routes
NS Holten-Ommen Trail
NS Holten-Ommen Trail
19, 22 of 40 kilometer – 398 hoogtemeters
De Holten Ommen Trail loopt over de Sallandse Heuvelrug en de Lemelerberg. Beide gebieden bestaan uit stuwwallen gevormd in de voorlaatste ijstijd. Hoewel de heuveltoppen nergens boven de 80 meter uitkomen, maak je op het volledige traject toch bijna 400 positieve hoogtemeters. Regelmatig klim je enkele tientallen meters om beloond te worden met een prachtig uitzicht. De paden zijn voor het grootste deel onverhard en voeren door afwisselend bos- en heidegebied. De Sallandse Heuvelrug is het enige gebied in Nederland waar nog Korhoenders voorkomen. Een deel van de route is tijdens het broedseizoen van de Korhoender afgesloten. Gebruik dan de alternatieve route.
Route: Han Savelkoel en Jeroen Machielsen
Routebeschrijving en foto’s: Han Savelkoel
Instructies
NS MST trails loop je met gps. Download de gpx track en zet deze op je gps-apparaat. Enige ervaring met het lopen op een gps-track is aan te bevelen. De routebeschrijving is ondersteunend bij het volgen van de gps-track. Zorg voor voldoende batterijen om 2 tot 2,5 uur met je gps-apparaat te kunnen lopen. Bij een gps-horloge kan een extern batterypack een uitkomst bieden. Een handheld gps met kaartfunctie is iets gemakkelijker om mee te navigeren. Deze hebben meestal verwisselbare batterijen. Neem voldoende water en eten mee. Klok je tijd door bij het begin en eind een selfie te maken bij een stationsklok en deel je sportieve prestatie via social media.
Route in het kort
Startend bij station Holten loop je zigzaggend door de gebieden Holterberg, Sprengenberg en Koningsbelt tot vlak bij Nijverdal. Je kunt de route met de helft inkorten door hier uit of in te stappen. Van daar gaat het in een rechtere lijn naar het noorden over de Hellendoornseberg, langs de Boksloot naar de Lemeler- en Archemerberg. Langs de Regge loop je tenslotte naar station Ommen.
Route in detail
Verlaat het station, steekt het spoor over en ga de Beukenlaan in langs het uitzichtpunt “De Beuk”. Aan het eind van de Beukenlaan ga je linksaf de Enkweg op. En even verder neem je het Scherperspad rechts tussen een weiland en een heg door. Aan het eind van het pad ga je links de Molenbelterweg op en neem je even verder de Blikkertweg (zandpad) schuin rechtsaf.
Aan het eind van het zandpad ga je onder een poortje met dakpannen aan je rechterhand door. Je loopt via het klinkerpaadje en steekt de parkeerplaats over.
1. Natuurmuseum Holterberg
2. Holten Canadian War Cemetery
Aan de parkeerplaats vind je het natuurmuseum Holterberg. Het museum heeft een grote collectie Europese diersoorten en is bekend om de levensgrote diorama’s.
Je bent hier ook dicht in de buurt van het Holten Canadian War Cemetery, een van de grootste militaire begraafplaatsen in Nederland. De begraafplaats is officiel Canadees grondgebied en telt 1355 graven van Canadezen, 36 Britten, 2 Australiërs en 1 Belg.
Loop langs café ‘Buitengewoon Holten’ en ga linkafs de Oude Hellendoornse weg in (routepaal M55). Na 30 meter neem je het bospad schuin rechts. Volg dit pad rechtdoor langs de rodondendrons. Negeer de paden linksaf.
Je komt bij een steile heuvel. Daal hier af en neem het pad rechtdoor. Je komt bij een t-splitsing waar je rechts aanhoud. Even verder kom je bij een geasfalteerd fietspad. Aan de overkant een bankje. Steek hier rechtdoor over.
Het pad maakt een scherpe bocht naar rechts. Je komt bij een houten slagboom en een groot breed pad. Hier ga je linksaf. Je komt bij een t-splitsing met een geasfalteerd fietspad. Ook hier ga je linksaf. Als het pad naar rechts afbuigt blijf je het volgen. Even verder bij paal M24 ga je rechtsaf en loop je de heuvel op.
3. Uitkijkpunt Holterberg
Je komt bij uitkijkpunt Holterberg waar een grote aluminium kaart is geplaatst. Kort daana neem je bij een T-splitsing (routepaal M27) het pad naar links. Je komt vervolgens bij de volgende
T-splitsing weer op de Oude Hellendoornseweg. Ook hier ga je linksaf. 400 meter verder ga je de eerste weg linksaf. Een kilometer verder steek je de Holterbergweg over en ga je rechtdoor. Na 100 meter ga je op de t-splitsing rechtsaf. Een paar honderd meter verder bij een bankje op een kruising (knooppunt 33) links.
