Selecteer een pagina

Voorbeschouwing: La Grand Raid Réunion

door | okt 16, 2017 | Nieuws, Voorbeschouwing

Oktober, herfst, de eerste sneeuw in de Alpen, het seizoen loopt ten einde. Toch staat er binnenkort nog één race op de planning die al jaren onze aandacht heeft. La Grand Raid Réunion op het gelijknamige eiland Réunion.
Het Franse overzeese departement Réunion ligt ten oosten van Afrika, ten oosten van Madagaskar en heeft een omtrek van 207 km. Hoogste punt van het eiland is de Piton des Neiges (3.069 meter) en het eiland heeft 830.000 bewoners.

Onwerkelijk mooi

Op donderdagavond 19 oktober om 22.00 lokale tijd (20.00 Nederlandse tijd) zal in het aan de zuidkust gelegen Saint Pierre het startschot klinken van alweer de 25e editie van La Diagonale des Fous (doorsteek van de gekken). Er zullen dan 2.700 lopers vertrekken aan hun tocht van 165 kilometer en 9.500 D+ dwars door het eiland naar het aan de noordkust gelegen Saint Denis.

Een weergaloos parcours ligt voor hen uitgestrekt. Zeer divers met regenwouden, bossen, ijzig koude vulkanen en de zogenaamde cirques (keteldalen) die doen herinneren aan uitgebarsten vulkanen.

Bijzonder van deze editie is dat er maar liefst 4 Nederlanders (Arjan van Binsbergen, Anne Kirschenmann, Jan Struycken en Nico Ursem) aan het vertrek staan. Zij zullen tussen hoofdzakelijk bewoners van het eiland (1.300) en Fransen (1.100) deze tocht gaan proberen te volmaken. Ook aan de start zo’n 16 Belgen. Extra moeilijkheidsgraad is dat het gebruik van stokken niet is toegestaan in La Diagonale! Jan Struycken heeft de afgelopen week al gewandeld over het in zijn ogen ‘moeilijkste deel van het parcours, Cirque de Mafate. Een combi van jungle, Pyreneeën, Costa Rica en Madagaskar.

Heel veel zeer technische kilometers met oneindig veel trappen, natuurlijk en kunstmatig al dan niet begroeid met mos. Vaak gaat omlaag langzamer als omhoog. Onwerkelijk mooi landschap!’, aldus Jan.

Sterk deelnemersveld

La Grand Raid Réunion – La Diagonale des Fous maakt onderdeel uit van de Ultra Trail World Tour die op dit moment geleid wordt door Francois d’Haene (start niet op Réunion, maar is in de VS voor een recordpoging op de 359 kilometer lange John Muir Trail) en Nuria Picas-Albets (start ook niet op Réunion maar loopt de Grand Trail des Templiers). De UTMB-winnaars van dit jaar dus! D’Haene is ook de winnaar van La Diagonale 2016 bij de dames ging de titel toen naar de Zwitserse Andrea Huser. Het goede nieuws is dat Huser wel start op Réunion!

Verder staat er een zeer sterk deelnemersveld in Réunion. Waar normaliter de spoeling aan toplopers (en zeker aan toploopsters!) vrij dun is zien we nu een line-up om ‘u’ tegen te zeggen!
Wat te denken van Jim Walmsley (5e UTMB 2017), Ludovic Pommeret (winnaar UTMB 2016 en als eens 2e op Réunion in 2014), Xavier Thevenard (tweevoudig winnaar UTMB en dit jaar 4e), Antoine Guillon (winaar 2015, 2e 2016 en dit jaar 3e TDS en winnaar Ronda del Cims), maar ook bijvoorbeeld Julien Chorier, Miguel Angel Heras en de gebroeders Camus (Silvian en Sebastien).

En bij de dames zoals gezegd titelverdedigster Andrea Huser (dit jaar wederom 2e in UTMB), maar ook Emilie Lecomte (winnares 2009 en 2012 en dit jaar winnares van Trail Verbier – St Bernard), Maud Gobert (2e TDS 2017), en de runner-up van vorig jaar Juliette Blanchet.

Hou hem in de gaten

Met andere woorden; dit jaar is La Diagonale meer dan ooit een race om in de gaten te houden.

En dat gaan wij dan ook voor jullie doen op vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober.
Updates zullen we doen via onze Facebook pagina!

Splash this around