Selecteer een pagina

Voorbeschouwing IAU Trail World Championships 2018 Penyagolosa

door | 21 apr 2018 | Home, Nieuws

Zaterdag 12 mei, Spanje. Nationaal Park Penyagolosa in de provincie Castellon. Net wat ten noorden van Valencia. Tussen de plaatsen Castellón en Sant Joan over ruim 85 kilometer met 4.900 stijgende hoogtemeters. Dat klinkt goed toch?

Inderdaad, erg goed! En daarom is dit een prachtig decor voor het IAU Trail World Championships. Een decor waarin Nederlands succesvolste trailer, Ragna Debats, gaat proberen haar 3e plaats uit 2016 en haar 4e plaats van 2017 te overtreffen. Met haar staan er nog 7 andere landgenoten aan de start van het WK in Spanje…

Fotocredits: Penyagolosa Trails

Vorig jaar werd het IAU WK Trail gehouden in het Italiaanse Badia-Prataglia tijdens de Trail Sacred Forests. Toen over een afstand van 49 kilometer met 2.700 D+. Een relatief korte en dus ook snelle wedstrijd die een ander soort lopers trok dan dat we de laatste jaren gewend waren. Gelukkig is voor 2018 weer gekozen voor een format wat meer WK waardig is en zelfs min of meer vergelijkbaar is met het parcours van 2016 in Portugal.

Zoals gezegd is het achterland ten noorden van Valencia het decor voor dit kampioenschap. Het Nationaal Park Penyagolosa in de provincie Castellon is het habitat van dit WK. Een race in lijn over ruim 85 kilometer met 4.900 D+ en 3.700 D- en dus een vooral stijgend parcours tot een maximale hoogte van zo’n 1.500 meter. Middengebergte dus.

Het zwaartepunt van de race zit, optisch gezien, in het tweede deel van het parcours. De eerste 40 kilometer tot aan Atzeneta bevatten een kleine 2.000 D+ en 1.600 D-. Deel twee van de race bevatten echter nog 3.000 D+ en zo’n 2.000 D-. Na de post in Atzeneta volgt eerst een lange klim tot aan Benafigos (51 km) en daarna is het een continu stijgen en dalen, over steeds een paar honderd hoogtemeters, tot aan de streep in Sant Joan.

Vorig jaar prolongeerde de Spanjaard Luis Alberto Hernando Alzaga zijn titel van 2016. Het kortere parcours in Italië was voor hem geen belemmering om wederom de titel op te eisen. Wel was zijn voorsprong op de runner-up, de Spanjaard Cristofer Clemente, klein. Slechts een minuutje zat er tussen beide heren.

Bij de dames won vorig jaar de Française Adeline Roche. Zij wist ploeggenote Amandine Ferrota met een ultieme krachtinspanning slechts een paar tellen voor te blijven.

Net zoals voorgaande jaren zal Nederland een heren- en damesploeg afvaardigen naar dit WK. Laurens Groenendijk heeft als Coördinator NL Ultratrail team het wederom voor elkaar gekregen om met een representatieve ploeg af te reizen naar Spanje. Wel heeft hem dat enige moeite gekost door wat afzeggingen (door diverse redenen) in de oorspronkelijke selectie.

De gestelde selectiecriteria zijn hier terug te vinden: MudSweattTails (10-07-17). Extra hindernis in het selectieproces was de beperkte animo voor de aangewezen kwalificatiewedstrijd. De opkomst was daar te mager om de ondergrens van 4 aanwezige Nederlanders (man of vrouw) te halen, waardoor er geen directe plaatsingen te verdienen waren.

Groenendijk heeft het team dan ook samengesteld op basis van de beste Nederlanders (man/vrouw) op het IAU WK Trail 2017 en op basis van aanwijzing. Waarbij gekeken is naar behaalde resultaten, ITRA punten en de geschatte kansen om bij de eerste helft van het veld te eindigen. Tevens is daarbij de eis meegenomen van 4 gefinishte trailraces in 2016/2017 van minstens 50 km en 2.000 D+ waarvan er één vergelijkbaar moest zijn met het WK parcours 2018.

Uit deze procedure zijn de volgende twee teams samengesteld:

Herenteam

  • Zachary Freudenburg (1978, Diemen); de in de Verenigde Staten geboren loper woont alweer een aantal jaren in Nederland en was met zijn 44ee plaats op het WK 2017 de best geklasseerde Nederlander en dus direct geplaatst. Als we aan Zachary denken dan denken we aan de klassieke trail Koning van Spanje die de snelle man meerdere keren wist te winnen. Werd vorig jaar ook nog 5e in de Crêtes de Spa.
  • Peter van der Zon (1991, Luzern (Zwitserland)); de in Zwitserland woonachtige Nederlander gaat op voor zijn 3e WK op rij. Werd vorig jaar in Italië 58e en won later dat jaar de Swiss Peaks 80. Werd dit jaar al 2 keer 6e in de Ardennentrails Houffatrail en Crêtes de Spa en liep een puike Transgrancanaria waarin hij 21e Peter is d.m.v. een aanwijsplaats geselecteerd.
  • Diederick Calkoen (1994, Amsterdam); de junior van de selectie. Greep vorig jaar net naast een ticket voor het WK, maar is op basis van een heel sterk 2017 nu geselecteerd. Werd vorig jaar in Limone Nederlands Kampioen Skyrunning, maar won bijvoorbeeld ook Voornes Duin Trail met enorme overmacht. Baarde internationaal het meeste opzien door 9e te worden in de zeer sterk bezette OCC (onderdeel van de Ultra Trail du Mont Blanc). Wat kan hij op dit WK?
  • Ruud Kappert (1990, Utrecht); de nomade die al maanden onderweg is van wedstrijd naar wedstrijd. Woonde achtereenvolgens in Chamonix (Frankrijk), op Gran Canaria (Spanje) en nu in Castellon (Spanje) voor zijn races. Kwam via zijn werkgever The North Face in 2016 via de Cortina Trail in aanraking met trailrunning, verloor zijn hart aan deze sport en besloot, om progressie te kunnen boeken, specifiek van plaats naar plaats (en wedstrijd naar wedstrijd) te trekken. Werd vorig jaar 7e in de La Chouffe Trail, liep een keurige CCC en werd dit jaar 32e in de Transgrancanaria Advanced. Werd door coach Groenendijk d.m.v. een aanwijsplaats geselecteerd en bereidt zich nu specifiek op het WK parkoers voor.

