Selecteer een pagina

MudSweatTrails MateriaalRACES

De beste Trailrunning schoen bestaat niet

door | dec 8, 2016 | Gear Reviews, Kennis, Nieuws

Al sinds 2008 loop ik trailruns, maar in al die jaren heb ik mij nog nooit een paar trailrunschoenen laten aanmeten. In de beginjaren was dat ook niet nodig want hardloopschoenen om offroad mee te gaan, bestonden niet of nauwelijks. Tegenwoordig is dat wel anders…

Stap voor stap naar de juiste schoen

als ik de MudSweatTrails Store in Zoetermeer binnenloop, kijk ik tegen een wand met zo’n 40 verschillende trailrunschoenen aan. En dan heb ik het alleen nog over de herenmodellen. Dames hebben minstens evenveel keus. Ondanks mijn jarenlange ervaring op de trails in binnen- en buitenland is het fijn als een store specialist je dan wegwijs maakt in dit overweldigende aanbod. Door met open vizier het aanmeetproces in te stappen, heb ik uiteindelijk een paar schoenen gevonden waar ik op basis van mijn kennis en ervaring in eerste instantie niet voor zou hebben gekozen…

Schoenenfeest

Ervaren trailrunner helpt je op weg

Esther Sweeris is een zeer ervaren trailrunner – zij liep onder andere de UTMB en MDS – gaat mij helpen om de juiste keuze te maken. Een eerste stap in de aankoop van een paar trailrunschoenen is het beantwoorden van de vraag: ‘waarvoor ga je ze gebruiken?’ De ‘beste’ schoen bestaat immers niet. De modderige paden van de Ardennen vragen om een ander profiel en samenstelling van de zool, dan een rotsgraatje in de Alpen. Bij mij ligt de focus op trails in Nederland. De meeste kilometers loop ik op de Utrechtse Heuvelrug. Naast wedstrijdjes als de Stuwwal Trail, de Petzl Night Trail en de Koning van Spanje Trail, wil ik met mijn schoenen ook in de Ardennen uit de voeten kunnen. Kenmerkend voor dit geschetste loopprofiel is een zachte ondergrond waar een zool met grove noppen de vereiste grip moet bieden.

 

De voetmeting is het uitgangspunt

Een voetmeting levert de exacte lengtemaat op van mijn voeten. Het advies dat Esther me geeft is om trailrunschoenen minimaal anderhalve maat groter te kopen om stoten en schuren van de tenen tegen de voorkant te voorkomen. De voetmeting levert daarnaast ook de breedtemaat van mijn voeten op en bovendien kun je er de spanning van je voetboog uit afleiden. Ofwel, heb je platvoeten of holvoeten? Door deze gegevens te combineren met mijn loopdoelen, selecteert Esther een vijftal modellen van vijf verschillende merken. In de afgelopen jaren heb ik op veel verschillende schoenen gelopen waarbij de demping varieerde van ‘springkussen’ tot nul. Een duidelijke voorkeur heb ik nooit ontwikkeld, ik kan met zeer diverse schoenen uit de voeten.

 

De drukplaatanalyse geeft inzicht

Door de vijf schoenen naast elkaar te passen merk ik echter al snel onderlinge verschillen. Direct wordt duidelijk dat het aanbod van veertig verschillende modellen helemaal niet overdreven is. Door simpelweg te passen en te voelen, vallen er
direct al twee modellen af. Het gevoel dat je bij een schoen hebt, is tenslotte het allerbelangrijkste. Daarnaast kan in de winkel een drukplaatanalyse gemaakt worden waarbij de afwikkeling van je voet tot in detail wordt gemeten. Middels deze geavanceerde techniek – mijn voetafdruk wordt gemeten door 30.000 sensoren – wordt op een snelle en duidelijke manier inzichtelijk welke schoen het beste bij mij past. Hoewel er tussen de drie modellen die nog over gebleven zijn weinig verschil wordt gemeten, komt de schoen waarbij ik het beste gevoel heb, ook het beste uit de drukplaatanalyse. De techniek bevestigt in dit geval mijn gevoel. Op basis van de analyse is het echter ook mogelijk dat je een andere schoen wordt geadviseerd dan je op je gevoel zou uitkiezen. Bovendien kan er worden bijgestuurd, door de schoenen bijvoorbeeld te voorzien van een corrigerende inlegzool.

De definitieve keus wordt gemaakt op de testbaan

Leuk natuurlijk dat passen en meten maar uiteindelijk gaat het er om hoe een schoen loopt. Daarvoor hebben ze in de winkel een testbaan met verschillende soorten ondergrond: keien, rotsblokken en boomstammetjes. Helaas geen gras, modder, zand of een andere zachte ondergrond. Wel een serieuze helling, waarbij je goed het klim- en daalgedrag van je schoenen kunt ervaren. En precies daar wordt bij mij het verschil gemaakt. Mijn favoriet valt hier door de mand omdat ik er te veel in schuif. Op het vlakke is het een heerlijke schoen, maar zodra het flink op en neer gaat, vind ik bij een andere schoen duidelijk meer stabiliteit. En zo kom ik uiteindelijk tot een keuze.

Service

Ook al heb ik heel wat trailrunkilometers in de benen, voor mij was dit aanmeetproces een eyeopener en van grote waarde. Het advies van een ervaren trailrunner, het grote aanbod – alle maten zijn op voorraad (!) –, de mogelijkheid om uitgebreid te vergelijken, te testen en de drukplaatanalyse, zorgen ervoor dat je met een tevreden gevoel de winkel uitloopt. Je weet immers zeker dat schoenen aansluiten bij je doelen. Tuurlijk, de praktijk moet dat nu gaan bewijzen en de komende maanden zal ik daar ook over gaan berichten.

Nog één ding wil ik niet onbenoemd laten: bevallen de schoenen uiteindelijk toch niet, dan kan ik ze alsnog ruilen zo werd mij verzekerd. Voor mij een extra bevestiging dat ze bij de MudSweatTrails Store service hoog in het vaandel hebben staan.

Splash this around