Selecteer een pagina

Kopenhagen, december 2019

Er is nog geen Coronastress, ik ben op bezoek bij een Griekse vriendin in Denemarken. Katerina is een berggeit, ik ontmoette haar ooit op 2800 m hoogte op de Olympus. Nu ze maandenlang in Kopenhagen zit voor werk komt ze erachter dat de hoogste bergtop van Denemarken (De ‘Molshoop’) nog niet half zo hoog is als de Vaalserberg. Ik leg haar daarom uit hoe Laaglanders hoogtemeters maken: Zoek een trap in de buurt en maak repeats! Research op internet levert in eerste instantie een trap op buiten op een parkeergarage. Het hoogteverschil is 25 meter. We rennen de trap 20 keer op en af om het eens uit te proberen. Katerina ziet de humor er wel van in. Dan komt ze met een eigen plan: er is net een skipiste geopend op het dak van een afvalverwerkingscentrale net buiten het centrum van de stad: de Copenhill. Het hoogteverschil is 120 meter. Naast de piste is er een soort rotspad aangelegd. Na de berg een keer met haar te hebben getest kom ik twee dagen later terug voor een actie waarbij ik 30 keer naar boven loop, en weer naar beneden. Ik bedenk me dat het perfect zou zijn om te everesten op de Copenhill, in 20 uur moet de klus makkelijk geklaard kunnen worden. Ik neem contact op met de beheerder van het gebouw om toestemming te vragen voor een everest-poging in April. Maar de corona gooit roet in het eten. Het plan blijft liggen.

Als Marc Weening in oktober van dit jaar een geslaagde Corona Everesting poging doet in Nederland gaat het weer kriebelen. Maar waar zou ik? Tijd om een oud plan af te stoffen. De Barkley gaat om vijf rondes, vijf is een mooi getal. In Oktober werd op mijn huisberg de Olympus een vertical mile gelopen: de race liep over zes kilometer in één keer steil omhoog van 1000 meter naar 2600 meter. Als ik de verticale mijl vijf keer achter elkaar zou weten te lopen zit ik bijna op de Mount Everest.

Dan komt de uitnodiging binnen om in de week na kerst de Everest virtueel te beklimmen tijdens het ‘Vertical festive’. De dingen vallen samen. Mijn Everest dit jaar wordt een vijf keer gelopen rondje van 1600 m, met wat bonus meters. Ik hoop dat het lukt binnen een etmaal.

Splash this around