Selecteer een pagina

Voorbeschouwing NK Trailrunning 2017

door | apr 26, 2017 | Nieuws, Trailen in het nieuws, Voorbeschouwing

Sinds 2015 wordt er door de Atletiekunie een NK trailrunning uitgeschreven en na 2 edities bij de DuinenTrail in Schoorl is nu de Koning van Spanje Trailrun het decor van dit kampioenschap. MudSweatTrails is nu voor de 3e keer de organiserende partij. De route loopt 43km door het glooiende Limburgse Heuvelland en men krijgt 1250 positieve hoogtemeters voor de kiezen.

Favorieten Titel

De kampioenen van het 1e uur, Tim Pleijte en Renée Vranken, zijn na een jaar afwezigheid weer aan het vertrek. Tim Pleijte bij de mannen in Schoorl de eerste Nederlands kampioen Trailrunning kon in 2016 zijn titel niet verdedigen, vanwege zijn deelname aan het WK UltraTrail in Portugal. Dit WK leek het NK te devalueren, maar er kwamen weer nieuwe namen bovendrijven die de top 10 glans gaven, waar Geordie Klein liet zien dat zijn 5e plek van het 1e jaar geen toeval was en kroonde zich Nationaal kampioen.
Geordie zal in Gulpen ook aan het vertrek staan bij het NK, hij loopt op zaterdag ook al de 32km afstand, waarmee hij deelneemt aan het KVS Ultimate klassement en de combinatie van de twee afstanden kiest als voorbereiding voor het WK Ultra Trail in juni (Italië). De kans dat hij zichzelf opvolgt is daarmee kleiner, zeker met de sterkte van het frisse veld van de zondag. Tim heeft wel de focus op het NK, maar hij had onlangs na een sterk seizoen opening (winst bij Lloseta Xtrem Trailmarathon in Spanje en Trail by the Sea) een korte blessure periode. Is hij al klaar voor een 2e titel? Meervoudig winnaar in Gulpen (5keer!) Zachary Freudenburg is samen met Tim Pleijte topfavoriet, maar we durven er toch nog 3 andere favorieten naast te plaatsen.

Heren

Iwan Kamminga is iedere editie sterk voor de dag gekomen en heeft Zac vaak tot het uiterste gedreven. Huub van Noorden, momenteel Nederlands beste ultra trailloper met onlangs een schitterende 4e plek bij de TransGranCanaria advanced, zal zeker verheugd zijn met het toegenomen aantal kilometers. Dit geldt al helemaal voor Pascal van Norden. Hoe verder, hoe beter lijkt bij dit fenomeen op te gaan. Nederlands kampioen 100km en onlangs winnaar bij de 60km van Texel, waar hij Huub van Noorden op het laatst verschalkte.

De outsiders:
Peter van der Zon – Selectie WK Ultratrail 2016,2017, 1e Zugspitze Ultra 80km 2016
Dominique Pankow – Selectie WK Ultratrail 2016, 2017
Erwin Adan – Selectie WK Ultratrail 2016
Diederick Calkoen – 3e NK Trailrunning Schoorl 2016
Falco Olivier – 4e Koning van Spanje 2016
Pim Molenaar – 5e Koning van Spanje Trailrun 2015

Dames

Kim Mulder volgde afgelopen editie in Schoorl Renée Vranken op als nationaal kampioene. Ze staan nu beiden aan de startlijn en kunnen een 2e titel vergaren. Het lijkt een mooi duel op voorhand te worden. Kim werd onlangs 2e bij de Crêtes de Spa achter Leonie Ton en won onlangs de Trail des Idylles in Malmedy. Dit geeft het hoge niveau van de dames aan. Ton is helaas niet van de partij, maar Renée hoopt in Gulpen weer een mooie rentree te maken na haar Rotterdam marathon. Met het volume zit het bij beiden goed, maar de scherpte zal bepalend zijn.
​Ingrid Versteegh werd in 2015 2e achter Renée in Schoorl en is zeker podiumrijk. Mirthe Overkamp die onlangs bij de Trail du Petit-Ballon een ticket voor de WK Ultratrail verzilverde, zal ook vol voor een podiumplek gaan. Charissa Koetsier, 2e KVS 2016, heeft op het laatste moment met een knieblessure moeten afzeggen.

De outsiders bij de dames:
Tineke van den Berg
Linda Valent
Inge van Bergen

Parcours NK Trailrunning

Het parcours van de Koning van Spanje Trailrun is in de eerdere edities nooit hetzelfde gebleven. Bij de 1e editie was de langste afstand nog 28km, nu zitten we al aan ruim 42km. Dit jaar zijn er nog 6km bijgekomen. Vooral de passage bij Camerig-Cottessen is een mooie aanvulling. Er is zelfs een passage over/door een klein beekje bijgekomen. De lopers zullen ook meer karakteristieke Vakwerkhuizen tegenkomen, maar of de snelste lopers daar oog voor hebben is afwachten. Belangrijk voor alle 42km lopers is de zelfredzaamheid, want de drankposten zijn pas na 17km en 35km geposteerd.
Afstanden tijdens Koning van Spanje Trailrun:
Vrijdagavond NightTrail (geen tijdsregistratie en beperkt aantal startplekken)
Ultimate Zaterdag 32km + Zondag 43km
Zaterdag 15 en 32km
Zondag 11 en 22km + NK Trailrunning 42km

Tijdens het NK Trailrunning op zondag 7 mei zullen er op de MST Facebook pagina race updates worden gepost.

Splash this around