Damesteam

  • Ragna Debats (1979, Prulláns (Spanje)); de al jaren in Spanje woonachtige loopster behoeft eigenlijk geen introductie meer. Is met stip de meest succesvolle Nederlandse trailer en werd op de WK’s van 2016 en 2017 respectievelijk 3e en 4e. Is daarmee dus ook direct geplaatst voor het WK van 2018. Beleefde vorig jaar een absoluut topseizoen waarin ze werd gekroond als Europees Kampioen Skyrunning, en winnares Skyrunner World Series discipline Ultra. Vorig jaar won ze ook diverse races van die Skyrunner World Series. Was dit jaar al winnares van The Coastal Challenge – etappeloop. Kan zij dit jaar wederom een gooi doen naar eremetaal op het WK?
  • Maartje Bastings (1984, Lutry (Zwitserland)); kwalificeerde zich vorig jaar tijdens de Trail du Petit-Ballon sterk voor het WK in Italië, werd uitgenodigd voor de Salomon Ultrarunningacademy, maar in de afsluitende race van die week (Ultra-Maxi-Race Annecy) blesseerde ze zichzelf dusdanig dat ze het WK moest laten schieten. Werd vorig jaar 9e dame in de kwalificatierace Ultra Trail Lago d’Orta en is mede op basis van die race geselecteerd voor de ploeg. Werd dit jaar al 10e in de Trail du Petit-Ballon en bereidt zich momenteel in de VS (waar ze ook lange tijd gewoond heeft) voor op het WK.
  • Janne Geurts (1984, Grenoble (Frankrijk)); maakte in 2016 ook al deel uit van de WK-ploeg, werd 5e dame in de kwalificatiewedstrijd Ultra Trail Lago d’Orta en werd dit jaar al 23e dame in de Transgrancanaria. Is niet al te lang geleden verhuisd van Groot-Brittannië naar Frankrijk en woont op een prima plaats om zich specifiek voor te bereiden op het WK. Janne mag op basis van een aanwijsplaats deelnemen aan het WK.
  • Irene Kinnegim (1975, Den Haag); de voormalige Nederlandse Kampioene Triathlon en 24-voudig Iron Man finisher is, in goeden doen, op zware (vlakke) parcoursen niet te kloppen. Is vooral sterk in strandraces zoals de Jan Knippenberg Memorial en de Dutch Coast Ultra maar finishte ook al de Ultra Trail du Mont Blanc als 18e dame in 2016. Een race waar ze dit jaar weer mag starten. Is vorig jaar (wederom) moeder geworden en krijgt het voor elkaar om daarna weer naar een blakende vorm te trainen. Is zeer recent toegevoegd aan de ploeg en we zijn benieuwd wat zij op dit WK kan.

Deze twee ploegen moeten het dus gaan doen. Gehuld in de tenues van kledingsponsor Dynafit en mede mogelijk gemaakt door Outdoor XL Barendrecht gaan zij pogen de ploegklasseringen van vorig jaar (dames 11e en heren 15e) te overtreffen. Hun presteren wordt mede mogelijk gemaakt door de begeleiders Laurens Groenendijk (coördinator), Bart van Driel, Alke Staal en José Vicente.

De start van het IAU WK Trail staat gepland voor zaterdagochtend 12 mei 6.00 uur met een snelste finish zo rond de klok van 14.10 uur.

De wereldkampioenen van vorig jaar (Hernando Alzaga en Roche) zijn van de partij, maar ook zien we de wereldkampioene van 2016 de Française Caroline Chaverot op de startlijst staan. Ook de wereldkampioen van 2015, de Fransman Sylvain Court, maakt zijn opwachting en traditiegetrouw zien we sterke ploegen uit Spanje en Frankrijk ingeschreven staan. Ook opvallend is de sterke Amerikaanse ploeg met mannen als Zach Miller en Tim Tollefson en Clare Callagher in de damesploeg.

Een uitgebreide voorbeschouwing met de kanshebbers bij zowel de heren als dames zal de week voorafgaand aan het WK nog op onze website gepubliceerd worden.

Onze Facebook pagina is ook de plaats waar gedurende de wedstrijddag de race-updates geplaatst zullen worden. Door de combinatie van live-tracking, begeleiders ter plaatse en ‘de man achter de knoppen’ in NL zal een zo compleet mogelijk beeld van de race gegeven worden.


Splash this around