Voorbeschouwing TDS/CCC/PTL 2016
Het is aftellen geblazen! Aftellen naar de week waar de mondiale trailwereld toch ieder jaar reikhalzend naar uitkijkt. De UTMB-week komt er namelijk aan!
5 Wedstrijden, meer dan 7.500 lopers en 87 nationaliteiten. In 2003 grondlegger en de laatste jaren marktleider en marktbepaler. De bergsporthoofdstad van Europa, Chamonix, wordt ieder jaar weer overspoeld met lopers van over de hele wereld die daar met een missie komen. Finishen op één van de UTMB-afstanden. De sfeer, de trilling die door Chamonix gaat, de speciale vibe. Je moet het een keer meegemaakt hebben om te weten wat het echt is, maar eigenlijk zou iedere trailer daar eens sfeer moeten proeven.
Dan voel je het echt, dit is ‘le sommet du trail mondial’!
Een kort overzicht van de wedstrijden
TDS (Sur les Traces des Ducs de Savoie): 119 km / 7.250 D+ / maximum 33 uur start woensdag 24 augustus 6.00 in Courmayeur (Italië)
OCC (Orsières – Champex – Chamonix): 55 km / 3.500 D+ / maximum 14:30 uur start donderdag 25 augustus 8.15 in Orsières (Zwitserland)
CCC (Courmayeur – Champex – Chamonix): 101 km / 6.100 D+ / maximum 26:45 uur start vrijdag 26 augustus 9.00 in Courmayeur (Italië)
UTMB (Ultratrail du Mont Blanc): 170 km / 10.000 D+ / maximum 46:30 uur start vrijdag 26 augustus 18.00 Chamonix (Frankrijk)
PTL (Petite Trotte à Léon): 290 km / 26.500 D+ / maximum 151:30 uur / teams van 2 of 3 personen start maandag 22 augustus 9.00 in Chamonix (Frankrijk)
TDS
Sur les Traces des Ducs de Savoie; ofwel de TDS maakt sinds 2009 deel uit van het illustere rijtje UTMB-races. De wilde zuidkant van de Mont Blanc wordt in deze race opgezocht en gevolgd. Een koers die als technisch en zelfs zwaarder dan de UTMB (aldus insiders) wordt betiteld.
Een race die eigenlijk op te delen is in 3 verschillende gedeeltes. Allereerst het traject Courmayeur – Bourg Saint Maurice. Een dikke 50 km lang met een kleine 3.000 D+ en ook het gedeelte wat een deel van het UTMB-parcours tegenovergesteld volgt om via de Col Chavannes en de Col du Petit Saint-Bernard af te dalen naar Bourg. Het tweede deel: Bourg Saint-Maurice – Les Contamines is met zijn 45 km iets korter, maar herbergt ook 3.000 D+ met om te beginnen de megaklim van 1.700 D+ naar de Passeur de Pralognan. Dit tweede deel is wild en grillig met meerdere hoge passages om vervolgens af te dalen naar Les Contamines. Er resten in dit laatste gedeelte van Les Contamines naar Chamonix nog 25 km en 1.500 D+ en nog één laatste col namelijk de Col de Tricot die je heel mooi vanuit de vallei van Chamonix ziet liggen.
Zoals gezegd start de TDS woensdag 6.00 in Courmayeur, Italië. De snelste loper zal zich na zo’n 14,5 uur (rond 20.30) in Chamonix melden. De laatste loper doet dit na 33 uur om 15.00 donderdagmiddag.
De kanshebbers (heren):
Franco Colle (Italië); de Tor des Géants winnaar van 2014 is bezig met een goed seizoen met winst in de Monte Rosa Walser Ultratail en de Matterhorn Cervina X-trail. Geen grote internationale trails, maar wel een teken aan de wand. Combineer dat met de ausdauer van Colle wat wel bleek in de Tor van 2014 en we kunnen de man kanshebber noemen.
Pau Capell Gil (Spanje); werd in juni 6e in de Lavaredo Ultra Trail op 45 minuten van winnaar Symonds en 3e in de Transgrancanaria. Was vorig jaar 6e in de CCC.
