-foot running.

Een van de leuke dingen van het boek is dat hij bekende Amerikaanse ultra-lopers, zoals Geoff Roes, Krissy Moehl en Dave Mackey ook aardig wat pagina’s laat vullen met hun inzichten en ervaringen. Voor de gevorderde ultra-trailer zal het misschien weinig nieuws bieden; het is een duidelijke Amerikaanse visie op de ultra-trail. Dat zie je in sommige hoofdstukken terug. Voor de startende ultra-trailer, ongeacht zijn/haar niveau is het een helder geschreven verhaal, vol met praktische aanknopingspunten, tips en ervaringen. Bryon Powell laat in z’n traings verhaal meerdere visies aan bod komen.

Kortom, een inspirerende, plezierig geschreven en makkelijk leesbare aanrader !

Splash this around