Selecteer een pagina

NIEUW: Vertical K Serie in Nederland

door | nov 28, 2017 | Home, Kalendernieuws, Nieuws

Een serie van verticale kilometers in een bijna vlak land!

Tijdens een Vertical Kilometer (Vertical K) loop je 1.000 meter bergop in een zo kort mogelijk afstand. Stijgingspercentages van 50% zijn daarbij in het buitenland niet ongewoon. Speciaal voor klimgeiten uit ons vlakke landje organiseert MudSweatTrails in het voorjaar van 2018 een serie van vier Vertical K’s. Gewoon in Nederland. En bij een van deze wedstrijden klim je zelfs door de sneeuw omhoog!

4.000 hoogtemeters in 1 maand

Duizend meter lopen klinkt voor de meeste mensen die een beetje sportief zijn niet als een hele grote uitdaging. Anders wordt het als deze kilometer niet vlak is, maar omhoog gaat. Wie wel eens in de bergen heeft gewandeld, weet hoe zwaar dit kan zijn. Een wandelaar stijgt gemiddeld 300 meter per uur. Dat betekent dus dat je al gauw drie uur aan het wandelen bent om duizend hoogtemeters af te leggen! In de Alpenlanden zijn zogenaamde Vertical K-wedstrijden de laatste jaren populair en geldt zelfs als een aparte discipline van het trailrunnen. Hierbij moeten de deelnemers zo snel mogelijk één verticale kilometer afleggen op een zo kort en dus zo steil mogelijk parcours. De Italiaan Philip Götsch heeft op dit moment het wereldrecord in handen: 28 minuten en 53 seconden.

MudSweatTrails komt in het voorjaar 2018 met een primeur.

Voor het eerst zal er in ons land een Vertical K worden georganiseerd. En niet één. Meteen een hele serie van vier. Hoe dan? Vraag je je misschien af. In Nederland hebben we tenslotte geen bergen van duizend meter hoog. Verspreid door het land selecteerde MST vier “bergen” waarop de deelnemers de uitdaging aangaan om zo snel mogelijk duizend hoogtemeters af te leggen. En of dat nog niet genoeg is vinden alle vier de wedstrijden plaats in één maand. Voor ervaren trailrunners is dit de ideale voorbereiding op wedstrijden in het buitenland.

Steil, steiler, steilst

Op 24 maart wordt op de Pyramide van Austerlitz op de Utrechtse Heuvelrug de eerste Vertical K georganiseerd. Via de trappen klimmen de deelnemers naar de obelisk op de 36 meter hoge top. Dan dalen de deelnemers af en beginnen opnieuw aan de klim. En nog een keer, en nog een keer. Totdat uiteindelijk duizend hoogtemeters zijn afgelegd.

Op 14 april is de 90 meter hoge Posbank op de Veluwe het decor voor de volgende Vertical K. Een week later moeten de deelnemers in actie komen op de langste trap van Nederland. De Wilhelminaberg in Landgraaf telt niet minder dan 508 treden waarbij je in totaal 90 meter klimt. Deze trap moet dus meer dan tien keer worden beklommen!

Topper van de Vertical K Series is die in Snow Planet in Spaarnwoude op 28 april. Over de sneeuw en bij een temperatuur van -5 °C moeten de deelnemers de 35% steile helling van de indoor skibaan beklimmen. De inschrijving voor deze Vertical K staat open voor een groter aantal deelnemers. En hier zullen ook alle finishers van de serie en de uiteindelijke winnaars worden gehuldigd.

Data

  • 24 maart: Vertical K Austerlitz
  • 14 april: Vertical K Posbank
  • 21 april: Vertical K Landgraaf
  • 28 april: Vertical K in Snow Planet / Spaarnwoude

Urban Zemmer

Schrijf je nu in

De eerste drie wedstrijden uit de serie staan open voor maximaal 25 deelnemers.
Voor de Vertical K in Snowplanet in Spaarnwoude kunnen meer mensen zich inschrijven. Durf jij de uitdaging aan? Inschrijven kan via deze link. Bij inschrijving voor de serie is ook je deelname aan de afsluitende Vertical bij Snowplanet opgenomen.

Inschrijven voor de serie kost 50 euro. Inschrijven voor de Vertical K bij Snowplanet kost 15 euro.

Finishers van de serie (dwz 3 van de 4 Vertical K’s gefinished) ontvangen een La Sportiva hoodie ‘Vertical K serie NL’. Hiervoor moet de Vertical K bij Snowplanet worden gefinished.

Splash this around