routes
Mookerheide Trail
3 provincies, 31 kilometer, 8 dorpen, 520 hoogtemeters en tal van mooie hoogtepunten: ontdek de natuur en heuvels tussen Cuijk en Nijmegen.
Route ontwerp: Marc Weening
Route in het kort
De route is 31 kilometer en heeft ruim 500 hoogtemeters. Het percentage onverhard / verhard is ongeveer 75% om 25% (beginstuk, stuk door Groesbeek en het laatste stuk naar Nijmegen zijn verhard). De route volgt grotendeels de bordjes van de Lange Afstand Wandelpaden (LAW). We adviseren de GPS in combinatie met de routebeschrijving te gebruiken voor de navigatie.
De uitgeschreven routebeschrijving kun je hier downloaden.
Het GPX-bestand van de route kun je hier downloaden.
Je eigen tijd registreren kun je direct onderaan deze pagina doen: meld je dan aan met je FaceBook account. Je hebt een start- en finishfoto nodig bij de stationsklok, en een GPX-bestand van je geregistreerde route.
1. Station Cuijk
2. Mookerheide
Aan de overkant van de maas loop je een stuk over de verkeersluwe, maar verharde weg richting de Mookerheide. De Mookerheide is gevestigd in de gemeente Mook en Middelaar, grenst in het westen aan de provincie Noord-Brabant, in het noorden aan Gelderland, maar behoort tot de provincie Limburg. Deze plek wordt ook wel de brug tussen Maas en heuvelland genoemd. De Mookerheide is ongetwijfeld het meest bijzondere natuurgebied in deze gemeente, met de heuvels, bos en heide. Bovendien ligt het gebied op een uitloper van de Nijmeegse stuwwal en zijn er her en der prachtige vergezichten over de Maas. Leuk is de aanwezigheid van Schotse Hooglanders. Ze zorgen niet alleen voor een aantrekkelijk geheel van de Mookerheide, maar voorkomen ook vergrassing.
3. Sint Jansberg
Hoewel we de mooie Mookerheide net achter ons hebben gelaten, doet zich alweer een nieuw natuurgebied aan: de Sint Jansberg. De Sint Jansberg is een voormalig landgoed met hellingbossen en akkers op de stuwwal van Nijmegen. Hier kunnen dan ook de eerste echte hoogtemeters gemaakt worden, naar bijvoorbeeld de Kiekberg (77 meter) en de Sint-Maartensberg (66 meter). In dit stuk zie je beekjes, sprengen, vijvers en beken. Al lopend langs de bosrand van de Sint-Jansberg heb je uitzicht op het bosrijke Reichswald. De route wordt veraangenaamd voor fraaie single trails, trappetjes en bruggetjes.
4. Aankomst in Gelderland: Groesbeek
Ongeveer halverwege de tocht laten we de zuidelijke provincies achter ons en komen we Gelderland binnen. Niet alleen laten we Brabant en Limburg achter ons, ook gaan we even uit het bos om het centrum van Groesbeek te doorkruisen. De gezellige terrasjes kunnen een mooie tussenstop zijn, maar kun je ook snel achter je laten om richting de Zevenheuvelenweg te lopen. Uiteraard vervolgt de route zich niet over de geasfalteerde Zevenheuvelenweg, maar over alternatieve trails, waaronder ook het beroemde ‘Binnepaedje’.
5. Hoogtemeters: Duivelsberg en Filosofendal
We vervolgen de route naar delen van de N70. Mooie plekken, zoals de Duivelsberg en het Filosofendal, worden aangedaan. Al rennend door de heuvelachtige bossen komen we op plekken met prachtige vergezichten over zowel Duitsland, alsook de Nederlandse Ooijpolder. Dit gebied in het Rijk van Nijmegen staat niet alleen bekend om de mooie plekken, maar ook vanwege de pittige hellingen, modderige single tracks en behoorlijke afdalingen!
Finish en klokken
De laatste 5 kilometer gaan door Beek en Ubbergen. We laten de trappetjes, bruggetjes en rijke vegetatie achter ons en vervolgen de tocht met uitzicht over de Waalkade. Nijmegen is calling. De laatste hoogtemeters worden gemaakt en in de verte doemen de contouren van de Nijmeegse binnenstad al op. Eindpunt is station Nijmegen. Deze tocht is een aanrader voor iedere trail- en natuurlliefhebber!