Selecteer een pagina

Voorbeschouwing Crêtes de Spa – 25 maart

door | mrt 19, 2017 | Nieuws, Voorbeschouwing

Crêtes de Spa is in de laaglanden traditioneel één van de eerste races van het jaar waar je je vorm na de winterslaap kunt testen. Je hebt de keuze uit 10 – 21 en 57km Trails door de fraaie en uitdagende omgeving van Spa. De langste afstand loopt over de 2 skipistes die de omgeving rijk is. Hier kan het op dat moment zeker nog winters zijn, getuige de foto van de 2016 editie.

Dit jaar geldt de 57 km afstand als één van de twee kwalificatiemomenten voor het WK Ultra Trail in Italië.
Op de startlijst bij de heren vinden we een serie van namen terug die kunnen gaan strijden voor deze tickets: Huub van Noorden is vanuit zijn prestatie bij het afgelopen WK Ultra Trail automatisch geplaatst voor het WK in Italië. Hij staat in ieder geval op de startlijst in Spa en kan voor de 4e keer achtereen deze race op zijn naam schrijven. Tim Pleijte laat wekelijks sterke vorm zien in de cross en boekte recent nog de overwinning bij Trail by the Sea 42km. Crêtes de Spa kan hem een ticket voor zijn 3e WK Ultra Trail op rij kunnen opleveren. Zac Freudenburg kun je op alle afstanden en ondergronden vooraan terugvinden. In de ultra afstanden zagen we hem alleen nog niet zo vaak terug (1x winst Veluwezoom trail 52km in 2013). Afgelopen weekend liep hij nog het NK Cross en een week voor Spa zien we hem terug bij het NK halve marathon. Met veel snelheid in de benen zal hij afreizen naar Spa. Als zesvoudig winnaar van de Koning van Spanje trail en met een 5e plek overall bij het wereldkampioenschap berglopen in 2016 laat hij al jaren zien in onverhard en geaccidenteerd terrein sterk voor de dag te komen.

Peter van der Zon liet zich vorig jaar voor het eerst vooraan het front zien in een aantal internationale races. Met winst in de Zugspitze Ultra als hoogtepunt. Hij opende twee weken geleden zijn ultra seizoen met een sterke verbetering van zijn 2016 tijd in de TransGranCanaria 125km race. En traint zijn kilometers dagelijks in de bergen van Zwitserland. De week vóór Crêtes de Spa loopt hij de andere kwalificatierace in Frankijk. Mogelijk is in Spa de druk dus al van de ketel. UPDATE: Peter heeft zich afgelopen weekend geplaatst. Dominique Pankow kreeg vorig jaar de aanwijsplek voor het WK Ultra naar Portugal, mede op basis van zijn goede prestatie in de Eiger Ultra Trail 101km en snelheid op de weg (2 uur 41 marathon). Snelheid die ook nodig is om een sterke 57km race in Spa te lopen, waar de snelste tijd (afhankelijk van de weersomstandigheden) zal liggen tussen de 4,5 en 5 uur. Geordie Klein (Nederlands kampioen Trailrunning 2016) woont tijdelijk in Engeland en kan zijn trainingen daar in het terrein maken. Hij geeft aan goed voorbereid aan de start te zullen staan. Pascal Schepers zou je kunnen zien als één van de outsiders in dit sterke herenveld. Vorig jaar was hij de 2e Nederlander in de eindrangschikking bij Crêtes de Spa en weet dus wat er nodig is daar een goede race te lopen.

Bij de dames zal de strijd hoogstwaarschijnlijk gaan tussen Kim Mulder, Irene Kinnegim, Janne Geurts en Leonie Ton. Ragna Debats is door haar 3e plek bij het WK Ultra Trail in Portugal automatisch geplaatst voor de race in Italië. Nederlands kampioene Trailrunning Kim Mulder kende een dip na haar WK 100km (Nederlands Record in 8 uur 11 min) in november vorig jaar. Na een periode van herstel staat zij weer gemotiveerd aan de start en verdedigt zij in Spa haar overwinning van vorig jaar! Irene Kinnegim heeft vorig jaar sterke prestaties in Nederland laten zien (winst in Jan Knippenberg Memorial 125km, Koning van Spanje Trail 40km, Vuurtorentrail 60km en Dutch Coast Ultra Trail 100km). In het buitenland viel haar prestatie in de UTMB in augustus (34 uur 12 / 18e dame overall) op.UPDATE: Irene zal in Spa niet starten.

Janne Geurts maakte vorig jaar haar debuut in het oranje bij het WK Trail in Portugal. Zij kwalificeerde zich toen met haar prestatie in de Zugspitze Ultra trail. Twee weken geleden liep zij een goede TransGranCanaria Advanced race (82km) als voorbereiding. Ook zij staat op de startlijst voor de Petit Ballon kwalificatierace de week eerder. Leonie Ton kennen we vooral van de lange afstanden op de weg. Zij werd 2e Nederlandse dame op het WK 100km (2016) en is voormalig Nederlands recordhouder op die afstand in 8 uur 22 minuten. Een tijd die zij inmiddels zelf heeft scherp gesteld naar 8 uur en 13 minuten. Recent liet zij met winst in de Trail by the Sea zien ook goed uit de voeten te kunnen op de onverharde paden.

​Ongetwijfeld zullen er sterke lopers zijn die we hierbij niet hebben genoemd en voor een verrassing kunnen zorgen. De inschrijving voor de Crêtes de Spa is nog geopend tot en met 13 maart!

Splash this around