Selecteer een pagina

MudSweatTrails Materiaalmateriaal

Voorbeschouwing Transgrancanaria 2016

door | mrt 4, 2016 | Voorbeschouwing

Over enkele uren start in Agaete op Gran Canaria het Europese trailseizoen 2016 met de Transgrancanaria. In totaal gaan daar 3.300 lopers met 65 verschillende nationaliteiten in 6 verschillende races van start, waarbij het hoofdnummer, de Transgrancanaria, traditioneel een zeer sterk deelnemersveld heeft. Wij zullen ons focussen op dit hoofdnummer, ook gezien de afvaardiging van een aantal competitieve Nederlanders.

Om 23.00 lokale tijd (0.00 Nederlandse tijd) zal in het noordwesten van het eiland de race van start gaan om 125 km en 8.000 hoogtemeters later te finishen in het zuiden, in Maspalomas. Hoogste punt van de route is de Pico las Nieves op 1.938 meter. De Pico las Nieves ligt na 84 km van het parcours na de passage van de post in Garañón. De plaats waar volgens Neerlands trailtrots Thomas Dunkerbeck de race begint. Zijn letterlijke woorden waren; ’80 kilometer voorspel om vervolgens op het hoogste punt van de race de finish 45 snikhete kilometers verderop te zien liggen aan de kust’.

De weersomstandigheden zullen gematigd zijn voor deze editie. Waar de wedstrijd uit kan blinken in snikhete en stoffige omstandigheden lijkt het nu een relatief koele editie te worden met ‘slechts’ 21 graden in Maspalomas. Desalniettemin zal het wennen zijn voor ons laaglanders om uit de relatieve koude van de winter opeens in dit soort temperaturen te lopen.

Ja, dit is een indrukwekkende hoeveelheid goodies die je zonder probleem mee kunt zeulen

Deelnemersveld

Vorig jaar werd het ereschavot bij de heren gevormd door een Let, een Noor en een Fransman, met op de vierde plaats wederom een Noor. Niet echt nationaliteiten, op de fransman na, die je verwacht bij dit soort wedstrijden. Dit jaar zijn de 3 ‘exotische’ lopers wederom van de partij, evenals de fransman.

Een korte voorbeschouwing van de kanshebbers;

  • Gediminias Grinius (Letland); de winnaar van vorig jaar met een tijd van 14 uur en 23 minuten. Vorig jaar al als ‘verborgen kampioen’ voor de wedstrijd bestempeld door Jeroen Krosse en dat stempel heeft hij vorig jaar dus met vlag en wimpel waargemaakt. De vraag is dan ook wie Jeroen dit jaar gaat tippen? Grinius, Navo-majoor en lid van het Inov-8 team, heeft zijn seizoen vorig jaar verder kleur gegeven met een 4e plaats in Western States en een 1e plaats in de Ultra Trail Mount Fuji. Dit jaar was hij trouwens al 3e in de kick off van de Ultra-Trail World Tour, de Hong Kong 100.
  • Didrik Hermansen (Noorwegen); de runner-up van vorig jaar met een achterstand van 7 minuten op Grinius. Een tot vorig jaar wat onbekende loper, met vooral een indrukwekkend palmares up-north. Vorig jaar werd hij verassend 2e op Gran Canaria, maar dat hij geen eendagsvlieg was bewees hij wel later dat jaar met een overwinning in de Lavaredo Ultra Trail
  • Antoine Guillon (Frankrijk); de nummer 3 van vorig jaar met de bijnaam ‘de metronoom’ en lid van het WAA-team. Zijn regelmatigheid wat betreft prestaties de afgelopen 10 jaren is ongekend. Zomaar wat resultaten uit de afgelopen jaren; winnaar Grand Raid Reunion (2015), 3e plaats Tor des Geants (2014) 2e plaats TDS (2013), 6e plaats UTMB (2008). Guillon doet eigenlijk altijd wel mee ‘om de knikkers’, maar wint zelden. Kan hij zijn prestatie van vorig jaar herhalen of zelfs verbeteren?
  • Sondre Amdahl (Noorwegen); de nummer 4 van vorig jaar en woonachtig op Gran Canaria en de andere ‘verborgen kampioen’ van 2015. Zijn beste klasseringen in dat jaar waren een 2e plaats in de Hong Kong 100 en vierde plaatsen in deze wedstrijd en in de Ultra Trail Mount Fuji.
  • Julien Chorier (Frankrijk); ook zo’n loper die altijd wel vooraan meedoet en op goede dagen ook meestrijd om het hoogste schavot. Vorig jaar was een wat minder jaar voor hem, maar met overwinningen in de Hard Rock 100 (2011) en de Ronda del Cims (2013) en een tweede plaats in de Transgrancanaria van 2014 zeker een loper om in de gaten te houden.

