Selecteer een pagina

De Ultra Trail de Mont Blanc (UTMB) is een evenement dat voor veel trailers de ultieme droom is. Minder bekend is dat de UTMB inmiddels een aantal zeer imposante “concurrenten” heeft. Een overzicht van de meest bekende lange, zomerse, niet te missen bergtrails in en rond Frankrijk:

Grand Raid de Pyrenees
Andorra Ultra Trail
L’Infernal Trail Des Vosges
De UTMB, CCC, TDS & PTL

Grand Raid de Pyrenees (de GRP)
Deze trail die z’n eerste editie had in 2009 is het antwoord uit de Pyreneeën op de UTMB. De Ultra-Trail van 158 km en 9.570 meter D+ is door z’n technische parcours aanzienlijk lastiger dan de UTMB,die in Franrijk meestal als ‘roulante’ wordt omschreven. Het aantal finishers is dan ook kleiner dan bij de UTMB. De Grand-Trail van 78km en 5.507 meter D+ gaat over het zelfde soort paden.
Aan beide evenementen mogen 850 trailers van start gaan. Een inmiddels degelijke organisatie en een wat kleinschaligere opzet dan de UTMB zorgen er voor dat je vaker in je eentje loopt.
Net als de UTMB in het laatste weekend augustus.

Andorra Ultra Trail (De AUT)
De thuisbasis van Kilian Jornet kon natuurlijk niet achterblijven in de trail organisatie! Na een eerste editie in 2009 staan er nu 4 afstanden op het programma:
Een trail van 35km & 2.500 meter D+.
De Ultra Iniciatic 103km & 6.800 meter D+.
De Ultra Mitic: 112km & 9.700 meter D+. Deze trail die eigenlijk een rondje Andorra is, werd vorig jaar gewonnen door een zekere Kilian. Na afloop noemde hij het de meest technische wedstrijd door hem ooit gelopen. Je bent gewaarschuwd!!
De Ronda del Cims, nieuw in 2011. Goed voor 170 km & 13.000 meter D+. Het technische parcours is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Het voert vaak over rotsachtige, ‘luchtige’ graten. Vaak zijn er passages met touwen afgezekerd. Aantoonbare ervaring in berg-ultra-trails wordt gevraagd bij inschrijving. Bij de eerste editie haalde slechts 35% van de deelnemers de finish !
Dit alles vindt plaats half Juli. Voor een impressie van de Ultra Trail Andorra, zie deze video.

L’Infernal Trail Des Vosges
Na de zomervakantie, maar wat dichter bij Nederland op 9,10 & 11 september. Drie stevige trails in de Vogezen:
30km 1.000 meter D+
72km met 3.000 meter D+
159km 7.350 meter D+.
In de Vogezen zijn de bergen wat lager, dus trails met “zaagtand profielen”.

De UTMB, CCC, TDS & PTL
De TMB (Tour de Mont Blanc) is van origine een wandelroute van een dikke week om de Mont Blanc heen,die jaarlijks door 25.000 mensen geheel of gedeeltelijk, in diverse varianten wordt gelopen. Een wedstrijd op dit parcours kon natuurlijk niet uitblijven. De UTMB, die vaak ‘het officieuze Wereldkampioenschap Ultratrail’ genoemd wordt, kende zijn eerste editie in 2003 (150 km, 7.500mD+). Het parcours is wat gegroeid en heeft zich inmiddels gestabiliseerd op 166km en 9.500mD+. Er staan inmiddels 2.300 atleten van 62 nationaliteiten aan de start.
Het parcours is vaak onregelmatig maar nergens echt technisch en voert over 10 cols rond de Mont-Blanc. Van Chamonix (Fr) via Courmayeur (It) en Champex (Ch) terug naar Chamonix binnen 46 uur. De organisatie is perfect en wordt door vele andere trail organisatoren als voorbeeld genomen. Winnaars waren oa Kilian Jornett, Marco Olmo en Vincent Delabarre.
De CCC staat voor Courmayeur Champex Chamonix, het “kleine broertje van de UTMB” kende zijn eerste editie in 2006 en is inmiddels uitgegroeid tot 98 km met 5600 hoogtemeters. De 1.800 starters zien de CCC vaak als ‘opstapje’ naar de UTMB. Het parcours volgt voor het grootste deel het UTMB parcours.
De TDS, ‘Sur les Traces des Ducs de Savoie’ is de meest recente toevoeging (2009) aan het rijtje. Velen die uitgeloot werden voor UTMB of CCC gaan van start voor deze onverwacht mooie race vanuit Courmayeur via Bourg St Maurice naar Chamonix (112 km 7.100mD+). 1200 deelnemers maximaal.
De PTL staat voor ‘La Petite trotte à Léon’ en is zeker geen kleine wandeling ! Er is geen officieel eindklassement dus is het officieel geen wedstrijd, maar dat maakt de competitie zeker niet minder. Voor het eerst gehouden in 2008 is de afstand inmiddels gegroeid tot 300km met 25.000mD+. De maximaal 80 teams van 2 of 3 personen worden per satelliet gevolgd. Markering en officiële ‘ravitos’ ontbreken. Gps, tent en brander horen tot het verplichte materiaal. Verder ben je op de bestaande berghutten aangewezen. In 138 uur moet deze monstertocht die lang niet altijd over bestaande paden voert gelopen zijn! Voor deze trails moet je je via een puntensysteem classificeren en meestal is er ook nog een loting voor het aantal plaatsen.
Dit is allemaal in het laatste weekend van augustus.

Uitrusting en inschrijving
Al deze trails gaan door echte bergen waar je een grote mate van autonomie moet hebben in alle weersomstandigheden. Reddings helikopters kunnen niet altijd vliegen (en moet je vaak zelf betalen).
Een goede uitrusting is verplicht en ervaring een noodzaak. Bij de inschrijving, die vaak snel vol is, moet een medische verklaring meegestuurd worden. De organisator is wettelijk verplicht uitgebreide veiligheids- en voorzorgsmaatregelen te treffen in slecht toegankelijk gebied, daar gaat wel 75% van je startgeld naar toe!

Verwante artikelen
# Lees meer over voorbereiden op een Ultra-Trail.
# Lees meer over voorjaarstrails in Frankrijk.
# Lees meer over het lopen met stokken deel 1 en deel 2.

Splash this around