Selecteer een pagina

Voorbeschouwing BUFF Epic Trail / WK Skyrunning 2016

door | jul 20, 2016 | Home, Nieuws, Voorbeschouwing

Wie worden de nieuwe wereldkampioenen Skyrunning? Een vraag die wij en een groot gedeelte van de internationale trailcommunity stellen! Aankomend weekend vormt namelijk de BUFF Epic Trail (disciplines Ultra, Skyrace en Vertical) het toneel voor het WK Skyrunning onder de vlag van de International Skyrunning Association (ISF). In 2014 werd dit WK voor het laatst gehouden in Chamonix, Frankrijk. De 80 km du Mont Blanc (Ultra) en de Marathon du Mont Blanc (Skyrace) vormden toen het toneel voor dit WK.

Op de Ultra-discipline gingen Luis Alberto Hernando (Spanje) en Emelie Forsberg (Zweden) toen met de bloemen naar huis. Op de discipline Sky stonden toen Killian Jornet (Spanje) en Elisa Desco (Italië) op het hoogste schavot.

Wie volgen hun op?

Van de bovengenoemden is alleen Luis Alberto Hernando weer van de partij.

De BUFF Epic Trail vormt dus het decor voor dit WK. Gelegen in Catalonië, Spanje. In de Pyreneeën zo ten westen van Andorra, met als kloppend hart voor deze race de plaats Barruera. Deze plaats ligt aan de rand van één van de 14 Spaanse Nationale Parken het Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. De BUFF Epic Trail gaat dit jaar haar 3e editie tegemoet en staat te boek als ‘technisch’. Zoals meestal de races in de Pyreneeën lastiger zijn de in de Alpen (ruiger / steiler).

Het hoofdnummer is de BUFF Epic Trail over 105 km met 7.950 D+ en een maximale hoogte van 2.729 meter. De start van deze race is zaterdag om 6.00 en de tijd van de winnaar zal zo ergens rond de 14 uur komen te liggen.

Profiel BUFF Epic Trail Ultra

De Skymarathon vormt met een afstand van 42 km en 3.200 D+ met eveneens als hoogste punt 2.729 meter het decor voor de discipline Sky.

De start van deze race is om 9.30 en de winnaar zal een tijd van om en nabij de 4 uren optekenen.

De Vertical K zal op vrijdag (vanaf 10.00) verlopen worden. Over een afstand van 2,8 kilometer zullen de lopers 1.033 D+ overbruggen van de start op 1.096 meter naar de streep op 2.129 meter.

Op het moment is het bloedheet in Barruera op dus zo’n 1.000 meter met temperaturen ruim boven de 30 graden. De temperaturen lijken echter wat te temperen met op zaterdag een temperatuur tussen de 20 en 25 graden.

De favorieten voor de Buff Epic Trail

Uiteraard onder voorbehoud van mogelijke niet-starters.

Heren:

  • Luis Alberto Hernando (Spanje); met stip op één. Won van 2013 t/m 2015 zowel het EK (2x) als het WK Skyrunning en toonde met zijn 3e overwinning op rij in de Transvulcania aan al op niveau te zijn. Tevens 2e in de UTMB van 2015.
  • Andy Symonds (Groot-Brittannië); won een kleine maand geleden de Lavaredo Ultra Trail en toont dus aan in vorm te zijn. De vraag is echter of hij goed hersteld is van deze race en wat hij op het technische terrein in de Pyreneeën kan. Als laat een 4e plaats in de Trofea Kima van een aantal jaren geleden zien dat dit waarschijnlijk wel goed zit. Werd dit jaar ook al 5e in de Transgrancanaria.
  • Michael Angel Heras Hernandez (Spanje); start vaker niet dan wel, maar als hij start altijd een geduchte podium kandidaat. Getuige zijn winst in de Andorra Ultra Trail – Ronda dels Cims en een tweede plaats in de UTMB van 2013.
  • Mike Foote (Verenigde Staten); startte dit jaar als één van de favorieten in de Lavaredo Ultra Trail en maakte dit niet waar. Hij liep wel uit, maar niet in een klassering (117e) die bij de man past. Werd vorig jaar wel 2e in de Hardrock Hunderd Endurance Run (achter Jornet) en finishte ook al eens als 3e in een ingekorte UTMB.

Andere mogelijke kanshebbers zijn Javier Dominguez Ledo (Spanje), Zaïd Ait Maleik (Spanje), Michael Wolfe (Verenigde Staten), Franco Colle (Italië) en Benjamin Duffus (Australië, op het vorige WK 3e).
De winnaar van de Epic Trail vorig jaar Sebastian Sanchez Saez staat ook aan de start. Dit jaar won hij de Transgrancanaria Advanced, wat hij in dit veld kan is de vraag.

Dames:

  • Caroline Chaverot (Frankrijk); ook met stip op één. Werd bij het vorige WK nog 5e, maar heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Wint dit jaar zo’n beetje alles wat er te winnen is, getuige overwinningen in de 80 km du Mont Blanc, de Madeira Island Ultra Trail en de Transgrancanaria.
  • Nuria Picas (Spanje); een geduchte concurrente voor Chaverot. Won de laatste twee edities van de Buff Epic Trail en vorig jaar ook bijvoorbeeld La Grand Raid Réunion. Dit jaar stapte ze echter uit op Gran Canaria en is verder geen resultaat van haar te vinden. Hoe is het dus met haar vorm gesteld?
  • Fernanda Maciel (Brazilië); werd laatst 3e in de Lavaredo Ultra Trail en dit jaar ook al 3e in de Marathon des Sables. Met de vorm zit het dus wel goed! Normaliter legt zij het af tegenover de bovengenoemde dames, maar je weet het maar nooit.

