routes
NS Kennemerland Trail
NS Kennemerland Trail 15,3 kilometer – 135 hoogtemeters
Nederland kent ruim 500 kilometer kustlijn. De Kennemerland Trail voert door een van de mooiste stukjes kustnatuur en is daarmee een oer-Hollandse trailervaring. Hoewel Nederland grotendeels vlak is, mag je je op deze korte tocht verheugen op enkele pittige klimmetjes. Je start letterlijk op zeeniveau en het hoogste punt is maar liefst 45 meter! Geen alpiene ervaring maar toch voldoende voor een totaal van 135 hoogtemeters. De Kennemerland Trail loopt langs het strand, door stuifduinen, over duingraslanden en door kenmerkende kustbossages.
Route ontwerp: Han SavelKoel voor NS / MudSweatTrails
Instructies
De Kennemerland Trail loop je met gps. Download de gpx track en zet deze op je gpsapparaat. Enige ervaring met het lopen op een gps-track is aan te bevelen. De routebeschrijving is ondersteunend bij het volgen van de gps-track. Zorg voor voldoende batterijen om een uur of 2 met je gps-apparaat te kunnen lopen. Bij een gps-horloge kan een extern batterypack een uitkomst bieden. Een handheld gps met kaartfunctie is iets gemakkelijker om mee te navigeren. Deze hebben meestal verwisselbare batterijen. Neem voldoende water en eten mee. Klok je tijd door bij het begin en eind een selfie te maken bij een stationsklok en deel je sportieve prestatie via social media met @huplopen @mudsweattrails en #kennemerlandtrail
Route in het kort
De trail start bij station Zandvoort. Je loopt ongeveer 5 kilometer langs het strand naar het noorden. Bij Parnassia ga je de duinen in en loop je langs het vogelmeer naar het oosten. Aan de rand van het nationaal park Zuid-Kennemerland ga je door duinbossen naar het noorden langs de Oosterplas en over de Brederodeberg.
Route in detail
Vanaf het station ga je de Koningin Julianalaan in. Deze volg je tot het eind waar je linksaf gaat en de Harderwijkerweg oversteekt. Aan de overkant neem je de Zilverakkerstraat rechts en 50 meter verder ga je linksaf de goudakkerstraat in. Aan het eind rechtsaf langs het weiland en 50 meter verder links voor het hek de Beukenlaan op. Even verder ga je door het hek en vanaf daar loopt het pad in een rechte lijn naar de Carolinaberg.
1. Station Zandvoort
Vanaf station Zandvoort loop je rechtuit richting strand. Steek de straat over en volg deze rechts. Je neemt de eerste strandafslag en loopt over het strand in noordelijke richting (zee aan je linker zijde). Je laat Zandvoort achter je en loopt ruim 5 kilometer langs het strand tot aan strandafslag Parnassia. Hier loop je het duin op. Bovenaan loop je links langs de parkeer plaats over een beton klinker weg. Volg bordjes Vogelmeer. Na ongeveer 500 meter neem je het duinpad links en volg je de witte paaltjes.
Station Zandvoort werd in 1881 geopend. Het eerste stationsgebouw was van hout. Het huidige stenen stationsgebouw stamt uit 1908 toen de spoorlijn werd verlegd. Sinds de bouw in 1908 is het station eigenlijk niet zichtbaar veranderd.
2. Hazenberg
Weer 500 meter verder neem je de trap rechts naar uitzicht punt de Hazenberg. Vanaf het uitzicht punt neem je het pad/trap links naar beneden.
Vanaf de Hazenberg heb je een fantastisch uitzicht. In de verte zie je de hoogovens bij IJmuiden. Op de voorgrond ligt het stuifduin “De bruid van Haarlem’
3. Vogelmeer
In de afdaling bij de Y-splitsing houdt je rechts aan en volg je de blauwe paaltjes. Onderaan ga je rechts het klinkerpad op. Honderd meter verder ga je links het duin op en blijf je de blauwe paaltjes volgen. Links zie je het Vogelmeer liggen.
Het Vogelmeer is net als alle andere meren in het nationaal park Zuid-Kennemerland een gegraven meer. Vanuit de vogelkijkhut kan je in voorjaar en zomer Aalscholver, Dodaars, Geoorde Fuut, Grauwe Gans, Canadese Gans, Bergeend, Kleine Karekiet en Rietgors zien.
