Selecteer een pagina

MudSweatTrails Routesroutes

Achterhoek: NatuurTrail Kruisbergse bossen

20km aan paadjes door bosgebied, rivierduinen en langs de vennen bij Doetinchem

De NatuurTrail Kruisbergse bossen gaat over de paadjes van het bosgebied, de rivierduinen en langs de vennen ten noordwesten van Doetinchem. Je loopt door een bijzonder natuurgebied. De rivierduinen die je tegenkomt zijn zo’n 10.000 jaar geleden door de wind gevormd. En rond het begin van de jaartelling hebben de Romeinen in deze bossen gebivakkeerd. Het bosgebied kent speelse hoogteverschillen en er leeft veel wild zoals reeën, konijnen, hazen, fazanten en uilen. Ook zijn er vele bijzondere planten en bomen te vinden. Deze NatuurTrail van 20km start bij de heerlijk rustig gelegen Camping Jena en kent diverse mogelijkheden om de afstand aan te passen. De ronde wordt tegen de richting van de klok in gelopen.

​Route en foto’s: Pascal Schepers / Marc Weening / Achterhoek Toerisme

Instructies

NatuurTrail de Kruisbergse bossen loop je met gps. Download de .gpx file. Pak het zip bestand uit en zet het gpx bestand op je GPS-apparaat. Enige ervaring met het lopen op een gps-track is aan te bevelen. Het is aan te bevelen het gpx bestand ook te uploaden op je smartphone voor meer detail bij het volgen van de route. Zorg voor voldoende batterijen om een uur of 3 met je gps-apparaat te kunnen lopen. Een handheld gps met kaartfunctie is nog iets gemakkelijker om mee te navigeren. Neem voldoende water en energie mee voor onderweg.

Trailen door ‘het land achter de IJssel’

Doetinchem ligt in het ‘land achter de IJssel’ en heeft een prachtige, bosrijke omgeving. Deze NatuurTrail neemt je mee door de Kruisbergse Bossen ten noorden van Doetinchem en gaat door Hummelo, Gemeente Bronckhorst. Een groot deel van deze bossen behoort tot Landgoed Hagen. Typerend zijn de talloze houtwallen: een lage en zeer dichte begroeiing van eiken en meidoorns. Zo werd het vee uit de akkers gehouden en het zand tegengehouden dat de gewassen onder dreigde te stuiven.

Scandinavisch landschap

Vanaf de start maak je kennis met de aangename kanten van de Achterhoek: de rust, de ruimte en de gastvrijheid! Op de parking bij Camping Jena kun je de auto kwijt en kun je van start gaan voor een mooie ronde door de Kruisbergse bossen. 

De start van je route loopt een stukje over de volgroene camping. De boerderij Jena behoorde tot het voormalige Kasteel Enghuizen. De vroegere kasteelheer hiervan, die met het leger van Napoleon naar het oosten meetrok, vernoemde een aantal van zijn boerderijen naar plaatsen waar tijdens die tocht veldslagen waren gewonnen. Jena heeft hier zijn naam aan te danken. En zo zijn er nog meer voorbeelden hiervan in de regio te vinden.
 

De rust van de Achterhoek ervaren 

Mooie, licht glooiende, single tracks vind je in het meest oostelijke gedeelte van de route. Een groot deel van de bossen die je vandaag gaat belopen behoren tot Landgoed Hagen en zijn afwisselend naald- en loofbos, vennen, akkers, stuifduinen en houtwallen. Na een kilometer of 15 tref je de passage langs één van die vennen. Het doet een beetje Scandinavisch aan. De sloten die je in het gebied tegenkomt zijn in het verleden door boeren gegraven om overtollig water af te voeren. Het gebied was vroeger een stuk natter dan tegenwoordig. Je ziet nu dan ook regelmatig droogstaande stukken.

Heksenplas, heuvels en mul zand

De mulle ondergrond en de korte felle klimmetjes laten zich in de benen voelen. Niet voor niets zijn deze paadjes rond de Heksenplas jaarlijks (in maart) onderdeel van de Kruisberg Trailrun.

Aan het eind van de ronde kun je nog even neerstrijken op het terras van Camping Jena. Of een bezoek brengen aan de Stadsboerin (stadslandbouw op het terrein van de voormalig gevangenis). Deze route is bijvoorbeeld in een weekend Achterhoek goed te combineren met de Montferland Toppenronde, de route van Vorden naar Zutphen of de route rond de Lochemse Berg (de laatste twee genoemde routes publiceren we later op de website). 

Downloads

Download onderstaand de routekaart van NatuurTrail Kruisbergse Bossen. Of klik door naar de route in Afstandmeten.

Dowload het GPX bestand van der NatuurTrail Kruisbergse Bossen (zip bestand uitpakken)

Loop ook een keer de nabij gelegen Toppenronde in Montferland

Meer activiteiten op buitensportgebied in deze regio vind je op de website van Outdoor Achterhoek

Splash this around