Selecteer een pagina

Het begin, de races, cijfers en debat…

In 2022 organiseerde MudSweatTrails een trailreis in 7 etappes over het parcours van de legendarische UTMB rond de Mont Blanc. In september 2023 doen we het weer en jij kan nog mee!

De start van de UTMB in 2003

Michel en Catherine Poletti hadden een platenzaak in Chamonix, en bedachten met een groep vrienden om in 2003 de wedstrijd rond de Mont Blanc nieuw leven in te blazen.  Tot hun verrassing schreven ruim 700 mensen zich in voor de 150 km trail. In de stromende regen haalden er nog geen 70 de finish, met de legendarische Dawa Sherpa als winnaar. Catherine Poletti was de race director en is dat bijna 19 jaar gebleven om in 2021 over te dragen aan haar dochter. Michel Poletti was, als berggids, jarenlang verantwoordelijk voor de parcoursen en liep de UTMB vele malen zelf mee.

Cijfers

Inmiddels Is de UTMB uitgegroeid tot een mega evenement met 8 races en 10.000 deelnemers uit meer dan 100 landen, 2.000 vrijwilligers en tienduizenden toeschouwers. Ruim 25.000 mensen proberen zich in te schrijven voor één van de races. Helaas hebben 2 deelnemers hun deelname aan een van de wedstrijden niet overleefd (2021 TDS, 2022 PTL).

De wedstrijden

Iedere paar jaar is er een wedstrijd bij gekomen dus inmiddels zij het er nogal wat. Allemaal finishen ze bij het beroemde kerkje in Chamonix en alle deelnemers worden nog altijd verwelkomd door de Poletti familie. Een overzicht:

  • UTMB (Ultra-Trail du Mont-Blanc) 171 km en 10.000 mD+, met 8 grote cols en wat kleinere bulten is de spectaculaire race het officieuze wereldkampioenschap Ultratrail. Het inschrijven hiervoor is inmiddels erg complex geworden. Meestal loopt zo’n 60% van de deelnemers hem uit. Al sinds 2003.

  • CCC (Courmayeur-Champex-Chamonix) 101 km en 6.100 mD+. Het kleine broertje, dat vanuit Italië, via Zwitserland het laatste stuk UTMB volgt. De steile start is berucht. Voor velen een opstapje naar meer, onthoud de namen van zij die op het podium staan. Sinds 2005.
  • PTL (La Petite Trotte à Léon) 300 km en 28.000 mD+. Als team van 2 of 3 personen, geen markering, geen ravito’s en meestal buiten de paden. Volgens de organisatoren is het parcours te makkelijk als meer dan de helft van de deelnemers hem uitloopt. Theoretisch is het geen wedstrijd, maar daar hebben de deelnemers niets mee te maken! Sinds 2008.

  • TDS (Sur les Traces des Ducs de Savoie) 121 km en 7.300 mD+.Volgens velen het ruigste parcours. Ieder jaar wordt hij wat langer. In een grote boog loop je vanuit Italië langs de westkant van de Mont Blanc naar Chamonix. Berucht is de 2000mD+ klim na Bourg st Maurice na 50 km. Al sinds 2009.
  • OCC (Orsières-Champex-Chamonix) 56 km en 3.500 mD+. Starten in Zwitserland voor het laatste stukje UTMB. Noem het geen kidsrun! Sinds 2014-
  • YCC (Youth Chamonix Courmayeur) 15 km en 1.000 mD+. Een echte kidsrun verdeeld over 2 dagen, 2 wedstrijden. Sinds 2016.
  • MCC (De Martigny-Combe à Chamonix) 40 km en 2.300 mD+  Alleen voor vallei bewoners en vrijwilligers van de UTMB. Vanuit Zwitserland naar Chamonix. Sinds 2018.
  • ETC (Experience Trail Courmayeur) 15 km en 1.300 mD+. Rond de startplaats van de CCC, Courmayeur in Italië. Zullen we dit maar gewoon een cross noemen? Sinds 2022.

Sponsors

De UTMB wordt stevig gesponsord. Alleen de inschrijfgelden zijn niet voldoende voor de overal, en vaak moeilijk toegankelijke voorzieningen; de grote aid-stations en de medische staf. De bedragen lopen inmiddels in de miljoenen.

10 jaar was ‘The North face’ hoofd sponsor. Met hun schoenen zijn ze in Europa nooit doorgebroken al sponsoren ze succesvolle bergsporters. Ook Columbia die het overnam is nooit heel groot geworden in Europa en trailrunning. Het overbekende Hoka is de huidige hoofdsponsoren is tegelijk één van de best vertegenwoordigde schoenenmerken in de wedstrijden. De ‘kleinere’ sponsors zijn niet heel klein te noemen; ze dragen vaak voor 10.000 euro’s bij aan het wereldwijd te volgen evenement.

Kritiek

Over alle aspecten van de UTMB kun je boeken vol schrijven. Toch heeft het evenement ook veel kritiek te verduren. Te veel mensen? Is dat nog wel bergsport? Te commercieel? Mag dat of moet sport altijd in amateurverband zijn? Milieuonvriendelijk? De grootste vervuiling komt van de auto’s van de deelnemers en toeschouwers. Te multinational?  Nu is er een partnership met triatlons van Ironman. Te dominant? De UTMB en de eruit voortvloeiende ITRA hebben altijd eisen gesteld aan hun partner wedstrijden. Zeker is dat de UTMB een voorbeeld functie heeft gehad voor veel wedstrijden. Topsport heeft nu eenmaal voor en tegenstanders. Dit evenement, voor velen een ultieme droom, is inmiddels live over de hele wereld te volgen. Prachtige beelden van diepgaande atleten in de meest fantastische alpiene omgeving!


Splash this around