Selecteer een pagina

Western States 2016

door | jun 25, 2016 | Nieuws, Trailen in het nieuws

Vandaag is de dag van de Western States Endurance Run! The ‘grandaddy of them all’, namelijk de moeder aller 100 mijl trails, in California, United States. Tussen Squaw Valley en Auburn leggen de lopers 161 kilometer af met 5.500 stijgende en 7.000 dalende meters. Western States is waar het allemaal mee begon…

Prachtige historie

De historie van deze race is prachtig! Van origine was dit namelijk een 100-mijls-paarden-race die door Wendell T. Robie voor het eerst verreden werd in 1955. Door zijn voltooiing van deze tocht ontstond de zogenaamde Western States Trail Ride aka Tevis Cup 100 Miles.

In 1971 en 1972 had Gordy Ainsleigh de tocht voltooid op de rug van een paard. In 1973 moesten hij en zijn paard na 29 miles de pijp aan Maarten geven. Voor het jaar 1974 had Ainsleigh een nieuw plannetje gevat. Was het namelijk mogelijk om deze 100 mijl ook te voet af te leggen binnen een dag? Ainsleigh liet zien dat dit mogelijk was. Na 23 uur en 42 minuten bereikte hij in Auburn.

In 1975 strandde Ron Kelley op 97 van de 100 miles. Een nieuwe poging in 1976 van Ken Shirk haalde echter wel Auburn. Mede door het pacen van Ainsleigh in de laatste 25 miles.

In 1977 werd vervolgens de eerste officiële Western States Endurance Run gehouden. Deze wedstrijd werd tegelijk gehouden met de Tevis Cup 100 Miles. Van de in totaal 16 gestarte deelnemers haalden slechts 3 de streep. Waarvan alleen Andy Gonzales (de eerste officiële winnaar dus!) binnen de 24 uur finishte.

Vanaf 1977 is de Western States Endurance Run een monument op de ultratrail kalender. Een race die niet zo technisch is als wij in Europa gewend zijn, veel gedeeltes gaan namelijk over zogenaamde dirt tracks of gravel roads, maar desalniettemin vaak door de Californiaanse hitte een uitputtingsslag.

Op de erelijst staan namen als Tim Twietmeyer (5 overwinningen in de jaren ’90), maar vooral Scott Jurek (7 overwinningen op rij tussen 1999 en 2005!). De laatste jaren is Western States een prachtige strijd tussen het Europese kamp en het Amerikaanse kamp. In 9 van de 10 gevallen valt de strijd in het voordeel uit van het Amerikaanse kamp. Op 2011 na! Toen was fenomeen Killian Jornet de Amerikanen Mike Wolfe en Nick Clarke te snel af.

Mooie strijd

Ook dit jaar wordt weer een mooie strijd verwacht tussen het Amerikaanse kamp (David Laney, Sage Canaday, Jim Walmsley) en het Europese kamp (Didrik Hermansen, Tofol Castanyer, Thomas Lorbanchet, Paul Giblin). Helaas is GR 20 recordhouder en voormalig UTMB-winnaar François D’Haene niet fit genoeg om te starten in deze race. Anders hadden wij hem goede kansen toegedicht.

Saillant detail is trouwens dat de eerste finisher van de Western States, Gordy Ainsleigh ook dit jaar weer van de partij is. De man is inmiddels 69 (!!) jaar oud.

Ook staat er dit jaar (de eerste?) een Nederlander aan de start. UTMB-2015-finisher en noordeling Edward Pechler is namelijk ingeloot en zal ongetwijfeld het startnummer wel hebben opgespeld. Gaat hij finishen?

Voor de live-coverage (race nu een uurtje onderweg) van deze race verwijs ik jullie naar de Twitter accountant van de Amerikaanse Mudsweattrails I Run Far.

Voor een goede indruk van de Western States is het bijgevoegde filmpje van Billy Yang over Sally McRae (ook dit jaar weer van de partij) ook zeer zeker een aanrader. Wel puur Amerikaans, maar daarom zeker niet minder mooi!

Splash this around