Selecteer een pagina

Voorbeschouwing IAU Trail World Championships 2016

door | okt 24, 2016 | Nieuws

Voorbeschouwing IAU Trail World Championships 2016 Transpeneda-Gerês (Portugal)

Het is aftellen geblazen naar het 6e IAU Trail World Championships wat wordt gehouden op zaterdag 29 oktober in Portugal. Het IAU WK Trail vormt het allerlaatste loodje van het (internationale) trailseizoen 2016. Nog één keer veteren de internationale toppers de trailschoenen goed vast om de strijd met elkaar aan te gaan.

Ditmaal in het middelgebergte (tot 1.335 meter) van het Geres/Xures Transboundary Biosphere Reserve <video> in het uiterste noordoosten van Portugal op de grens met Spanje in een groene, maar ook rotsige omgeving over een lengte van 85 kilometer met 5.000 D+.

Kanshebbers

We schreven al eerder een artikel over de samenstelling van de Nederlandse heren- en damesploeg, maar nu is het tijd om in te zoomen op de kanshebbers voor de wereldtitel. Wie volgen namelijk de kampioenen van Annecy 2015 op? Wie worden de opvolgers van Silvain Court (Frankrijk) en Nathalie Mauclair (Frankrijk)? Wie, van de meer dan 300 lopers uit 40 verschillende landen?

De kanshebbers (heren):

  • Luis Alberto Hernando Alzaga (Spanje); de zilveren-medaille-winnaar van Annecy 2015 stapte na een kilometer of 70 uit in de UTMB, maar werd de maand daarvoor wel al wereldkampioen Skyrunning tijdens de Buff Epic Trail en won in mei (voor de 3e keer op rij) de Transvulcania.
  • Michel Lanne (Frankrijk); de winnaar van de CCC van 2016 was vorig jaar in Annecy geen deelnemer. Won na de CCC ook in september nog de 50 kilometer lange Trail des Aiguilles Rouges en laat dus zien in vorm te zijn.
  • Andy Symonds (Groot-Brittannië); is aan een superjaar bezig! Werd 2e tijdens het WK Skyrunning, won de Lavaredo Trail en liep ook top 5 in de Transvulcania en Transgrancanaria. Is dus bezig aan een lang seizoen. Is hij nog fris genoeg om naar de titel mee te kunnen dingen? Liep ook de UTMB, maar moest na 125 kilometer zijn plaats in de top 10 afstaan door een opgave.
  • Ludovic Pommeret (Frankrijk); de verrassende winnaar van de UTMB wint dit jaar zo’n beetje iedere wedstrijd waar hij aan de start verschijnt. Werd vorig jaar 5e in Annecy en wist dit jaar de Maxi Race daar te winnen.
  • Sylvain Court (Frankrijk); de titelverdediger van Annecy is dus van de partij. Heeft dit jaar als meest aansprekende resultaat een 4e plaats in de Lavaredo Ultra Trail staan, maar zal ongetwijfeld tot op het bot gemotiveerd zijn om zijn titel te prolongeren.

Andere outsiders in het zeer sterk bezette veld: Didrik Hermansen (Noorwegen), Tofol Castaner (Spanje), Tom Owens (Groot-Brittannië), Aurélien Collet (Frankrijk), Stephan Hugenschmidt (Duitsland), Luca Carrara (Italië), Scott Hawker (Nieuw-Zeeland), Pau Capell (Spanje), Urs Jenzer (Zwitserland), Nicolas Martin (Frankrijk), Yeray Duran (Spanje) en de Nederlandse man in vorm Tim Pleijte.

Als ploegen hebben Spanje en Frankrijk veruit de sterkste papieren. Zij hebben in de breedte de hoogste kwaliteiten afgevaardigd, wat garant zal staan voor spektakel!

De kanshebbers (dames):

  • Caroline Chaverot (Frankrijk); de zilveren-medaille-winnares van Annecy 2015 won recent nog de UTMB, maar wint eigenlijk al het hele jaar door. De Transgrancanaria, de Madeira Island Ultra Trail, de 80 km du Mont Blanc en het WK Skyrunning / Buff Epic Trail. Maakte vorige week haar opwachting in de (voor haar korte) Limone Extreme Skyrace, wellicht om wat ‘snelheid’ op te doen?
  • Mimmi Kotka (Zweden); de nummer 8 van Annecy won dit jaar de Gran Trail Courmayeur maar ook de CCC. Is dus in vorm! Maakt verder deel uit van een zeer sterke Zweedse damesploeg wat nog extra zal motiveren.
  • Nathalie Mauclair (Frankrijk); de titelverdedigster van Annecy is dus ook van de partij. Waar 2015 een waar topjaar voor deze dame was is dit jaar er meer één van de luwte. Werd wel nog tweede in de Marathon des Sables in april, maar achter haar vorm zijn toch wel vraagtekens te plaatsen. Desalniettemin zal zij er alles aan doen om de titel te verdedigen.

Emelie Forsberg (Zweden); de vriendin van Killian Jornet is bezig met een comeback na haar zeer ernstige knieblessure van dit voorjaar. Heeft een hele lange weg achter de rug, maar liet zien in Scandinavië haar ‘standaard-trainingsweken’ van 20 uren te kunnen draaien. Mist zij wedstrijdhardheid om mee te kunnen doen ‘om de knikkers’ in Portugal, of is haar ervaring en fitheid een meer dan voldoende basis?

Andere outsiders: Anne-Lise Rousset (Spanje), Jo Meek (Groot-Brittannië), Simona Morbelli (Italië), Uxue Fraile (Spanje), Sophie Grant (Groot-Brittannië), Lisa Borzani (Italië), Kathrin Goetz (Zwitserland) en onze Nederlandse toploopster Ragna Debats.

Video impressie

In de landenstrijd gaat de aandacht vooral uit naar Frankrijk, Zweden, Spanje en Italië. Wie gaat hier de titel pakken?
Het startschot voor het WK zal a.s. zaterdag om 5.00 gegeven worden. De eerste finishers worden net na de klok van 13.00 verwacht. Wij zullen via onze Facebook-pagina het verslag in de (vroege) ochtend oppakken totdat in ieder geval beide podia en onze eerste Nederlandse heer en dame binnen is.

Houdt dus voor een laatste keer dit (internationale) seizoen onze Facebookpagina in de gaten om de race te volgen. Daarna gaan ook wij, met de atleten, van onze ‘winterslaap’ genieten!

Splash this around