Selecteer een pagina

In 2021 organiseerde MudSweatTrails een trailreis in 7 etappes over het parcours van de legendarische UTMB rond de Mont Blanc. In 2023 doen we het weer en jij kan nog mee! Maar wie weet er eigenlijk dat de UTMB een voorloper had? Voila, een stukje trailgeschiedenis…

De Super Marathon de Mont Blanc, ook wel bekend als de “Mont Blanc Marathon”, was de voorloper van de huidige Ultra Trail de Mont Blanc (UTMB). De race werd georganiseerd in oktober 1987 en was één van de eerste ultra-trails in Europa.

Bekeken door een handvol toeschouwers begon de Super Marathon in Chamonix, , en voerde de 40 deelnemers in 3 dagen rond het Mont Blanc-massief. In de jaren 90, waren ultralopen nog een nichemarkt, dus er was weinig concurrerende wedstrijden in Europa. De spaarzame beelden komen nu bizar over. Katoenen T-shirts gesponsord door de lokale meubelboer, geen racevesten, geen markering, geen trailschoenen, summiere ravito’s en dik besneeuwde cols. Veel deelnemers beschouwden de race als één van de grootste uitdagingen in de sport en een kans om zich te meten met de beste ultralopers ter wereld.

De eerste dag overleed één loper door onderkoeling op de Col de la Seigne, de reddingsdiensten waren niet op tijd in het nog mobiele telefoon-loze tijdperk.

Dag twee voerde, na een korte stilte bij de start, naar Champex in Zwitserland, met weer een handvol toeschouwers bij een summier finish spandoek.

Dag drie, na een mondelinge briefing zonder geluidsversterking, waar de route werd uitgelegd, voerde naar het kerkje in Chamonix waar de pioniers werden opgewacht door een tiental belangstellenden. Het contrast met de huidige UTMB kan niet groter zijn!

Wil jij ook een keer de  legendarische Ultra Trail du Mont Blanc lopen ? Je kan nog mee in september 2023.  Meer info op de site van onze reispartner 360°Explore.


Meer informatie over onze UTMB reis, die we van 16 t/m 24 september 2023 organiseren.

 

 

Splash this around