Sondre Amdahl (Noorwegen); heeft al een 10e plaats in de CCC (2013) en 7e plaats in de UTMB (2014) staan in Chamonix en werd vorig jaar 4e in de Transgrancanaria.
Andere mannen om in de gaten te houden; Yeray Duran Lopez (Spanje), Anthony Gay (Frankrijk), oudgediende Csaba Nemeth (Hongarije), Patrick Bohard (Frankrijk) en Jules-Henry Gabioud (Zwitserland).
De kanshebbers (dames):
Lisa Borzani; is dit jaar behoorlijk op dreef met winst in de technische Ronda dels Cims / Andorra Ultra Trail en de Dolomiti Extreme Trail. Werd al eens 2e (2014) en 3e (2013) in de TDS en is, mits zij goed hersteld is van Andorra, de dame om in de gaten te houden!
Nerea Martinez Urruzola (Spanje); werd al 2 keer 2e in de UTMB (2010 en 2011) en derde in de TDS (2014), maar kan ook winst in de Ronda del Cims / Andorra Ultra Trail (2015) en een 2e plaats in de Tor des Géants (2013) overleggen. Heeft dit jaar nog geen klassering op een grote internationale trail staan, maar is met haar ervaring altijd een dame om niet te onderschatten.
Ruth Croft (Nieuw Zeeland); won vorig jaar de CCC en werd dit jaar al 3e in de Transvulcania.
De Nederlanders:
19 Nederlanders mochten zich gelukkig prijzen met een startbewijs voor de TDS. Ongetwijfeld zal niet iedereen starten, maar enkele namen willen we er even uitlichten.
Zo zien we bijvoorbeeld twee sterke dames aan de start staan in de vorm van Susan van Duijl (Julbo) en Kim Baner (Team Raidlight NL). Die laatste zal met een goede TDS graag proberen de zure nasmaak van de DNF in de Zugspitze Supertrail XL weg te spoelen. Haar race eindigde toen door een val met gevolgen in het ziekenhuis. Ook zijn wij erg benieuwd naar het presteren van Susan van Duijl. Zij liep al tweemaal een top 10 klassering in een internationale trail (Eiger Ultra Trail en Transgrancanaria Advanced) en won laatst nog de invitatierace van Esprit Montagne. Susan vlakt zelf de verwachtingen wat af door wat aanloopproblemen naar de TDS, maar toch zijn wij benieuwd of ze een gooi kan doen naar de 20:45 die Marjolein Bil in 2013 liep en die haar toen een 6e plaats opleverde.
Als laatste nog even speciale aandacht voor oudgedienden Jan Struycken en Jos Everts. Voormalig triatleten en UTMB-finishers van 2013. Beiden ook vaak goed voor een scherpe klassering. Aan hen kunnen we na afloop zeker vragen wat er nu zwaarder is; de UTMB of de TDS
Aanstaande woensdag zullen wij beknopt verslag doen (via Facebook) van de TDS met een update rond het middaguur en een finishupdate in de avond.
CCC
De CCC was de 2e race, die na de UTMB, het levenslicht zag. In 2006 en toen overall (!!!) gewonnen door een dame; Corinne Favre. Via de noordkant van het Mont Blanc massief gaat deze race, net zoals de UTMB, door 3 landen.
Het parcours kan grofweg in 2 gedeeltes onderverdeeld worden. Deel 1 van Courmayeur (Italië) tot aan Champex (Zwitserland) over 55 km met zo’n 3.300 D+ met de megacols (beiden hoger dan 2.500 meter) Tête de la Tronche (meteen uit de start) en de Grand Col Ferret (de grens Italië – Zwitserland). Deel 2 van Champex naar Chamonix (Frankrijk) telt vervolgens 45 km met 2.800 D+ en heeft 3 min of meer identieke klimmen voor de lopers in petto. De klim naar Bovine die vooral erg steil is, de wat meer doenbare klim naar Catogne en als laatste de lastige klim naar de Tête aux Vents (‘de kop van de wind’) waar je in het donker een waar lint van lampjes (=lopers) steeds hoger in de wand ziet krioelen. Een magisch gezicht! De CCC start dus vrijdag 9.00 in Courmayeur. Dan start de eerste van drie startgroepen. De snelste loper zal zich vrijdagavond na zo’n 11 uren (rond 20.00) melden in Chamonix. De laatste loper doet dit zaterdag om 12.00 na een kleine 27 uur koers.
