Selecteer een pagina

Voorbeschouwing IAU Trail World Championships 2018 Penyagolosa

door | 8 mei 2018 | Home, Nieuws

Een mooi Nederlands team staat er dus aan de start van het 8e IAU Trail World Championships wat aanstaande zaterdag 12 mei wordt gehouden in Spanje, met zelfs een absolute kanshebster in de gelederen zoals jullie al link naar eerder artikel hebben kunnen lezen. Maar wie zijn nu de absolute kanshebbers op de individuele en teamtitels?

Fotocredits: Penyagolosa Trails

De kanshebbers (heren)

  • Luis Alberto Hernando Alzaga (Spanje); kan hij na de titels in Gerês 2016 en Badia-Prataglia 2017 voor het 3e jaar op rij wereldkampioen worden? Zijn naam hoeft eigenlijk geen verdere toelichting meer te hebben. Won de afgelopen jaren zo’n beetje alles wat er te winnen was op één sleutelrace na, de UTMB. Daar kwam hij nog niet verder dan een 2e plaats in 2015, maar daar zou zomaar deze zomer verandering in kunnen komen. Won dit jaar al de Trail des Citadelles (54 km) en zal ongetwijfeld in orde zijn dit weekend.
  • Ludovic Pommeret (Frankrijk); de concurrentie voor Luis Alberto zal, traditiegetrouw de laatste jaren, vooral uit Franse hoek komen. Uit het land van wijn en stokbrood zouden we zomaar 3 of 4 kanshebbers kunnen noemen, maar de UTMB-winnaar van 2016 Ludovic Pommeret is wat ons betreft de grootste kanshebber. Werd op het WK van vorig jaar 6e, en op dat van 2016 5e en en werd dit jaar al 2e in, de door Marc Lauenstein (geen deelnemer), gewonnen Trail du Ventoux.
  • Zach Millar (USA); fantastisch dat dit Amerikaanse kanon deelneemt aan het WK! Won in 2015 de CCC en werd ook al 6e (2016) en 9e (2017) in de UTMB. Vertrekt altijd als een raket na de start, maar komt zichzelf dan vaak keihard tegen. Maar wie weet als de man met de hamer dit jaar minder hard, of niet, toeslaat…
  • Diego Pazos (Zwitserland); de sympathieke wedstrijdorganisator van het Montreux Trail Festival werd 2 jaar geleden in Portugal al 6e op het WK en won in datzelfde wonderjaar de Eiger Ultra Trail en 80 km du Mont Blanc. Werd vorig jaar nog 4e in de Grand Raid Réunion.

Andere outsiders: Cristofer Clemente Mora (Spanje), Nicolas Martin (Frankrijk), Sylvain Court (Frankrijk), Thomas Evans (Groot-Brittannië), Marcin Swierc (Polen), Pablo Manuel Villa Gonzalez (Spanje) en Sebastien Spehler (Frankrijk).

Als ploeg heeft vooral Frankrijk de sterkste papieren, maar vlak ook het Spaanse team niet uit!

Spanje werd vorig jaar in Italië wereldkampioen met de herenploeg. Nederland eiste daarbij de 15e plaats op.

 

De kanshebbers (dames)

  • Azara Garcia de Los Salmones (Spanje); als er één ploeg is die grossiert in kanshebbers dan is het wel de Spaanse damesploeg. Het is dan ook moeilijk kiezen welke dame uit dit team als ‘kopvrouw’ kan worden aangeduid. Als we dan toch één dame eruit moeten lichten kiezen we voor Azara Garcia de Los Salmones (Spanje). De verrassende nummer 2 van het WK 2016, de winnares van de Transgrancanaria 2017 en dit jaar de nummer 3 in de Transgrancanaria Advanced.
  • Clare Gallagher (Verenigde Staten); de ijzersterke winnares van de CCC van vorig jaar. Won in 2016 ook al de Leadville 100 Mile en ging er dit jaar al met de winst vandoor in de SciaccheTrail voor Amanda Basham.
  • Ragna Debats (Nederland); het iconische uithangbord van het Nederlandse team. Werd al 3e en 4e op de WK’s van 2016 en 2017, werd vorig jaar Europees Kampioen Skyrunning en overall winnares van de Skyrunner World Series discipline Ultra. Woont in Spanje, heeft het parcours al verkend en is tot op het bot gemotiveerd. Gaat zij meedingen om de titel?
  • Amandine Ferrato (Frankrijk); de runner-up van Badia-Prataglia 2017 die toen maar een haar te kort kwam om haar landgenote Adeline Roche te achterhalen die de hele race aan kop had gelopen. Werd vorig jaar ook nog 3e in de OCC en won La Mascareignes de kortere variant van de Grand Raid Réunion.

Andere outsiders: Magdalena Laczak (Polen), Adeline Roche (Frankrijk), Teresa Nimes Perez (Spanje), Monica Vives Vila (Spanje) en Nathalia Mauclair (Frankrijk).

Landenklassement

In de landenstrijd gaat de aandacht vooral uit naar het Spaanse team. Dit mag met recht een sterrenensemble worden genoemd en het zal de concurrentie uit bijvoorbeeld Frankrijk niet meevallen om het thuisland van de titel af te houden. Nederland werd vorig jaar 11e in het landenklassement. Kunnen zij deze prestatie overtreffen?

Voor de landenklassering gelden de 3 best geklasseerde atleten per land, per geslacht mee.

Verslag

Het startschot voor het WK zal a.s. zaterdag om 6.00 gegeven worden. De eerste finishers worden ergens tussen 14.00 en 14.30 verwacht. Wij zullen via onze Facebook-pagina het verslag in de ochtend oppakken totdat in ieder geval beide podia en onze eerste Nederlandse heer en dame binnen is.

Houdt dus voor de stand van zaken onze Facebookpagina in de gaten.

Splash this around