Selecteer een pagina

Training voor een meerdaagse UTMB, of voor een non-stop UTMB

In 2022 organiseerde MudSweatTrails een trail reis in 7 etappes over het parcours van de legendarische UTMB rond de Mont Blanc. In september 2023 doen we het weer en jij kan nog mee !

De vraag die ons vaak wordt gesteld: kan ik dat wel, zo’n meerdaagse UTMB ?

Dat kunnen meer mensen dan ze denken. Aan het eind van veel trainingsweken horen we vaak de volgende 2 dingen vanuit deelnemers:

 • “Zoveel kilometers en hoogtemeters heb ik nog nooit in één week gemaakt!”
 • “Ik had van tevoren niet gedacht dat ik het zou volhouden.”

Met andere woorden: het is toegankelijker dan velen denken, ook al is het niet voor iedereen weggelegd. Samen met looptrainer Ron Koorevaar van Renergie stelden we de volgende, aan het vlakke Nederland gerelateerde, criteria op:

Tour de Mont Blanc: Niveau 3 (van 4)

Tijdens de meerdaagse trail

 • Per dag gemiddeld 20-30 km met 1000-2000m D+ gedurende circa 6 uur of langer
 • Meest singletracks, regelmatig matig technisch, soms lichte sneeuwpassages
 • Mogelijk enkele lastige of luchtige (eposed) passages

Profiel van de deelnemer

 • 3-4 keer per week minimaal 1.15 uur hardlopen, regelmatig ook op gevarieerde ondergrond en geaccidenteerd terrein en af en toe bergwandelen
 • In de voorbereiding 2 keer op twee opeenvolgende dagen duurlopen van 18-22 km plus 1 keer op drie opeenvolgende dagen duurlopen van 15-22 km
 • Halve marathon (vlak) kunnen hardlopen in 2.06 uur
 • Enige ervaring met trails over 30 km met 1.500m D+
 • Fysiek in staat zijn om gedurende 1 uur met een minimale snelheid van 600m D+ te bewegen
 • Kennis van berggebied gewenst
 • Goede fysieke conditie en mentale weerbaarheid

Een meerdaagse UTMB met een groep heeft een rustig tempo. Stevig wandelend bergop en rennend bergaf. Het is geen wedstrijd; het doel is dat iedereen blij, heel en gezond weer bij het bekende kerkje in Chamonix aankomt.

Training hiervoor bestaat uit een combinatie van lange duurlopen en een beetje snelheids-/interval training, uiteraard liefst op onregelmatige ondergrond. Krachttraining is een aanrader om de lange afdalingen beter te kunnen incasseren. Wat core-stability training is goed voor het efficiëntere gebruik van je stokken en een betere coördinatie. Kortom een meerdaagse UTMB is met een consistente trainingsaanpak misschien wel veel toegankelijker dan het lijkt.

En wat een onvergetelijke ervaring om een week lang over alle legendarische cols en door de verschillende valleien rond de Mont-Blanc te trailen! Een beter vooruitzicht is er niet als trainings motivatie!

Training voor een non-stop UTMB

Iedereen die aan de UTMB als wedstrijd meedoet heeft een degelijke ervaring met ultra-trail; zonder voorbereidende wedstrijden te hebben gedaan is het immers onmogelijk je in te schrijven.

Over de fysieke voorbereiding is veel geschreven. Het met humor geschreven, en beste boek is van Guillame Millet, een neuro-wetenschapper die al decennia lang onderzoek doet tijdens de UTMB. Hij is zelf ook een succesvol ultra-trailer. Boektitel: “Comment réussir son UTMB”. Gelukkig nu ook in het Engels vertaald: “How to succeed at UTMB”. Helaas niet al te makkelijk verkrijgbaar.

Mentale voorbereiding

Een dikke 60% van de deelnemers loopt de UTMB wedstrijd uit.  Mentale weerstand tegen tegenvallers is een belangrijke wapen tegen opgeven. Dat is een belangrijk onderdeel tijdens de voorbereidende wedstrijden. Van een goede analyse achteraf van die wedstrijden, kan je een hoop leren. Mentaal “droogtrainen” is lastig! Mentale technieken als “positive imaging”, ademhaling, mantra’s, de race opknippen in kleine stukken etc zijn essentieel.

Philippe Propage, de succesvolle Franse nationale ultra-trail coach legt ook de nadruk op het volgende: “Je moet je non-stop kunnen aanpassen aan de omstandigheden. Dingen lopen nooit zoals gepland, ook niet in de voorbereiding. Mijn succesvolste atleten hebben het grootste vermogen om om te gaan met tegenvallers, te accepteren dat dingen soms niet werken en om tijdens de race van strategie te wijzigen en op een andere manier door te gaan”

Het betere advies, tenminste als je je dit kan herinneren in een staat van vergaande uitputting!


Wil jij ook een keer in 7 etappes de legendarische Ultra Trail du Mont Blanc uitlopen ? Je kan nog mee in september 2023.  Meer info op de site van onze partner 360°Explore

 

 

 

 

 

Splash this around