Selecteer een pagina

Zand, steentjes en takjes in je schoenen tijdens het lopen, voor vrijwel iedereen een bekend verschijnsel. Al trekt de één er zich wat meer van aan dan de ander. Vraag is: wat doe je er tegen?…
Laten we beginnen met de echte die-hards, die in de Sahara rennen. Zand in je schoenen komt er nog wel eens voor. Ze lopen zonder sokken in hun schoenen. Aan de voorzijde, net boven de zool, ter hoogte van de bal van de voet, aan binnen- en buitenkant van de schoen maken zij twee gaten van 3 à 4 centimeter. Het zand dat in je schoenen is gekomen loopt er zo, tijdens het rennen weer uit. Effectief, licht en goedkoop, maar het vraagt goed gelooide voeten.

De volgende optie komt oorspronkelijk uit de Raidlight collectie en is eveneens bedoeld voor mul zand. Gamaschen (guètres in ’t Frans, gaiters in het Engels) in de integrale uitvoering. De bevestiging werkt met klitten band dat rondom op de schoen wordt genaaid; bij voorkeur door een schoenmaker. Geplakt laat het los. Warm, niet goedkoop, vrij kwetsbaar maar uiterst effectief in mul zand.

De mini-gamaschen, Met een riempje onder je voetzool, een strak te trekken koordje en een elastische “sok” ter afsluiting. Bij de trail de meest geziene versie. Inmiddels worden ze in meerdere vormen door diverse merken gemaakt. Ook te gebruiken als je een hekel hebt aan sneeuw in je schoenen. Deze soort is ook uiterst effectief in het mulle zand en goed bruikbaar in de modder. Inmiddels door verschillende merken op de markt.
Vergeet niet dat gamaschen ook een eigen gewicht hebben dat je superlichte schoenen dus niet meer zo superlicht zijn. Ook kunnen je voeten hun warmte iets minder goed kwijt. Inmiddels zijn er ook trail schoenen met aangenaaide gamaschen en hoge trail schoenen.

Nog simpelere oplossing is ook mogelijk. Vaak zijn het maar een paar hele kleine steentjes die op je binnenzool rondzwerven. Vervelend, maar om daar nou weer je schoenen voor uit te doen… Een effectieve oplossing is het maken van kleine gaatjes (4 à 5 mm) in je binnenzool. Dat doe je met een gewone boormachine (wel eerst de binnenzool uit je schoen halen). De kleine steentjes verdwijnen in de gaten zonder dat je er lang last van hebt. Na afloop van je tocht ook je binnenzolen even uitkloppen! Bij Salomon schoenen zijn de binnenzolen al geperforeerd. Zie op dit plaatje de rechterbinnenzool. Succes!

Splash this around