4. Broedgebied
Even verder langs de houten slagboom rechtsaf. Van 15 maart tot 15 juli is de heide gedeeltelijk voor publiek gesloten om het korhoen te laten baltsen en broeden. Neem in deze periode de alternatieve route.
Na een kilometer kom je bij een t-splitsing met een kleine eikenboom. Hier ga je linksaf.
Weer ruim een kilometer verder neem je het eerstvolgende pad rechtsaf. Bovenop de heuvel ga je een krap schapenhek door en kom je op een smal heidepad dat heuvel af gaat. Aan het eind van het pad is er weer een schapenpoortje. Daar ga je rechts.
5. Einde broedgebied
Je komt bij een kruising met een atb pad en een bankje. Ga rechtsaf. Even verder aan het eind van het pad bij twee bankjes ga je opnieuw rechtsaf. Een paar honderd meter verder bij een bankje en, een geasfalteerd fietspad ga je linksaf en even verder weer rechts. Je volgt het pad met de bocht mee naar links en vervolgens neem je het eerste pad rechts. Je loopt rechtdoor bij routepalen F77 en even verder F79. Ga met de bocht mee naar links en op het volgende kruispunt van bospaden ga je rechtsaf.
Bij routepaal F80 ga je rechtdoor. Na een bocht links en weer rechts kom je bij een T-splitsing waar je linksaf gaat. Neem het eerst volgende pad rechts. Daarna weer het eerst volgende pad linksaf, weer de eerste rechts en weer de eerste links. Je kruist een fietspad en gaat rechtdoor. De volgende kruising ga je rechtsaf. Aan het eind van dat pad ga je links en kom je bij de Almeloseweg (N35).
Steek de Almeloseweg over en loop onder het spoor door. Na het wildrooster ga je rechts schuin terug. Je blijft boven langs lopen en loopt parallel aan het spoor. Je volgt dit pad ongeveer 900 meter en neemt daar het pad naar links.
Naar Station Nijverdal
Als je naar station Nijverdal wilt, dan ga je niet links maar rechtdoor. Loop nog ongeveer een halve kilometer door. Je gaat de heuvel af en komt op de Piet Heinweg waar je rechts gaat. Loop langs het sportcomplex tot aan het spoor en ga linksaf het fietspad op. Steek de Joncheerelaan over en loop nog ca. Een halve kilometer rechtdoor tot je bij station Nijverdal komt.
Starten vanaf Station Nijverdal
Verlaat het station aan de Noordzijde en ga linksaf. Blijf rechtdoor lopen. Steek de Joncheerelaan over en loop nog een paar honderd meter rechtdoor tot bij een sportcomplex. Ga daar rechts langs de parkeerplaats en ga linksaf de heuvel op. Blijf dit pad ca. 500 meter volgen en ga dan rechts.
Vervolg 40 km route
Bij de splitsing met de Hellendoornsebergweg /de Ruyterweg (plaatsnaambord Nijverdal aan je rechterhand) ga je rechtdoor en vervvolg je een over een breed onverhard pad. Aan het eind van dit pad ga je links en het eerstvolgende pad rechts. Je komt aan een geasfalteerd fietspad waar je schuin-links oversteekt.
Je passeert hotel Landgoed de Uitkijk aan je rechterhand. Je loopt door tot je aan het eind bij een geasfalteerd fietspad komt. Daar ga je links en even verder neem je het eerste pad rechts. Aan het eind weer links en vervolgens weer de eerste rechts. Je komt bij de Luttenbergweg en gaat daar links. Neem het eerste pad rechtsaf en even verder het eerste pad links. Dit pad loopt parallel aan de geasfalteerde weg. Het tweede pad aan je rechterhand is een single track. Daar ga je in. Opletten, want je loopt er snel voorbij. Aan het eind ga je linksaf het atb-pad op. Je volgt dit met de bocht mee naar rechts.
6. Volkssanatorium
Aan het eind van het pad langs een houten slagboom ga je links en vervolgens de eerst volgende weer rechts (routepaal F11). Aan het eind van het pad ga je door het houten klaphek het terrein van woonzorgcomplex Krönnenzommer op. Ga rechtdoor. Waar de weg naar rechts buigt ga je rechtdoor en loop je even verder tussen een schuurtje en werkplaatsen door het terrein weer af. Steek de geasfalteerde weg over en ga schuin links het bospad op.
Het woonzorgcomplex Krönnenzommer werd in 1902 geopend door koningin Emma als “Volkssanatorium voor borstlijders” (tubercolose). Tegenwoordig biedt het complex zorg aan uiteenlopende patiënten. Op het terrein vind je chocolaterie ”Twente Decadente” waar je naast uitstekende chocoladeproducten ook iets kunt drinken. De naam ‘Krönnenzommer’ verwijst naar een gedicht van de Sallandse dichteres Johanna F. van Buren. Het gedicht gaat over de nadagen van de zomer, wanneer de kraanvogels (‘krönnen’) zich opmaken om te vertrekken naar warmere streken.
