Selecteer een pagina

MudSweatTrails Routesroutes

NS GrAs Trail

NS GrAs Trail:
50 kilometer, 270 hoogtemeters

De NS MST GrAs Trail loopt van Groningen naar Assen. Een forse trail die door afwisselende landschappen voert. Zomers vind je hoog gras, varens en braamstruiken op je pad. In de winter loop je over natte knollenvelden en zompige paden. De route voert over heidevelden, door bossen, langs houtwallen en vennen en biedt regelmatig prachtige vergezichten over de landerijen. De route is 8 km in te korten door te starten bij station Haren. Op 25 kilometer kan je in Zuidlaren de bus nemen naar Assen of Groningen.

Route en foto’s: Jan Peter Busman

 

Instructies

NS MST trails loop je met gps. Download de gpx track en zet deze op je gps-apparaat. Enige ervaring met het lopen op een gps-track is aan te bevelen. De routebeschrijving is ondersteunend bij het volgen van de gps-track.
 Zorg voor voldoende batterijen om ca. 8 uur met je gps-apparaat te kunnen lopen. Neem voldoende water en eten mee. Klok je tijd door bij het begin en eind een selfie te maken bij een stationsklok en deel je sportieve prestatie via social media.

Start: Station Groningen

 Station Groningen

De NS MST GrAs Trail start op een van de fraaiste stations die Nederland rijk is. Het is gebouwd aan het eind van de 19e eeuw naar een ontwerp van een ontwerp van Isaac Gosschalk. Als je bent uitgekeken op de architectonische rijkdom verlaat je het station aan de centrumzijde en vertrek je in Oostelijke richting. Net voor de N7 steek je het spoor over en ga je even verder onder de N7 door. Je loopt tussen paviljoen Sterrenbosch en de DUO toren door.

 

1. DUO toren

De DUO toren is een van de architectonische hoogtepunten in de stad Groningen. Het werd ontworpen door UNStudio (Ben van Berkel en Caroline Bos) en is in 2011 opgeleverd. Naast de Dienst Uitvoering Onderwijs is ook de belastingdienst in het gebouw gehuisvest.

2. De Vork

Vlonderpad in park De Vork

Je loopt langs de Helperzoom en door park Groenestein. Als je het park weer uit komt steek je de weg over en ga je langs het bouwhek naar de andere kant van de sloot. Volg het pad rechtsaf langs de sloot. Verderop loop je langs het weiland en verlaat je de bebouwde omgeving. Je gaat aan het eind links en loopt de schapentunnel onder het spoor door. Je komt in het Archeologisch wandelpark De Vork (2) waar je via zand- en vlonderpaden de route vervolgt. Als je het park verlaat ga je rechts en loop je een stuk langs het spoor. Je komt langs station Haren.

3. Vijftig Bunder

Vijftig Bunder

Je loopt door Haren via het burgemeester Boeremapark en kerkhof de Eshof. Je verlaat Haren en loopt enkele kilometers over brede zandpaden door weidelandschap. Je loopt onder Glimmen door en kruist het spoor. Daarna loop je door veengebied langs het Grote en Kleine Ven. Je volgt de route naar het zuiden en komt door het Noordlaarderbos en even later door Vijftig Bunder. Je loopt langs het Hulseboschgat en door Slootsbergen en kruist Randweg N34.

Hulseboschgat

 

4. Gasterse Duinen

Je loopt langs het stroomgebied van het Schipborgse Diep en kruist dit met een leuk bruggetje. Even verder kom je langs landgoed de Schipborg loop je langs het Anloër Diep en kom je in het gebied van de Gasterse Duinen. Hier passeer je Hunebed D10.

Gasterse Duinen

De Gasterse Duinen bestaan uit een golvend heidelandschap. Forse stuifduinen en schilderachtige vennen bepalen grotendeels het aanzicht van het terrein. Ooit maakten de vennen in het gebied deel uit van de loop van de beek de Drentsche Aa. Daarom liggen de vennen in elkaars verlengde. In lang vervlogen tijden is de loop gedeeltelijk dicht gestoven waardoor er twee grote vennen overbleven. De vennen staan nu bekend als het Voorste en Achterste veen.

5. Balloërveld

Balloërveld

Een paar kilometer verder volg je het Oudmolensche Diep en loop je over vlonderpaden door het veengebied. Je passeert het Balloërveld en loopt verder over zand- en graspaden richting Loon. Vanaf daar loop je naar het zuiden langs hunnebed D16 om een ven en langs grafheuvels naar de oude spoorlijn Stadskanaal-Assen.

6. Hunebed D16

Hunebedden zijn de restanten van prehistorische grafkelders. Ze werden ca. 5400 jaar geleden door het Trechterbekervolk gebouwd als familiegraven. Hunebedden zijn opgebouwd uit zwerfkeien die in de ijstijd door gletsjers uit Finland en Zweden werden meegevoerd naar Drenthe. Je vindt in Drenthe 53 hunebedden binnen een straal van 30 km. De route voert langs hunebed D10 en D16. D16 is één van de grotere hunebedden en is redelijk compleet. In 1978 is D16 gerestaureerd en na vandalisme is in 2000 een van de dekstenen opnieuw geplaatst.

Finish Assen

Je kruist het Deurzediep, en loopt via een stukje stadsbos de bebouwde kom van Assen binnen. Via park Valkestijn en het Oosterpark loop je naar het onlangs vernieuwde station Assen.

Klok je tijd bij een stationsklok en deel het via Socia Media (via Twitter: @huplopen @mudsweattrails). Upload je tijd op onze website en deel je ervaringen. De snelste tijden worden gepubliceerd op het nieuwe leaderboard!

Splash this around