Selecteer een pagina

Ultra-trailers zijn niet per definitie kilometervreters. Ook met een redelijk beperkt aantal maandelijkse kilometers kun je een “100-mile-trail” uitlopen. Deel drie (laatste deel) van een mini-serie over ‘low-milage ultra-trail training’

Met de eerder genoemde basis principes en de beschreven trainingen zijn veel trailers in staat een 100-mijler als de utmb uit te lopen en dan zelfs te finishen bij de eerste helft van het klassement. Al geldt ook hier “resultaten behaald in het verleden bieden geen garanties voor de toekomst”.
Toch zul je misschien door vakanties of langere zomerdagen meer kunnen trainen. Steek die tijd in lange(re) duurlopen. Maar vergeet niet dat de basis elementen van “low-mileage ultra-trail training” afwisseling en herstel zijn. Overbelasting en blessures doen meer afbreuk aan je trainings continuïteit dan die extra kilometers toevoegen.

Welke wedstrijden?
Bouw de lengte van je wedstrijden rustig uit. Als je een paar keer een 30-35 km trail hebt gedaan, probeer dan eens een 50-60km trail. Je zult merken dat je je wedstrijd anders (= rustiger) moet opbouwen en als je eens keer een +80km trail tevreden hebt uitgelopen is er geen reden om bang te zijn voor langer. Houdt wel de hoogte meters en het profiel in de gaten. Een trail in de Ardennen met veel korte klimmetjes kan veel belastender zijn dan een Alpen trail met eindeloze berghellingen. Ook de “techniciteit” van het terrein kan een trail erg veel moeilijker maken. Veel hoogtemeters is niet per definitie hetzelfde als een technisch parkoers. Neem ruim de tijd tussen je wedstrijden 1 à 2 weken herstel na afloop hebben de meesten wel nodig. Zelf vind ik zo’n 10 weken tussen stevige wedstrijden ideaal.
Analyseer je wedstrijden, direct erna en later. Gebruik je ervaringen voor de volgende wedstrijd.

Mentaal.
Vaak wordt er gezegd dat een ultra-trail voor 50% Fysiek en voor 50% mentaal is.
Onderschat dus de mentale factor niet. Bereidt je voor op een flinke ‘dip’ tijdens de race. Je kan niet meer, je wil niet meer, je bent niet meer vooruit te branden, je voelt pijn, het heeft geen zin etc.
Eèn van de oorzaken hiervan is dat je lichaam, bij ongebruikelijk lange en/of zware inspanning en vermoeidheid, stop-signalen gaat uitzenden. Deze signalen resulteren in negatieve gedachten die op hun beurt weer zorgen dat jij (misschien) de handdoek in de ring gooit. Wees dus gewaarschuwd voor deze negatieve gedachten spiraal en wapen je met positieve gedachten. Repeteer positieve, emotionele beelden en gedachten tijdens je training totdat het automatismen worden, dàn pas kan je ze ook moeiteloos oproepen als het in je race wat minder gaat. Zoek afleiding of gezelschap, wandel wat meer, eet en drink en probeer uit die negatieve gedachten spiraal te ontsnappen. Onderzoek heeft uitgewezen dat als jij in zo’n dip zit en denkt dat je niet meer vooruit komt, je snelheid in veel gevallen toch maar weinig inzakt.

Schema ?
Op basis van eerdere resultaten is het altijd verleidelijk een schema of planning te maken voor je wedstrijd. Er zit wel een risico aan; Het achterliggen op een theoretisch schema is onplezierig en kan je negatieve gedachten versterken. Voorliggen op een relaxed schema is wel plezierig. Het soort terrein, dag / nacht situaties, de vorm van de dag en het weer hebben ook grote invloed op het eventueel te volgen schema. Wees er dus voorzichtig mee.

Verdere voorbereiding
Je training is maar een deel van je wedstrijd voorbereiding. Hier vind je nog een artikel over wedstrijdvoorbereiding.

Splash this around