Andere mogelijke kanshebbers zijn Li Dong (China) en Ruth Croft (Nieuw-Zeeland).

Nederlanders/Belgen:

Helaas heeft de voor Nederland aangesloten organisatie bij de International Skyrunning Association, niet de mogelijkheid aangegrepen om een Nederlands team af te vaardigen naar dit WK. Een gemiste kans om de sport verder te ontwikkelen. BUFF Nederland heeft echter wel de mogelijkheid gepakt om een team af te vaardigen naar dit WK. Iets waar wij jullie eerder dit jaar al over berichtten.

Dit team zal bestaan uit de volgende lopers:
Thomas Dunkerbeck (Ultra); zijn naam behoeft geen introductie meer. ‘Dunky’ behoort al een aantal jaren tot de Nederlandse trailtoppers en liet dit jaar al zien met goede prestaties in de Ultra Trail de l’Emmona en de Transgrancanaria in vorm te zijn. Zeer recent voegde hij daar nog de winst in de Esprit Montagne Invitational aan toe. Was twee jaar geleden ook van de partij in Chamonix en werd toen 40e met een enkel die er al vroeg in de race de brui aan had gegeven. Liep ondanks dit kwetsuur toch uit! Marc Weening (Ultra); onze eigenste MST-voorman. Zijn voorjaar verliep wellicht niet helemaal zoals hij zelf gehoopt had, maar dat deert hem niet. Hij geeft aan er klaar voor te zijn. Was vorig jaar van de partij tijdens het EK Skyrunning, toen de Ice Trail Tarentaise, en werd toen 39e. Willem van ’t Veer (Skymarathon); heeft een snelle marathon in de benen, maar heeft nog geen echte ervaring in het hooggebergte. Snuffelt dit jaar aan de trails en met een 13e plaats in de OHM Trail (51 km) toont hij aan goed mee te kunnen. Suzan Nieman (Skymarathon); in allerijl als vervanger voor de geblesseerde Renée Vranken (Nederlands Kampioene Trailrunning) opgeroepen. Liep vorig weekend als training nog de La Chouffe Trail in Houffalize en dat deed ze goed! Een derde plaats wist ze daar te verschalken.

Verder staan er verdeeld over de Epic Trail, Sky marathon en Vertical K nog een handje vol Nederlanders en Belgen aan de start. Wat te denken van Anne Kirschenmann, Stella Petric, José Vicente en Adriaan van den Eelaart op de Epic Trail Ultra bijvoorbeeld?

Van den Eelaart was in 2014 al van de partij tijdens de eerste editie van deze race. Op 83 kilometer is hij toen uit de race gehaald door de weersomstandigheden. Het was mistig, zeer mistig die eerste editie en de weersomstandigheden zorgde er voor dat de wedstrijd geen doorgang kon vinden.

Speciale aandacht willen we vestigen op de Belgische atleet Steven Pauwels. De door Asics gesponsord loper gold jaren als een groot talent totdat in 2015 het noodlot toeslag. Tijdens Killian’s Klassik (die hij nog wel als 3e wist te finishen) verbrijzelde hij zijn voet. Rolstoel, revalidatie en waarschijnlijk nooit geen sport meer op niveau waren de weg die hij af moest leggen. Het werd donker deze winter voor ‘Tergat’ erg donker. Totdat in het voorjaar opeens het licht, wonderbaarlijk, weer begon te schijnen. De metalen plaat was op zijn verzoek uit zijn voet gehaald en hij begon weer te lopen. Competitieve sport zou niet meer tot de mogelijkheden horen, maar het bloed kroop waar het niet gaan kon en opeens was hij daar weer bij de Esprit Montagne Invitational met een winst op de Vertical K (alias de Fred Campion Memorial). Pauwels heeft eind april zijn auto gepakt en heeft België (‘na de meest depressing winter ever’) verlaten en woont inmiddels in de Catalaanse Pyreneeën. Dit is dus een thuiswedstrijd voor hem, waar hij, gezien de lengte van de race, nog niet helemaal klaar voor is. Maar hij start ‘gewoon omdat het kan’. Wij zijn ook erg benieuwd waar hij nu staat!

Op de Sky Marathon starten nog twee leden van het Salomon Nederland Team, namelijk Michel Buijck en Tim Pleijte. Zij lopen ook de Vertical K (waar trouwens ook racedirecteur Alke Staal, van de Esprit Montagne Invitational zijn opwachting maakt). Daarnaast zien we ook Gerrit Jan Kastenberg (Nederlands Kampioen Skyrunning) op de deelnemerslijst staan. Kunnen zij een loper als bijvoorbeeld Tom Owens bijbenen?

Een andere opvallende naam op de damesdeelnemerslijst voor de Sky Marthon is Naila Jornet. Inderdaad de zus van! Iets minder talent (of wellicht toewijding?) dan haar broer, maar toch aardig om haar hier aan de start te zien.
Het is lastig om het veld van de Sky Marathon en de Vertical K favorieten aan te wijzen. Bij de Sky Marathon zien we dus de genoemde Tom Owens (Groot Brittannië), maar ook bijvoorbeeld de Zweedse dame Ida Nilsson. Voor de Vertical K valt de naam van de Spaanse Laura Orgué op. Weer goed hersteld van haar Skimo-blessure gezien haar prestatie afgelopen weekend in de Dolomieten (winst).

Eindoordeel

Vrijdag en zaterdag zullen de Catalaanse Pyreneeën dus het decor zijn van een interessante serie wedstrijden. Een sterk veld. Behoorlijk wat Nederlanders aan de start en dus voor ons een reden om zaterdag vanaf de (vroege) morgen verslag te doen van zowel de Epic Trail als de Sky Marathon via onze Facebook pagina.

Website BUFF Epic Trail
Website ISF / WK Skyrunning

Splash this around