Selecteer een pagina

Voorbeschouwing Salomon Skyline Scotland / World Skyrunning Champs 2018

door | 10 sep 2018 | Uncategorized

Wie worden de nieuwe wereldkampioenen Skyrunning? Dat is een vraag die wij, en naast ons een groot gedeelte van de internationale skyrunningcommunity, onszelf stellen.

Aankomende week/weekend vormt namelijk de Salomon Skyline Scotland (disciplines Ultra, Sky en Vertical) het toneel voor het WK Skyrunning onder de vlag van de International Skyrunning Association. In 2016 werd dit WK voor het laatst gehouden in de Catalaanse Pyreneeën, Spanje. De Buff Epic Trail vormde toen het toneel voor dit WK. Op de Ultra-discipline gingen Luis Alberto Hernando Alzaga (Spa) en Caroline Chaverot (Fra) toen met de bloemen naar huis. Op de discipline Sky stonden Stian Angermund-Vik (Noo) en Maite Maiora Elizondo (Spa) op het hoogste schavot. De gouden plakken voor de Vertical gingen naar Stian Angermund-Vik (Noo) en Laura Orgué (Spa). De titels voor het combinatieklassement gingen toen ook naar de winnaars van de Skyrace, namelijk Stian Angermund-Vik en Maite Maiora.

Van donderdag 13 september t/m zaterdag 15 september staan er in het Schotse Kinlochleven dus maar liefst 3 races op het programma.

VK

Op donderdagmiddag 13 september maken een kleine 500 atleten zich op voor de race over 5 kilometer naar de 1.000 meter hoger gelegen top van Na Gruagaichean op 1.056 meter. Er wordt dus nagenoeg op zeeniveau gestart!

De parcoursrecords voor deze Vertical zijn beide bij de editie van 2017 gelopen door (wederom) Stian Angermund-Vik (Noo) in 0.42.04 en Laura Orgué (Spa) in 0.45.00.

Kanshebbers voor de titels zijn bij de heren, de titelverdediger Stian Angermund-Vik, maar ook mannen als Lloyd Donovan (GBR) en Rémi Bonnet (Zwi). Bij de dames tippen wij titelverdedigster Laura Orgué (Spa), maar ook dames als Hillary Gerard (VS) en Lina El Kott Helander (Zwe).

Salomon Ben Nevis Ultra – discipline Ultra

Over een parcours van een ruime 52 kilometer met 3.820 hoogtemeters met behoorlijk wat technische stukken is de Salomon Ben Nevis Ultra met recht een prachtige race te noemen. Op vrijdag 14 september om 7.00 zal het startschot voor deze race klinken.

Een parcours in de Skyrunning – Ultra categorie waardig. Niet met de lengte van 2 jaar geleden in Spanje (toen meer dan 100 kilometer), maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door de technische complexiteit van het terrein.

Grofweg kan het parcours ingedeeld worden in 3 reeksen van beklimmingen, met als uiteraard als hoogste punt Schotlands (of eigenlijk van heel Groot-Brittannië) hoogste berg, de Ben Nevis op 1.345 meter hoogte. Diezelfde Ben Nevis was overigens in 1895 het decor van de allereerste bergrace ooit. 

Aangezien het een nieuw parcours is, is er nog geen bestaand parcoursrecord.

Kanshebbers voor de titel bij de heren zijn uiteraard de titelverdediger Luis Alberto Hernando Alzaga (Spa), mits hij voldoende hersteld is van zijn in de UTMB opgelopen blessure, maar ook mannen als Pere Aurell Bove (Spa), Jonathan Albon (Nor) en André Jonsson (Zwe).

Bij de dames is titelverdedigster Caroline Chaverot (Fra) niet van de partij, maar dichten wij onze eigen Ragna Debats goede kansen toe, naast dames als Mira Rai (Nep) en Maite Maiora Elizondo (Spa). Ook zien we de kersverse winnares van de UTMB, de Italiaanse Francesca Canepa op de startlijst staan.

Salomon Ring of Steel Skyrace – discipline Sky

Wat een heerlijke naam voor een race! Het slotnummer van de kampioenschappen staat op zaterdag 15 september op het programma. Het startschot zal om 10.00 klinken. 

Over 29 kilometer krijgen de atleten 2.500 hoogtemeters voor de kiezen met het hoogste punt op 1.099 meter. Deze race valt in grofweg 2 reeksen van beklimmingen op te splitsen, met het hoogste punt na ongeveer 1/3 van de race.

De parcoursrecords zijn in 2017 gevestigd door Stian Angermund-Vik (Noo) bij de heren in 3.24.51 en Laura Orgué (Spa) bij de dames in 4.05.12.

Beiden staan ook aan de start en kunnen dan ook als kanshebbers naar voren worden geschoven. Daarnaast zien we bij de heren ook ‘fenomeen’ Killian Jornet Burgada (Spa) aan de start staan en tippen we ook Marc Lauenstein (Zwi) en Pascal Egli (Zwi).

Bij de dames noemen we naast Orgué ook Holly Page (GBR), de Zweedse tweeling Lina en Sanna El Kott Helander en Sheila Avilés Castaño (Spa).

Er zijn in alle drie de disciplines medailles te winnen voor de individuele top 3 en team top 3 en daarnaast is er een combinatieklassement voor de disciplines Vertical en Sky.