De kanshebbers (heren)
Michel Lanne (Frankrijk); Salomon-atleet en bergredder. Werd dit jaar al 3e in de Maxi Race Annecy en heeft ook al twee top tien plaatsen in de Grand Raid Réunion (2011 en 2015) op zijn palmares.
Dimitrios Theadorakakos (Griekenland); won in 2014 de Salomon 4 Trails, maar werd dit jaar ook al 2e in de Ultra Skymarathon Madeira en 6e in de Transvulcania van 2015.
Cyril Cointre (Frankrijk); werd vorig jaar 2e in de TDS en in 2014 4e in de OCC. Werd dit jaar al 11e in de Eiger Ultra Trail en 5e in de Madeira Island Ultra Trail.
De kanshebbers (dames):
Holly Rush (UK); wint regelmatig haar wedstijden in het Engelse, maar won vorig jaar ook de Ultravasan en werd 7e in La Grande Course des Templiers.
Mimma Kotka (Zweden); winnares van de Grand Trail Courmayeur van een dikke maand geleden en 8e op het IAU WK Trail Annecy 2015.
De Nederlanders:
Ook 19 Nederlanders hebben een startbewijs voor de CCC weten te bemachtigen. Onder hen één van onze absolute toplopers. Huub van Noorden van Team Scarabee.
De man van de kamikazestart (‘een Huubje’) die hem helaas later in de wedstrijd vaak opbreekt. Zo zagen we hem in 2014 met de wereldtop (o.a. meervoudig UTMB/TDS/CCC winnaar Xavier Thevenard) starten in de TDS. Dit brak hem later in de race wel op, maar ondanks dat wist Huub met een 14e plaats in Chamonix te arriveren. Voor een Zeeuw die onder zeeniveau woont met recht een topprestatie! Dit jaar laat Huub zien in zeer goede doen te zijn. Recent werd hij nog 3e in de Eiger Ultra Trail 51 km en eerder dit jaar werd hij al 3e in de Zwitserse Scenic Trail. De verwachtingen rondom Huub zijn hooggespannen. Deze race moet hem liggen en met een verstandige start moet hij zeker een hoge klassering kunnen lopen. Wellicht zelfs podium? Vrijdagavond weten we meer…
Van de CCC zullen wij uitvoerig verslag doen (via Facebook). Vanaf vrijdag begin van de middag tot de finish van Huub zullen we jullie op de hoogte houden van het verloop van de CCC.
PTL
De vreemde eend in de bijt van de UTMB-week. Geen klassement, een teamprestatie (2 of 3 lopers), autonoom, geen gemarkeerde route, een tijdspanne van een kleine week en ieder jaar een wisselend parcours. De PTL is dan ook geen wedstrijd, maar zoals de Fransen het noemen een ‘Randonnée’. Een voettocht door extreem terrein met een hoog alpien gehalte. De PTL is het geesteskind van de in 2014 (tijdens een verkenning van de PTL) overleden Jean Claude Marmier. Marmier was luitenant-kolonel binnen het Franse leger met als specialisatie alpinisme. Vele extreme tochten in de Alpen en Himalaya pronken op zijn conto en in 2003 was hij één van de grondleggers van de UTMB.
Na een aantal jaren UTMB moest er in 2008 iets nieuws komen. Iets extremers, iets wat meer bij Marmier paste. De PTL was het antwoord op deze vraag. Grofweg een ronde van 300 km met 26.500 D+ in een team van 2 of 3 personen over ongemarkeerde routes met een hoog alpien gehalte. De deelnemers (maximaal 100 teams) aan deze race moeten een behoorlijke CV kunnen overleggen (wat veel ruimer moet zijn dan alleen trails, ook zware bergtochten, trekkings en alpiene ervaring wegen zwaar mee) met een duidelijk motivatie waarom zij aan de PTL willen deelnemen. Het resultaat is een legertje van (veelal oudere) geharde oerbergmensen die je gemiddeld genomen niet zou herkennen als ultra-atleet. Berggidsen, maar ook bijvoorbeeld bergboeren die op zondagmorgen toch echt wel tijdig in Chamonix moeten arriveren, omdat ze zondag eind van de middag toch echt de koeien weer moeten melken.
