Selecteer een pagina

Voorbeschouwing Zugspitze XL Trail

door | jun 14, 2016 | Nieuws, Voorbeschouwing

En toen waren er nog drie… Drie? Ja, drie! Er zijn namelijk nog drie WK-tickets te vergeven voor het IAU WK Trail op 29 oktober in Portugal.

Aanstaande zaterdag is het Wettersteingebergte, wat deels in Duitsland en deels in Oostenrijk ligt, met in het hart Duitslands hoogste berg, de 2.968 meter hoge Zugspitze, de arena voor de tweede, en laatste, WK-kwalificatiewedstrijd. De Zugspitze XL Trail is namelijk naast de op 28 mei gelopen Tecnica MaXi Race een aangewezen kwalificatiewedstrijd voor het IAU WK Trail. De eerste 2 (Nederlandse) heren en eerste dame lopen zich namelijk automatisch in de ploeg die in oktober naar Portugal afgevaardigd zal worden. De laatste twee beschikbare plaatsen (1 heer en 1 dame) zullen vervolgens door aanwijzing worden ingevuld. Een uitgebreid resumé over deze procedure verscheen eerder op onze website.

Tijdens de Tecnica MaXi Race gingen Tim Pleite en Arjan van Binsbergen bij de heren en Marjolein Bil bij de dames er met de kwalificatie vandoor. Waar in Frankrijk de spoeling vrij dun was wat betreft Nederlandse deelnemers, is dit in Duitsland wel anders. Maar liefst 17 Nederlanders (op moment van schrijven in ieder geval nog maar maximaal 14) hebben zich namelijk ingeschreven voor deze wedstrijd en dingen daarmee dus mee naar de drie WK-tickets.

De Zugspitze XL Trail maakt onderdeel uit van een evenement georganiseerd door Plan B. Plan B bekend door de organisatie van de Gore-Tex Transalpine Run en dit jaar voor het eerst de Salomon Alpen X 100.
Aanstaande zaterdag zullen meer dan 2.000 lopers (verdeeld over 49 nationaliteiten, waarvan Nederland trouwens één van de hofleveranciers is) deelnemen aan één van de vijf races rondom Duitslands hoogste berg. Afstanden variërend van 25 tot een ruime 100 kilometer.

De Zugspitze XL Trail is de op één na langste afstanden van het evenement over 81,4 kilometer met 4.131 hoogtemeters. Met de start in Ehrwald (Oostenrijk) om 8.00 zaterdagochtend en het hoogste punt (2.206 meter) al na 10 kilometer wordt er bijna een volledige ronde rondom de Zugspitze gelopen. Finish moet plaatsvinden voor zondagochtend 4.30.

Zoals gezegd staan er 14 Nederlanders aan de start van deze race. Hieronder een aantal van de kanshebbers voor de WK-tickets.

Deelnemers

Deelnemersveld NL-heren

  • Pascal van Norden; ook wel ‘ultra-rocky’ genoemd, de man met het boksverleden die de afgelopen jaren heeft laten zien zowel op de weg (o.a. Nederlands kampioen 100 kilometer Winschoten 2015) als in de bergen uit de voeten te kunnen. Werd vorig jaar 53e op het WK Trail tijdens de Maxi Race Annecy, won in 2014 Olne-Spa-Olne en werd in 2013 nog 15e op het IAU WK Trail in Wales. Pascal liep dit jaar al twee sterke 6 uurslopen in Steenbergen en Stein (2 keer winst) en heeft zich de laatste weken weer specifiek klaargestoomd voor dit kwalificatiemoment.
  • Jeroen Vink; de ‘coming man’ uit Ermelo. De tweevoudig winnaar van de Salland Trail 75 km (2015 en 2016), de nummer 8 van de Trail des Fantomes 2014 en de nummer 27 van de Eiger Trail 51 km van 2015. Een atleet die al een aantal jaren deelneemt aan trails als de Koning van Spanje en de Duinentrail Schoorl, maar die zijn ambities voor mooie races in het hooggebergte niet onder stoelen of banken steekt. Liep vrij recent ook nog een snelle marathon in Spijkenisse (2.46).
  • Peter van der Zon; woonachtig in Herzogenbuchsee, Zwitserland, en dan heb je meteen al een groot voordeel te pakken. Peter woont namelijk met een half been in de bergen en kan dus specifieker trainen dan wij laaglanders. Liep dit jaar al een prima Transgrancanaria waar hij als derde Nederlandse man wist te finishen. Ook hij heeft een marathon onder de 3 uren op zijn palmares staan.

Deelnemersveld NL-dames

  • Kim Baner; de fysiotherapeute uit Arnhem werd vorig jaar onder andere derde in de 72 km L’Infernal Trail des Vosges, maar werd derde in de Trail des Fantomes. Baarde vorig jaar vooral opzien door als eerste Nederlander (overall) te finishen in de, door noodweer geteisterde, Eiger Ultra Trail (101 km).
  • Janne Geurts; woonachtig in Cambridge, Engeland werd in 2013 8e dame in de Zugspitze Supertrail (69 km) en in 2014 11e dame in de Trail des Aiguilles Rouges.

Update

Helaas is de favorietenlijst wat uitgedund door afmeldingen van WK-ticket-kanshebbers Maarten Hendriks, Jeroen Machielsen en Heleen Plaatzer. Zij starten niet (Maarten en Jeroen) of op een kortere afstand (Heleen op de Basetrail XL).

Zoals genoemd staan er (voor zover ons bekend) 14 Nederlanders aan de start van de Zugspitze XL Trail. Onder hen een groot aantal lopers met een vrij korte staat van dienst. Verrassingen kunnen daarom ook niet uitgesloten worden. Wie zijn zaterdag deze zogenaamde ‘dark-horses’?

Vorig jaar beleefden de deelnemers aan de Zugspitze Ultratrail een wedstijd geteisterd door loodzware omstandigheden. Oneindig veel nattigheid en op de hogere delen van het parcours zelfs veel sneeuw. Dit leverde prachtige plaatjes op, maar maakte de race nog zwaarder.
Ook voor aankomende week wordt onbestendig weer voorspeld. Regen, onweer, maar wel vrij hoge temperaturen. De vraag is dus wat de deelnemers aanstaande zaterdag zullen aantreffen…

Zoals jullie (inmiddels) van ons gewend zijn doen wij aanstaande zaterdag weer via onze Facebookpagina verslag van de race. Als extraatje is uw verslaggever rondom de wedstrijd in de Zugspitze-arena te vinden waar nog enkele pre-race-interviews zullen worden afgenomen en ook nog wat sfeer/wedstrijdimpressies kunnen worden gemaakt.

Blijf ons komende dagen dus volgen!

Splash this around