De Nederlanders

Voor Nederland is de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) aangesloten bij de International Skyrunning Federation. Zij hebben dan ook selectiecriteria bepaald voor plaatsing voor het WK waarbij het NK Skyrunning, wat juni 2018 gehouden werd in het Zwitserse Tesserete, een bepalende rol heeft gespeeld.

Uit het selectiebeleid zijn de volgende teams naar voren gekomen:

HERENTEAM

 • Tim Pleijte (1985, Vlissingen); de Nederlands Kampioen Trailrunning van 2017, die na het IAU WK Trail 2017 geblesseerd raakte, een lange weg heeft afgelegd om terug te komen, maar op het NK Skyrunning liet zien, met zijn bronzen plank in de Skyrace en het zilver in de Vertical, dat de vorm weer goed is. Tim start op de Vertical & de Skyrace
 • Huub van Noorden (1988, ’s-Heer Abtskerke); nog zo’n snelle Zeeuw die in de Skyrace tijdens het NK dit jaar de titel pakte, maar ook al diverse hoge klasseringen in andere (internationale) races heeft gelopen. Meestal de snelste Nederlander op de WK’s die hij loopt. Huub start ook op de Vertical en de Skyrace.
 • Diederick Calkoen (1994, Amsterdam); de talentvolle jongeling die zilver pakte op het NK Sky en brons op de Vertical in Zwitserland, dit jaar ook al het IAU WK Trail liep en vorig jaar nog 9e werd in de OCC (onderdeel van de hoog gewaarde UTMB-races). Ook Diederick loopt het combinatieklassement van Vertical en Sky.
 • Abdelfatah Dala Jirari (1995, Granada – Spanje); met de bijnaam ‘Turbo’ heeft de in Spanje woonachtige atleet met Marokkaans-Nederlandse ouders ons doen verbazen op het afgelopen NK Skyrunning. Pakte de titel op de Vertical en had deze normaliter ook in de Skyrace gepakt als hij in de laatste afdaling niet fout was gelopen. Abdelfatah loopt ook zowel de Vertical als de Skyrace.
 • Thomas Dunkerbeck (1976, Nijmegen); is de enige Nederlandse man die zal starten op de ultra-afstand, maar heeft de afgelopen jaren laten zien dat hij de sterkste Nederlandse man is al het terrein echt lastig wordt. Heeft een voorliefde voor veel hoogtemeters en extreem lastig terrein en werd in Zwitserland Nederlands Kampioen Skyrunning op de ultra-afstand. Hij werd in die race trouwens ook 3e overall. Zoals gezegd start Thomas op de Ultra.

 

DAMESTEAM

 • Linda Valent (1971, Wijk aan Zee); oudgediende Linda loopt al heel wat jaartjes mee in het wereldje. Pakte in Zwitserland zowel op de Vertical als Skyrace het brons en zal ook op die disciplines starten in Schotland.
 • Renée Cardinaals (1994, Wageningen); de tegenpool van Linda wat betreft trackrecord. Komt nog maar net kijken in het wereldje, pakte in Zwitserland het zilver in de Skyrace en werd dit jaar ook nog 3e in de Montafon Arlberg Marathon. Renée start ook op zowel de Vertical als de Skyrace.
 • Anouk van der Grift – Claessens (1985, Noordwijkerhout); de Nederlandse kampioene Skyrunning op de Vertical en Skyrace kampt helaas met een voetblessure waardoor alleen de Vertical een haalbare kaart is in Schotland. Erg jammer, aangezien Anouk een prima seizoen doormaakt met ook nog eens een 2e plaats in de Eiger Ultra Trail (35 km). UPDATE: Anouk heeft zich ook voor de VK afgemeld ivm deze voetblessure. 
 • Jorien Delhez (1978, Davos Platz – Zwitserland); de in Zwitserland woonachtige loopster werd in 2016 Nederlands Kampioene Skyrunning op het gecombineerde klassement van Vertical en Skyrace in het Italiaanse Limone sul Garda. Jorien start in Schotland ook zowel op de Vertical als de Skyrace.
 • Ragna Debats (1979, Terrassa – Spanje); haar naam hoeft eigenlijk geen introductie meer! De regerend Europees Kampioene Skyrunning (2017) en Trailrunning (2018) staat op dit moment soeverein aan de leiding in de Skyrunner World Series (Sky Extra) en is, mits voldoende hersteld van haar recente enkelblessure, de grote favoriete in Schotland op de Ultra.
 • Yvonne Vissers (1982, Thun – Zwitserland); pakte in juni de Nederlandse titel op de ultra-afstand door de 113 kilometer lange Scenic Trail te winnen en ook nog eens 3e dame in het totale damesklassement te worden. Yvonne start in Schotland op de Ultra.
 • Bertine de Vries (1980, Gasselte); lag in Zwitserland lang op koers voor de Nederlandse titel op de discipline Ultra, werd echter voorbijgestoken door Yvonne Vissers, maar behield de 2e plaats en pakte zo het zilver. Bertine start ook op de Ultra.

In Schotland zullen de Nederlanders begeleiding ontvangen van Rogier Wouters, Carlijn van Lieshout en Alke Staal.

WK Skyrunning volgen

Na afloop van de races op donderdag 13, vrijdag 14 en zaterdag 15 september zal een samenvatting met uitslagen, foto’s en klassementen gepubliceerd worden op de Facebookpagina van MudSweatTrails.

Splash this around