Andere namen die opvallen; Pau Bartolo , Sebastian Chaigneau (winnaar 2012 en 2013), Cyril Cointre (5e vorig jaar), Yeray Duran (local die 3e werd in 2013 en 4e in 2014), Franco Colle, Seth Swanson en Tim Tollefson.
Nog één naam wil ik er graag op deze plaats uit halen en dat is de Zweed Jonas Buud. De wereldkampioen 100 kilometer weg van Winschoten 2015 in 6 uur en 22 minuten die ook nog eens een aardig potje door de bergen kan lopen. Zo werd hij vorig jaar bijvoorbeeld 8e in La Grande Course – Festival des Templiers en won hij de Swiss Alpine van 2014 en werd hij ook 2e in de aangepaste (dalversie) 2012 van de UTMB. Wat kan deze snelle Zweed op zo’n relatief snel parcours als op Gran Canaria?

Deelnemersveld dames

Helaas zal het beoogde titanengevecht tussen de dames Picas en Bosio er niet van komen. Bosio stond ingeschreven, maar heeft zich helaas toch afgemeld. Wel is het volledige damespodium van vorig jaar aanwezig, waarmee de kanshebbers op de overwinning ook meteen bekend zijn.

De kanshebbers;

  • Nuria Picas (Spanje); finishte vorig jaar als 14e overall in een tijd van 16 uur en 53 minuten en won daarmee voor het tweede jaar op rij de wedstrijd. Haar voorsprong op de nummer twee bedroeg ruim 20 minuten. Het jaar 2015 was voor haar wat wisselend wat betreft resultaten (denk aan haar roemloze uitstappen in de UTMB), maar met winst in de Grand Raid Reunion en de Buff Epic Trail (dit jaar WK Skyrunning) kunnen we nu ook niet echt spreken van een slecht jaar.
  • Caroline Chaverot; de runner-up van vorig jaar en een dame die hetzelfde doet als Nathalie Mauclair (niet aanwezig in deze wedstrijd), namelijk een gezinsleven combineren met topsport. Haar absolute doorbraak was de winst in de CCC van 2013. Vorig jaar voegde ze daar overwinningen aan toe in de Lavaredo Ultra Trail en de Eiger Ultra Trail. Kan zij het Picas moeilijk maken?
  • Li Dong (China); een voor velen onbekende loopster van het Salomon-team. Won dit jaar echter wel al de Hong Kong 100 en liep vorig jaar hier toch ook podium. Kan zij dat herhalen?

Andere dames om in de gaten te houden zijn Lisa Borzani (al 2e dit jaar in de Hong Kong 100), Uxue Fraile (3e 2013 en 2014), Emilie Lecomte, Andrea Huser (4e 2015) en Denise Zimmerman.
En wat te denken van onze eigen Irene Kinnegim? De Nederlands kampioene triatlon van 2015, 2013 en 2009 lijkt met succes de overstap naar de trail te maken. Binnen Nederland is ze momenteel onklopbaar, met kortgeleden nog een overwinning met veel overmacht in de Trail by the Sea, maar ook in internationale wedstrijden staat ze ‘haar mannetje’. Ze werd vorig jaar 11e in de Transgrancanaria Advanced (83 km) waarbij vooral de afdalingen haar parten speelden. Als ze dit beter onder de knie heeft behoort een topklassering wellicht tot de mogelijkheden.

“Ik heb de Nathan Journey gebruikt op meerdere dagtochten en tijdens een driedaagse tocht en kan niet anders zeggen dat ik hem met veel plezier heb gedragen.”

De Nederlanders

Thomas Dunkerbeck zal dit jaar voor het 3e jaar op rij deelnemen aan de Transgrancanaria. Met tijden van boven de 18 uur in 2014 en 2015 liep hij een 32e (2015) en 24e (2014) plaats bij elkaar. Wat kan hij dit jaar? Geduchte concurrentie voor hem is te verwachten van Arjan van Binsbergen. Deze snelle man behaalde vorig jaar een 7e plaats in la Montagn’hard (Dunkerbeck finishte daar in 2013 als 2e) en finishte succesvol de UTMB in een zeer acceptabele tijd van een krappe 35 uur. Kan hij de strijd aangaan met Dunkerbeck? Andere Nederlandse mannen aan de start zijn Jeroen Krosse, Raymond Barkman, George Daams, Maurits Heikoop en José Vicente Requena Maats.

De vraag of Marjolein Bil tegenstand kan bieden aan Irene Kinnegim kan nog niet beantwoord worden. Bil is aanwezig op Gran Canaria, tot vandaag was het niet 100% zeker dat ze zou gaan starten vanwege een voorbereiding die te wensen over liet. Ervaring heeft ze voldoende met onder andere een overwinning in de l’Infernal Trail des Vosges van 2014 en een 6e plaats in de TDS van 2013. Er staat nog één andere Nederlandse dame aan de start en dat is Siebrig Scheeres. De, net zoals Bil, in Zwitserland woonachtige Nederlandse werd vorig jaar 10e dame in de 80 km du Mont-Blanc en toont daarmee aan uit het goede hout gesneden te zijn. Kan zij deze prestatie hier bevestigen?

Al met al een behoorlijke lijst van sterke lopers van zowel internationaal als nationaal niveau. Over enkele uren zal het startschot klinken en zullen wij jullie via onze social media kanalen op de hoogte houden van het verloop van de wedstrijd.
Dus; stay tuned!

Splash this around