Selecteer een pagina

Races

Vertical Kilometer

Vertical Kilometer®: super steil lopen met maximale hartslag!

Vertical Kilometer wedstrijden, ook wel aangeduid als Vertical K’s of VK’s. De VK’s zijn wedstrijden met een 1.000 meter hoogteverschil over een variabel terrein. De lengte is nooit meer dan 5km in afstand. De Vertical Kilometer® is ook nog opgedeeld in 3 hoogteniveau’s: van 0 – 1.000m, 1.000 – 2.000m en 2.000‐3.000m waarbij er sprake mag zijn van een maximale afwijking van 5%.

Groei in populariteit

Er is een spectaculaire groei in populariteit van vertikale kilometer wedstrijden in de afgelopen tien jaar.  Hoewel sommige verticale kilometer races een afstand van 5km bestrijken, zijn de meeste VK’s op plaatsen waar de 1.000 hoogtemeters in nog kortere afstand kan worden afgelegd. De VK van Fully (Zwitserland) is één van de meest prestigieuze races. Deze race beslaat slechts 1.920 meter afstand, met een gemiddeld stijgingspercentage van 52% en een maximum van 60%. Le Grand Serre (Frankrijk) beweert slechts 1.900 meter horizontaal te bestrijken. Een andere recente toevoeging aan de kalender is op Manigod (Frankrijk), waarbij een reeks van vier races op hetzelfde VK parcours (3.250 meter lang) worden gehouden op midweek avonden van twee weken in juli en augustus.

Running poles en tijdrit start

Er is een grote verscheidenheid van het terrein, variërend van de grashellingen van Le Grand Serre tot en met de onregelmatige trappenweg van Chiavenna-Lagunc (Italië) of het verlaten spoor van een tandradbaan in Fully. Veel deelnemers maken gebruik van running poles (lijken op skistokken). Het gebruik ervan wordt aangemoedigd door vele organisatoren, hoewel ze bij een paar races verboden zijn omdat het terrein ongeschikt wordt geacht voor running poles. Veel starts bij VK evenementen worden georganiseerd door middel van een tijdritstart (“contre la montre”) aangezien de wedstrijden worden gehouden op smalle paden waarbij inhalen amper mogelijk is.

In minder dan een half uur

Op dit moment is de snelste verticale kilometer in handen van de Italiaan Philip Götsch met een tijd van 28 minuten en 53 seconden (2017 / Fully). Bij de dames is dit in handen van de Française Christel Dewalle 34’44” (2014 / Fully). Beide records werden dus gelopen tijdens de wedstrijd in Fully, een parcours waar in slechts 1,9km 1.000 hoogtemeters worden overbrugd.

De Vertical Kilometer kent een speciaal klassement binnen de ISF-rankings. Steeds vaker worden er in weekenden VK’s gecombineerd met andere Skyrunning-disciplines.
Onderstaande races maken onderdeel uit van het ISF Vertical Kilometer klassement.

Voor meer VK races kun je terecht op onze wedstrijdkalender.

NK en Vertical K’s in Nederland

Jaarlijks organiseert de NKBV het Nederlands Kampioenschap op de Vertical Kilometer. In 2018 zal dit tijden de Scenic Trail in juni worden georganiseerd.

MudSweatTrails organiseert in 2018 voor het eerst een serie van Vertical K’s in Nederland.

Splash this around