Je passeert een houten slagboom en gaat even verder rechtsaf. Aan het eind kom je bij de nieuwe Twentseweg. Daar ga je rechtsaf. 100 meter verder kom je bij een splitsing. Steek over en ga langs de picknickbank het pad in. Je volgt een sloot langs de rechteroever. Steek de Ossenkampweg over (routepaal F21) en blijf parallel aan de sloot lopen. Aan het eind van het pad loop je rechts om het gemaal heen en blijf je de Boksloot volgen. Je loopt tussen de sloot en een weiland door. Bij de Koninckserveweg steek je linksaf de sloot over en ga je rechts, met een hektrede over het hek, langs de andere oever van de Boksloot verder. Aan het eind stap je bij de Schaddenveldsweg weer met een hektrede het hek over. Aan de overkant ga je het fietspad langs de boksloot in. Je krijgt nu ongeveer 3 kilometer asfalt.
Volg het fietspad met de bocht mee naar rechts. Je loopt door langs vakantiewoningen en steekt daar het Overijssels kanaal en wegen over. Blijf het fietspad volgen. Onder de hoogspanningsleiding door buigt het af naar links en komt uit op de Glinthaar. Daar ga je rechts en de eerste weg links de Glintweg op. Je steekt de Korteveldsweg (R104) over en loopt nog 500 meter over de Zonnebloemweg door tot aan de bosrand.
Van schuin rechts komt er een zandpad bij, de Ledeboerweg. Enkele tientallen meters verder op de asfaltweg zie je rechts een paadje het bos in gaan. Het pad stijgt langs een zandgat. Bovenaan ga je rechtsaf. Bij het volgende kruispunt (paal P81) ga je linksaf. Je volgt een breed pad en passeert een houten huis aan je linker kant. Een paar honderd meter verder ga je op een kruising met een smal pad linksaf. Goed opletten want even verder moet je rechtsaf het pad in. Aan je rechterhand is een weiland. Bij een volgende y-splitsing houd je het linker pad aan.
Je steekt de kerkweg over en gaat rechtdoor een breed pad op. Dit pad buigt een paar honderd meter verder rechtsaf. Daar blijf je rechtdoor het bospad volgen. Als dat bospad ook naar rechts afbuigt ga je bij het bordje Lemelerberg links langs de slagboom. Je maakt een doorsteek naar een ander breed zandpad waar je rechtsaf gaat.
Bij een kruising van bospaden ga je linksaf heuvelop. Bij de volgende kruising van paden neem je het pad schuin rechts en hou je op de Y-splitsing links aan. Je volgt het pad en passeert het hoogste punt de Archemerberg (77,9 meter)
7. Achemerberg
Je blijft het pad vanaf de Archemerberg rechtdoor volgen en komt na ongeveer een kilometer bij een informatiepunt/schuilhut. Je passeert de witte slagboom. Volg rechtsaf het zandpad langs het geasfalteerde fietspad (Oude Raalterweg). Steek de Dalmsholterweg over en volg het grintverharde pad langs het vakantiepark. Voorbij het vakantiepark loop je rechtdoor. Bij een stalen slagboom neem je het pad rechts. Volg dit pad rechts langs een ander vakantiepark en even verder links met de bocht mee. Je loopt tegen een sloot aan en gaat daar rechts. Buig met de sloot mee naar rechts. Je komt bij de Regge en gaat linksaf.
8. Ophaalbrug over de Regge
Blijf ongeveer een kilometer langs de Regge lopen tot aan de houten ophaalbrug. Steek de Regge over en loop door tot aan een kruising van paden bij een groot huis met rieten dak. Neem hier het pad linksaf. Bij de geasfalteerde weg (Wolfskuil) ga je rechts en neem je het eerste pad links. Als je aan je linkerkant een houten klaphekje ziet, neem je het pad rechts door het bosje. Je komt bij de Jonkheer Repelaer laan en steekt deze over de Wolfskuillaan in. Deze volg je tot het eind. Je komt op de Wolfskuilstraat en gaat daar rechts. Bij de Hammerweg (N347) ga je links. Je steekt het spoor over en ziet links station Ommen liggen.
Download
Download het gpx bestand van de route
Download de routebeschrijving van de NS – MST Holten – Nijverdal Trail
Download de routekaart (9 mb)
Finish en klokken
Klok je tijd bij een stationsklok en deel je tijd via Socia Media (via Twitter: @huplopen @mudsweattrails). Upload je tijd op onze website en maak kans op één van de leuke prijzen in samenwerking met de NS. Hierbij gaat het niet alleen om de snelste tijden, dus even uploaden loont. Log hieronder in met je FaceBook account en laat je gegevens dus achter.
Bronnen:
Sallandse Heuvelrug
Museum Holterberg
Volkssanatorium Hellendoorn
Zorgaccent
Wikipedia