Selecteer een pagina

MudSweatTrails MateriaalRACES

Vouwbekers voor de bekervrije / BYOC-trails

door | 7 aug 2014 | Gear Reviews, Kennis

Een steeds groter deel van trails wordt bekervrij verklaard. Veelal omdat het past bij de sport, om zorgvuldig om te gaan met de natuur. Daarnaast is het praktisch. Het werken met plastic wegwerpbekers is bij slecht weer (met name wind) voor organisaties lastig, het levert zakken vol vuilnis op en als de grote massa doorkomt bij een verzorgingspost is het uitschenken amper bij te houden. Allemaal goede redenen dus om het probleemeigendom te verleggen naar de loper. Want de wedstrijd wordt natuurlijk niet bekervrij. De organisatie biedt alleen geen wegwerpbekers meer. Bekervrij zou dan ook beter een BYOC kunnen heten. Bring Your Own Cup.

Altijd handig

Met een toenemend aantal races in binnen en buitenland is het vinden van een goede beker relevant geworden. In de afgelopen jaren waren er al mooie en goedkope doe-het-zelf oplossingen waar te nemen op de trails, zoals een onthoofd en geperforeerde 1/2  liter fles, die met een carabiner was bevestigd aan de rugzak. Ook de lopers die kiezen voor een rugzak of heupgordel met bidonpockets (en bidons met grote opening en schroefdop) hebben eigenlijk zelf al een goede oplossing, al kan een beker dan nog steeds handig zijn voor bijvoorbeeld cola of bouillon bij een ravito. Daarnaast zijn er ook kant en klare producten. Hieronder een ongetwijfeld niet uitputtend overzicht.

De legergroene vouwbekerg

De vouwbeker die afgelopen jaar door MudSweatTrails ook werd verspreid bij haar races. Voor mannen die de dienstplicht nog hebben meegemaakt beter bekend onder de liefkozende naam klapkut. Deze vouwbeker klapt naar binnen en kan 300 ml bevatten. Ingeklapt kan de beker eenvoudig worden weggestopt. Nadeel van deze beker is dat deze vrij hard aanvoelt en bij koud weer / koude vingers soms wat lastig is uit te klappen door het stijve plastic. Ook verkrijgbaar in andere kleuren overigens.

“Want de wedstrijd wordt natuurlijk niet bekervrij. Bekervrij zou dan ook beter een BYOC kunnen heten. Bring Your Own Cup.”

De foldable cup van Ultraspire

De lichtste, kleinste en meest flexibele vouwbeker binnen deze categorie. Maar ook de meest onpraktische naar onze onbescheiden mening. Vouwzakje lijkt een betere omschrijving. Het plastic is zacht en wiebelig. Alleen door de cup op een bepaalde manier vast te houden vouwt de opening open en is de cup te vullen tot circa 150 ml. Bij een gevulde cup valt het veilig en comfortabel drinken (van warme vloeistoffen) niet mee. Zeker niet als je moe bent. Ultraspire levert prima producten voor trailrunners, maar deze cup hoort daar niet bij. De Ultraspire cup is vooral handig als een beker op de lijst van verplichte items staat maar dat je niet van plan bent deze ook echt te gebruiken. Punt.

De X cup van Sea to Summit

De X cup is eigenlijk bedoeld als keukengerei voor de backpacker. Ingevouwen is de cup zo groot als een kleine onderzetter. Uitgevouwen kan de X cup een kwart liter vocht bevatten. De X cup is net als de MST-vouwbeker van relatief dik plastic gemaakt waardoor ook een warme bouillonsoep of thee onderweg prima kan worden vastgehouden. Door het mechanisme en het gebruik van siliconen is de vouwbeker onder alle omstandigheden goed in en uit te vouwen. Enige nadeel is de relatief hoge prijs. Online te vinden voor 13 euro en daarmee ruim 2 keer zo duur als zijn concurrenten.

Eindoordeel

Als er lezers zijn die nog andere producten of oplossingen kennen en/of gebruiken die wezenlijk anders zijn en niet mogen ontbreken in dit overzicht houden we ons warm aanbevolen! Vermeld je toevoeging als reactie of stuur een mail naar info@mudsweatttrails.nl.

Splash this around