Selecteer een pagina

In 2022 organiseerde MudSweatTrails een trail reis in 7 etappes over het parcours van de legendarische UTMB rond de Mont Blanc. In september 2023 doen we het weer en jij kan nog mee !

Deelnemers

Zullen we het cliché dat iedere deelnemer of finisher van de UTMB een winnaar is maar even buiten beschouwing laten ? Die ruim 100 mijl krijg je, gezien het finishers percentage van rond de 60% zeker niet kado.

Maar hoe ziet die gemiddelde UTMB deelnemer er eigenlijk uit ?

Helaas is slechts 10%  een deelneemster. De overigen (heren) zijn ‘gemiddeld’ getrouwd, tussen de 35 en de 50 jaar oud, hebben kinderen, zijn goed opgeleid en verdienen modaal of meer. Hun doel is de race uitlopen. Competitie is secundair. Zij hebben een grote interesse in de ‘waarom’ van hun training en voeding. Natuur, omgevingsbeleving en race vriendschappen staan hoog in hun vaandel.

Onderzoek van de gemeente Chamonix laat zien dat de UTMB deelnemer gemiddeld met z’n 2,2-en komt en 3 nachten blijft. Een goudmijn voor het toerisme in wat vroeger het rustigste weekend van de zomer was!

Winnaressen

Opvallend is dat er behoorlijk wat Amerikaanse dames de UTMB hebben gewonnen. Maar liefst 7 Amerikaanse overwinningen in de afgelopen 20 jaar.

  • Als laatste: Courtney Dauwalter (USA) 2021 & 2022. Zij won vrijwel al haar trails de laatste 8 jaar. Altijd lachend en met een tandenborstel in haar race vest voor op de ravitos.
  • Rory Bosio (USA)  in 2013 & 2014. Kwam zij destijds niet met een dansje over de finish ? We vinden geen race resultaten van haar na 2019. Haar medische carrière gaat nu voor.
  • Lizzy Hawker (UK) Nog steeds dé koningin van de UTMB met 5 overwinningen en een 2e plaats tussen 2005 & 2012. Inmiddels is zij de organisator van de Ultra Trail de Monte Rosa

Winnaars

Geen enkele Amerikaan won ooit de UTMB, al hopen inmiddels vele Europeanen dat Jim Walmsley (tegenwoordig de buurman van François D’Haene) de eerste gaat zijn.

  • Kilian Jornet (ES) & François D’Haene (FR) wonnen de UTMB allebei 4x en zijn natuurlijk, al jaren, dé grote sterren van de Ultra-trail.
  • Xavier Thevenard (FR) won 3x de UTMB, maar ook won hij de CCC, de TDS en de OCC. Inmiddels doet hij het noodgedwongen (ziekte van Lyme) wat rustiger aan.
  • Marco Olmo (ITA) won de UTMB 2x. De laatste keer was hij 58 jaar oud ! Een markante verschijning. Broodmager, bouwvakker en vegetariër toen dat nog ongewoon was. Succesvol heel hardlopen was zijn manier van wraak nemen op zijn leven als ‘nobody’. Meerdere malen stond hij op het erepodium van de  ‘Marathon des Sables’ die hij zo’n 20 maal liep. Steady, altijd met z’n handen op z’n rug, stapte Marco Olmo de berg op. Z’n uitrusting naaide hij vaak zelf. Van hem zijn de gevleugelde woorden: ‘Va piano, va sano, va lontano’ (ga rustig, ga gezond, ga lang).

Tijden

De barrière van 20 uur is geslecht in de adembenemende strijd tussen Kilian en Mathieu Blanchard in 2022. Bij de dames wordt er inmiddels onder de 23 uur gelopen. Vergeet niet dat het parcours ieder jaar iets langer/hoger wordt.

De laatste finisher, die er maximaal 46 uur over mag doen wordt altijd feestelijk binnengehaald door de winnaars tijdens de prijsuitreiking bij het kerkje in Chamonix

De uitvallers

Een derde van de UTMB deelnemers haalt de finish niet, uiteraard is ook daar onderzoek naar gedaan.

  • Ongeveer de helft van de uitvallers kampt met maag darm problemen; kotsen, schijterij of juist niks meer tot je kunnen nemen. Lastig als je toch zo’n 10.000 kCal moet verbranden.
  • Verzwikte enkels, blaren, acute peesontsteking, of onwillige knieën is reden nummer 2 om op te geven.
  • Totale uitputting, vaak in combinatie met één van bovenstaande redenen komt na Courmayeur veel voor. Vergeet niet dat de meeste lopers 2 nachten moeten doorhalen. Bijna driekwart van de deelnemers is meer dan 36 uur onderweg.
  • Uiteraard staan er ook altijd mensen aan de start die onvoldoende hebben getraind en de tijdslimieten daardoor niet halen.

De overal aanwezige medische staf is verbluffend alert en goed getraind op veel voorkomende kwalen; blaren, hongerklop, hypothermie, peesontstekingen, verzwikte enkels etc. Zij treden ook preventief op en halen zonder scrupules lopers uit de race als zij dat nodig achten. Dus: altijd lachend, alert en fris ogend de verzorgingsposten inlopen!


Wil jij ook een keer in 7 etappes de legendarische Ultra Trail du Mont Blanc uitlopen? Je kan nog mee in september 2023.  Meer info op de site van onze partner 360°Explore

Splash this around