4. Gedenkstenen
De volgende Y-splitsing houdt je links aan. Je klimt naar uitzichtpunt Lichtbakkeet. Onderaan het uitzichtpunt ga je links. Je volgt nog steeds de blauwe palen. Bij de volgende kruising ga je rechtdoor richting Koevlak en Speelvijver. Je passeert twee oorlogsmonumenten links en rechts van het pad.
De acht gedenkstenen De acht gedenkstenen zijn opgericht ter nagedachtenis aan de 422 verzetsmensen die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gefusilleerd. Onder hen Hannie Schaft, de enige vrouw die werd gefusilleerd. Op verschillende plekken werden hele groepen omgebracht. De tekst op de gedenkstenen luidt: ‘HIER LAGEN [aantal] VERMOORDE VERZETSLIEDEN GEVONDEN MEI 1945’. De originele gedenkstenen waren van zandsteen en werden in 1949 door steenhouwer Toon Lavertu samen met zijn vader ter plaatste gehakt. In 2000 werden de gedenkstenen vervangen door rood graniet. De zandstenen waren te sterk verweerd.
5. Brederodeberg
Na de oorlogsmonumenten houd je rechts aan. Even verder ga je links af richting Santpoort. Je verlaat hier de markering van blauwe paaltjes en komt op een route met gele palen. Na ongeveer een kilometer ga je bij een gele paal het eerste pad rechts in. Even verder volg je het pad linksaf bij een volgende gele paal. Bij weer een gele paal ga je rechts. Je komt bij de Oosterplas. Je volgt het strand van de Oosterplas rechtsom en loopt door tot aan het noordelijkste punt van de plas. Daar verlaat je het strand over een single track. Aan het eind van de single track ga je links. Bij weer een gele paal ga je rechtsaf en kruis je een klinkerfietspad. Je neemt het pad rechtdoor waar laag bij de grond een bordje voetpad staat. Vanaf hier kom je groene palen tegen.
Je volgt het pad langs de Vinkenbaan rechtdoor. Het pad klimt flink. In een scherpe bocht naar links neem je een single track rechtdoor en kom je bij een afrastering. Daar ga je links langs de afrastering. Het pad stijgt naar het hoogste punt op de route: De Brederodeberg (45 m.) Bovenop de heuvel ga je links en bij een betonnen markering met een + ga je rechtsaf de trap af.
De brederodeberg is met 45 meter het hoogste punt in de route. Helaas geen uitzicht door de uitbundige begroeiing. Van de brederodeberg zijn verschillende schilderijen en tekeningen gemaakt waarop te zien is dat deze vroeger helemaal onbegroeid was.
6. Landgoed Duin en Kruidberg
Bij de volgende T-splitsing ga je linksaf. De kruising daarna ga je scherp rechts en neem je direct daarna het linker pad. Kort daarna neem je bij de Y-splitsing het rechter pad en direct daarna weer het meest rechtse pad. Bij een volgende Y-splitsing houd je links aan. Het pad eindigt bij een klinkerweg waar je rechts gaat. Je verlaat het nationaal park. De klinkers worden asfalt en de weg slingert naar rechts en weer naar links. Aan het eind van de weg ga je linksaf. Aan je linker kant zie je landgoed Duin en Kruidberg.
Aan het eind van de route passeer je landgoed Duin en Kruidberg, een van de talrijke landgoederen die in de gouden eeuw langs de oostelijke grens van Zuid-Kennemerland te vinden zijn. Het landgoed kent zijn oorsprong in de 17e eeuw toen Hendrik Reijnst, koopman, schepen van Amsterdam, bewindhebber van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en kassier van de Amsterdamse Wisselbank, een boerenhofstede aankocht en hier onder meer tuinen aanlegde geïnspireerd op de tuinen van Versailles. Het huidige landgoed werd gebouwd in 1907 in Engelse country house stijl.
Finish en klokken
Volg de weg tot over het spoor. Links ligt het eindpunt van de route: station Santpoort Noord.
Klok je tijd bij een stationsklok en deel je tijd via Socia Media (via Twitter: @huplopen @mudsweattrails). Upload je tijd op onze website en maak kans op één van de leuke prijzen in samenwerking met de NS. Hierbij gaat het niet alleen om de snelste tijden, dus even uploaden loont. Log hieronder in met je FaceBook account en laat je gegevens dus achter.
Download
Bronnen
- Natuurmonumenten
- PWN
- Stationsweb
- NP Zuid-Kennemerland
- Natuurtijdschriften (Aardkundig excursiepunt 12, pdf download)
- 4 en 5 mei
- Duin en Kruidberg
- Vogelwerkgroep Zuid Kennemerland