Selecteer een pagina

Een goede nachtrust is tijdens een meerdaagse tocht of etapperace van groot belang. Door nachts je batterij op te laden heb je overdag weer voldoende energie om je route of race te kunnen lopen. Een slaapzak is daarom misschien wel één van de belangrijkste onderdelen van je uitrusting als je meerdere dagen op pad gaat. Een slaapzak moet beschermen tegen de kou maar mag ook niet te warm zijn. Gewicht en volume komen als criterium om de hoek kijken.

Welke temperatuur?
Om aan te geven bij welke omstandigheden je een slaapzak kunt gebruiken, vermelden fabrikanten meestal drie temperaturen. De comforttemperatuur is gebaseerd op de temperatuur waarbij een vrouw met een gemiddeld postuur het niet koud heeft. De limiettemperatuur is de temperatuur waarbij een man met een gemiddeld postuur het niet koud heeft als hij in zijn slaapzaak ligt met opgetrokken benen. De extreme temperatuur is de temperatuur waarbij een vrouw met een normaal postuur risico loopt op onderkoelings- en bevriezingsverschijnselen, maar nog net de volgende ochtend haalt..

Het werken met verschillende laagjes in je slaapzak kunnen het temperatuurbereik sterk beïnvloeden. Draag je een ondershirt, lange onderbroek, sokken en een BUFF of muts, dan blijf je natuurlijk langer warm als het aan de grond afkoelt. Ook het volume van de ruimte waarin je ligt (bijvoorbeeld een klein tentje ten opzichte van een grotere blokhut) en het aantal mensen waarmee je op een bepaalde oppervlakte ligt is bepalend voor jouw temperatuur.

Dons of synthetisch?
Je kiest voor dons als je een lichte, compacte en duurzame slaapzak wil, die bij warme temperaturen niet al te broeierig wordt. Het vraagt wel om een flinke investering, maar dit betaalt zich op termijn wel uit.

Vind je gewicht minder belangrijk of hik je tegen de prijs van dons aan, dan loont het de moeite te kijken naar een slaapzaak met een synthetische (kunstvezel) vulling. Een kwalitatief goede synthetische slaapzak met een vergelijkbaar isolerend vermogen mag dan een fractie zwaarder en minder compact zijn, maar presteert beter bij extreem vochtige omstandigheden. Als je mogelijk in natte omstandigheden zult slapen kun je een droge slaapzak houden door te kiezen voor een Goretex hoes. 

Wat je moet weten over dons
Eenden- of ganzendons
Het verschil tussen eendendons en ganzendons is het formaat van de donsvlok. De ganzendonsvlok is groter en er is minder van nodig om een slaapzak te vullen tot het isolerend vermogen. Ganzendons is wel duurder.

Vulling
De vulling bij een dons slaapzak wordt uitgedrukt in percentages, bijvoorbeeld 90/10. De twee getallen geven de verhouding tussen de hoeveelheid dons (eerste en hoogste getal) en de hoeveelheid veren weer. Veren dragen niet bij aan de isolatie en zijn dus onnodige ballast. Een slaapzak met 80% dons is daarom goedkoper, dan een slaapzak met 98% dons.

Vulkracht
De isolatiewaarde van dons wordt uitgedrukt in fillpower of vulkracht. Het aantal CUIN geeft aan hoeveel kubieke inch ruimte één ounce (28,3 gram) dons inneemt. Hoe hoger de vulkracht, hoe meer stilstaande lucht het dons kan vasthouden en dus hoe hoger de isolatiewaarde.

Conclusie en tips
Alleen het temperatuur bereik zegt nog weinig over de prestaties van een slaapzak. Het gewicht en volume van een slaapzak kan sterk variëren, van 500 tot 1.750 gram, en de prijzen van 150 tot 750 euro. Het doel en de omstandigheden waarin je verwacht te ‘bivakkeren’ bepalen dus in grote mate je keuze. Net als de diepte van je portemonnee! 

Afsluitend een aantal tips om het warmer te houden in je slaapzak:
1. Zorg dat je warm je slaapzak in gaat.
2. Draag een droge en warme basislaag.
3. Sluit het gedeelte van de mummie slaapzak rond je hoofd goed af.
4. Zet een muts op of draag een BUFF.
5. Gebruik een (thermo) lakenzak.
6. Kijk ook naar de isolatiewaarde van je slaapmat.

Have fun out there!

Splash this around