Ook de organisatie van de PTL is bijzonder. Deze organisatie houdt zich niet bezig met het optimaliseren van routes en verzorgingsposten (slechts 2 lifebases op het hele traject, voor de rest moeten de lopers het doen met de talrijk aanwezige berghutten op de route), maar met het veilig laten verlopen van de tocht. De passages zijn soms (3e graads rots voor de kenners) zo lastig en ook gevaarlijk, zeker door het slaaptekort en de duur van de tocht, dat deze beveiligd moeten worden door een berggids. De club mensen die de PTL ‘draait’ binnen de UTMB staat ook los van de andere races. Net zoals de lopers eigenlijk los staan van de andere races. De lopers en organisatie zijn meer een grote familie die de onmogelijke PTL tot een gezamenlijk goed einde willen brengen.
Dit jaar hebben wij met team MudSweatTrails (Thomas Dunkerbeck en Gideon Zadoks) en team Aesir (Michiel Panhuysen en Robin Kinsbergen) twee teams met ervaring aan de start van de PTL staan. De PTL die trouwens vorig jaar pas voor het eerst geslecht werd door Nederlanders (Michiel Panhuysen en Renske Vermeulen). Dunkerbeck en Zadoks beschouwen we als het snellere team. Zo liep Thomas recent nog naar een zeer knappe 24e plaats tijdens het WK Skyrunning / Buff Epic Trail en werd hij vorig jaar 10e in de zware Ronda dels Cims. Gideon is eigenlijk ultratrailer van het eerste uur. De, in Frankrijk woonachtige Nederlander, heeft bijvoorbeeld al een UTMB-finish in 2008 op zijn palmares staan. Daarnaast is hij tweevoudig finisher van de Tor des Géants in snelle tijden.
Michiel Panhuysen en Robin Kinsbergen vormen dus samen team Aesir (oud Noors voor Asen wat staat voor de volgers van de Noorse oppergod Odin). Panhuysen is dus de eerste Nederlandse PTL-finisher, maar ook Tor des Géants finisher (2014) en finisher in de Legends Trail (2016). Kinsbergen is ook Tor des Géants finisher (2013 en 2014) en ook finisher in de Legends Trail (2016). Mannen van de zeer lange adem dus!
Morgenochtend om 9.00 verlaten de PTL teams Chamonix voor hun tocht van 295 km. Er staat hun een grote ronde rondom de Mont Blanc te wachten met vooral een heel lang traject in Italië. Dit mede vanwege het feit dat het parcours ‘achterlangs’ zo’n andere 4.000+ berg in deze hoek van de Alpen voert, de Grand Combin. Direct vanuit Chamonix worden de lopers onderlangs de Aiguilles de Chamonix geleid om na het oversteken van het dal door te gaan naar het eerste hoge punt van de race Mont Buet (na zo’n 50 km). Vervolgens zullen zij via de Fenetre d’Arpette Zwitserland ingaan om na een km of 90 op de eerste lifebase in Champex (Zwitserland) aan te komen. Dan volgt de lange doorsteek achterlangs de Grand Combin om na diverse hoge cols en een dalpassage door Etroubles aan te komen op lifebase 2 in Morgex op zo’n 200 km. Dan steken de lopers terug door de Aosta-vallei naar Courmayeur om vervolgens gedeeltelijk via het UTMB-parcours (o.a. Col de la Seigne) een doorsteek te maken via de Col d’Enclave richting Les Contamines om dan via een laatste lus langs Col Tricot en Baraque des Rognes (startpunt Franse normaalroute beklimming Mont Blanc) terug te lopen naar Chamonix waar de eerste finishers zaterdag en de laatste zondag worden verwacht.
Van de Nederlandse teams in de PTL zullen wij iedere avond (om te beginnen maandag) verslag doen van hun verrichtingen via Facebook.
Al met al dus een week vol met pure trailsport. En dan hebben we het nog niet eens over het koningsnummer, de UTMB, gehad. Later deze week volgt ook daarop een voorbeschouwing.
Trackbacks/Pingbacks