Voorkomen van voetproblemen
Voorkomen is beter dan genezen! Zeker bij het lopen van langere trails waar je uren/dagen aan het lopen bent. De huid en nagels zullen in goede ‘conditie’ moeten zijn om weerstand te bieden aan de wisselende omstandigheden: warmte, koude, vocht, druk…
De huid is het grootste orgaan van de mens (10 kilo bij een volwassene). De huid is opgebouwd uit drie lagen: de opperhuid, lederhuid en onderhuid en heeft vele functies: bescherming tegen externe invloeden: uv-stralen, stoten, druk, vuil, bacteriën etc. Daarnaast wordt de warmtehuishouding door de huid geregeld en houdt het letterlijk en figuurlijk ons lichaam bijeen. Zonder huid drogen we uit, denk bijvoorbeeld aan blaren. Verder voelen we met de huid en tonen we er (race)emoties me.
De opperhuid heeft een hoornlaag ter bescherming. Ontstaat er meer druk, dan ontwikkeld zich eelt. Eelt is een dode huidlaag die bescherming biedt en geen water door laat. Wanneer de druk op een plek continu hoog is kan er een likdoorn ontstaan, die je als loper klachten kan geven.
De huid heeft haren: je kunt er mee voelen, je kunt er je temperatuur mee regelen (‘kippenvel’) en haren bieden bescherming tegen de zon.
Je nagels bestaan uit hoornstof (keratine, is een vezelig eiwit), ze liggen in het nagelbed waar ook bloedvaten in uit komen (roze kleur). De belangrijkste functie van de nagels is de bescherming. Daardoor ontstaat er op die plek geen eelt. Door de aanwezigheid van de nagel behoud je het gevoel in de tenen. Daarnaast kunnen de nagels ‘snijden’ maar ook voorkomen. Een ingegroeide nagel is een nagel die in de huid groeit. Oorzaken kunnen divers zijn: verkeerd knippen, scheuren, trauma, bolling van de nagel, ziekte van de nagel.
Blaren kunnen zeer pijnlijk zijn. Een blaar is een holte gevuld met vocht, net onder de opperhuid. Meestal ontstaan ze door wrijving van de huid, waarop het lichaam reageert met vochtproductie. Dat is een natuurlijk mechanisme maar daardoor komt de schoen wel strakker te zitten en ervaar je pijn door druk. Komt vaak voor bij warmtevorming en verweekte voeten.
Wat kun je nu zelf doen aan voetverzorging:
- Een gezonde huid heeft een vetlaag (talg) die belangrijk is, dus niet te heet en te vaak wassen, met zo min mogelijk zeep.
- Bij een droge huid de voeten dagelijks insmeren met een pH-neutrale voeten crème (Gehwol, La Reine).
- Als je de huid wat wilt ‘harden’ kun je dagelijks de voeten insmeren met kamferspiritus: het bevordert de verharding van de huid. Dit kun je ook doen bij zweetvoeten.
- Eelt kun je zelf bijhouden met een nagelvijl: twee keer in de week de droge voet vijlen zodat er geen dikke randen ontstaan. Bij dikker eelt een eeltrasp gebruiken.
- Likdoorns zijn moeilijk zelf te verwijderen, daar kun je ons voor consulteren.
- Bij weke voethuid: huid goed laten drogen, ventileren. Niet te snel sokken of schoeisel aandoen. Huid insmeren met goede crème.
- De nagels van de tenen recht afknippen, geen hoekjes wegknippen! Zijn de nagels te hard, vijl ze dan korter of ‘minder hoekig’ met een nagelvijl.
- Laat de nagels niet te lang worden, dat kan druk in de schoen geven.
- Ingegroeide nagel: dat wil zeggen dat er een wond aanwezig is. Goed schoon houden met alcohol. Vijf minuten een soda bad nemen. Drogen, schone sokken, schoenen schoon houden, drukvrij leggen, oppassen voor infectie!
- Koude voeten/wintertenen: voeten dagelijks zelf masseren met Arnica massage olie. Ook kunnen wisselbaden helpen. Sokken van merino wol zouden goed kunnen doen.
- Blaren: zorg dus voor een optimale conditie van je huid. Test sokken, zalven en schoenen. En krijg je toch blaren dan heb je de keuze om ze wel of niet door te prikken.
Krijg je toch blaren dan heb je de keuze om ze wel of niet door te prikken. Wanneer het een erg kleine blaar is en niet veel last geeft is het verstandiger deze heel te laten. Het lichaam lost het vocht weer op en de kans op infectie blijft uit. Wanneer je de blaar wel door wilt prikken: eerst de huid goed ontsmetten met alcohol/sterilon. Ook de naald waarmee je de blaar doorprikt ontsmetten. Het beste kun je de blaar aan twee kanten inprikken en zo met een steriel gaasje of ontsmette doek de blaar leegdrukken. Het vocht kan nu aan twee kanten weg. Daarna de blaar en omliggende huid weer ontsmetten. Afdekken met een steriel gaasje of wondpleister als je niet meteen hoeft te sporten. Als je meteen de trails op wilt dan moet je de blaar dakpansgewijs (afhankelijk van de grootte van de blaar) afplakken met leukoplast. Dan plak je dus over de blaar heen! Heel erg oppassen met het verwijderen van de leukoplast, je kunt de blaarhuid mee eraf trekken en dan heb je een open wond te pakken. Verder zijn er nog middelen zoals Compeed om blaren mee af te dekken of preventief te plakken.
Een bijdrage van sportpodotherapeuten Cecile van der Sanden & Marieke van Wanroij
info@cspn.nl
www.cspn.nl
Trackbacks/Pingbacks