Selecteer een pagina

Valtellina Wine Trail reis 2018

door | 15 aug 2018 | Home, Nieuws, Reizen

In april van dit jaar werden we ontvangen door de organisatie van de Valtellina WineTrail. Met klinkende namen als Marco de Gasperi en Emanuele Manzi zaten we aan tafel bij restaurant Fraccia. 10 minuten na aankomst dronken we al een heerlijke Nino Negri rode wijn en was de sfeer geweldig. Emanuele had een Wine B&B voor ons geregeld voor enkele dagen, maar we zouden deze pas heel laat deze dag zien, eerst lag er een mooi programma klaar om ons te laten kennismaken met de Valtellina WineTrail geheimen…Nu zijn jullie aan de beurt! 

Gastvrijheid

Hierboven is direct een van de belangrijke punten benoemd die een race in dit gebied een meerwaarde maakt op je verlanglijstje, de gastvrijheid van de mensen in Valtellina. Maar de race heeft veel meer te bieden. De organisatie laat je genieten van schitterende paden door de wijngaarden, maar ook passages door oude wijndorpjes en hogerop gelegen bossen zitten in de route. Bij de passages door de wijndorpen komen vanzelf ook de wijnboeren aan bod. Sommigen stellen hun kelders open en als loper kijk je je ogen uit bij de grote wijnvaten.

Wijn

Valtellina is een van de noordelijkste wijngebieden van Italië. In het verleden werd er veel geëxporteerd naar Zwitserland, dat direct om de hoek ligt, maar de kwaliteit van deze wijnen is de laatste jaren wel bewezen. In Italië hebben deze wijnen een goede reputatie. De druiven die hier worden verbouwd zijn de Nebbiolo (hier ook wel Chiavannesca genaamd) en door de ligging in de Alpen, de schitterende bijnaam ‘Nebbiolo delle alpi’. Sassela, Inferno en Grumello, enkele namen van hellingen die onderdeel zijn van de wijnroute, maar ook de namen van gerenommeerde Valtellina wijnen. Een ander typische Valtellina wijn is de Sforzato (Sfurzat), waarbij de druiven gedroogd worden en op een zelfde manier als de Amarone di Valpolicella wordt gemaakt. De vergelijking is dan ook snel gemaakt, zeker kwalitatief op een hoog niveau.

Trail

De organisatie van de Valtellina WineTrail heeft het aanbod van 3 afstanden: 42-21-11km. Toplopers Manzi en de Gasperi hebben de route ontworpen en dat is te merken. Veel mooie klimmen, maar vooral ook oog voor de schoonheid van de vallei. De passages door de wijngaarden zijn mooi, maar vaak ook erg steil en pittig. Het is zeker geen makkelijke trailrun. De 42km behelst ruim 1750d+ hoogtemeters. De start hiervan is in Tirano, direct aan de Berninapas die leidt via Valposchiavo naar Livigno of St-Moritz in Zwitserland. Vanuit Tirano lopen de lopers echter richting Sondrio aan de rechterkant van rivier de Adda, waar alle wijnhellingen te vinden zijn. De 21km start ergens voorbij Teglio en loopt de over dezelfde route. Tijdens de trail heb je constant een mooi uitzicht op de schitterende hoge bergen.

De Sassela Trail (11km) start in Sondrio zelf en loopt via een andere route over de Sassela wijngaarden weer terug naar Sondrio. Deze afstand kan men ook hikend/wandelend meedoen en wordt niet gezien als een competitieve afstand. Echter wel ook steile passages en zeker niet makkelijk.

De start van de Sassela trail is om 10:00, maar de 42 en 21km starten pas om 14:00, waarbij de finish op piazza Garibaldi voor veel mensen in de schemer of donker kan plaatsvinden. Lampjes dus mee in de rugzak. Op het Garibaldi plein is dan het afsluitende wijnfeest en dus sfeer gegarandeerd.

Motivatie

De reden om deze reis te maken is, omdat je gek bent van trailrunning, ontdekken van mooie plekken, houdt van Italiaanse gastronomie en tevens eens een nieuwe wijngebied wilt ontdekken. Het is niet noodzakelijk om een wijnexpert te zijn om de reis toch als geweldig te ervaren, maar iemand die er wel van houdt kan eigenlijk niet thuisblijven!

Reis

De reis zal plaatsvinden van donderdag 8 tot zondag 11 november. Op eigen gelegenheid bereik je Sondrio en hotel Europa, waar we zullen verblijven. Op vrijdag gaan we na het ontbijt op pad voor een parcoursverkenning en daarop volgend een wijnexcursie (proeverij, rondleiding en lunch met lokale specialiteiten, zoals Pizzocheri).

Meer informatie over de reis vind je op de pagina trailreizen.

Valdivini

De aanzet voor deze reis is gekomen via Patrick Franken. Patrick beheert al jaren de MST trailkalender en ziet de mooiste trails passeren. Als wijnkenner was de interesse voor deze trail snel gewekt. MST heeft Valdivini daarom bereidt gevonden om deze reis samen met MST te willen begeleiden.
Splash this around