Selecteer een pagina

Bijna iedereen heeft wel eens van de Gran Paradiso gehoord, het grote paradijs, maar wie is er wel eens geweest om te trailen? De Gran Paradiso ligt net onder Chamonix, een beetje ten zuiden van de Mont Blanc, in een eigenzinnig deel van Italië; de Vallée d’Aoste.

De Gran Paradiso met z’n 4.061 m hoogte staat bekend als de makkelijkste 4.000-er voor alpinisten, maar een bekend gebied voor trail-runners is het, volkomen onterecht, nog niet. De ultra-trail Tor Des Géants slingert, al ruim een decennium, een deel van z’n parcours door dit oudste natuurreservaat van Italië en ook de Petite Trotte de Leon (het ruige lange zelfstandige familielid van de UTMB) deed het gebied al meerdere malen aan. Als trailrunner kun je, ook zonder de ‘double digits’ te lopen, hier fantastische tochten maken.

Mooie authentieke dorpjes met hun bekende stenen daken en ruwe houtconstructies in de dalen. Eindeloze lariksbossen wat hoger op de hellingen. Daarboven vind je ruige natuurlijke alpenweiden en nog hoger grillige rotspartijen, puinhellingen en vergezichten op hoge bergen en koude gletsjers.

Zei iemand trouwens fauna ? Gemzen, steenbokken, slechtvalken, adelaars, lammergieren, sneeuwhoenders, hermelijnen en nog veel meer kom je in dit voormalig jachtgebied en alweer een eeuw oud natuurreservaat geregeld tegen. Ook de wolf voelt zich er thuis al zie je hem zelden. En al die beesten banen zich een weg door orchideeën en veelkleurige bloemen.

MudSweatTrails en 360° Explore ontwikkelden een zomerse trailreis in dit fantastische gebied. We gaan op pad vanuit 2 verschillende locaties dus een rust- of wandeldag kun je altijd inlassen. Eén nacht overnachten we in een berghut, een voormalig jachtonderkomen van koning Vittorio Emanuelo. De dagafstanden variëren van 12 tot 22 km. De dagelijkse hoogtemeters van 650 tot 1.850 m. Ons hoogste punt, de Punta Bioula, is 3.414 m. In het programma zit de nodige ruimte voor aanpassingen. Mooie dagen maken, genieten en veel zien is belangrijker dan snelheid.

We overnachten in hotelletjes waar we ons aan de lokale specialiteiten te goed gaan doen en waar we ´s ochtends van een goed ontbijt genieten. De Italiaanse gastvrijheid wordt hier nog in ere gehouden ! 

Gids van deze reis is Gideon Zadoks, International Mountain Leader en finisher van vele PTL’s en Tor Des Geants. Hij maakte al vele honderden kilometers in dit fascinerende, wilde trail paradijs. 


Deze reis vindt plaats van 23 tot 30 juli 2023. Meer informatie en aanmelden van via deze link.