routes
NS Nunspeet – Harderwijk Trail
NS MST Nunspeet – Harderwijk Trail
31 kilometer, 175 hoogtemeters
De NS MST Nunspeet – Harderwijk Trail is een pareltje van ruim 31 kilometer aan de westkant van de Veluwe. Vanaf het moment dat je het station van Nunspeet in oostelijke richting verlaat ga je de bossen in. De bossen zijn geschakeld met grote stukken heideveld en zandverstuivingen. Je loopt over brede zandpaden, kleine singletracks, slingerende paadjes en ook een stuk mul natuurgebied.
Route en foto´s: Otto Kragt
Instructies
NS – MST trails loop je met gps. Download de gpx track en zet deze op je gps-apparaat.
Enige ervaring met het lopen op een gps-track is aan te bevelen. De routebeschrijving is ondersteunend bij het volgen van de gps-track. Zorg voor voldoende batterijen om een uur of 4 met je gps-apparaat te kunnen lopen. Een powerbank kan uitkomst bieden voor extra voeding. Je kan ook de route op je telefoon downloaden, om deze als back-up te gebruiken in een app.
Neem voldoende water en eten mee. Klok je tijd door bij het begin en eind een selfie te maken bij een stationsklok en deel je sportieve prestatie via onze social media kanalen.
Station Nunspeet
Nunspeet is een enkdorp wat ontstaan is op de grens van bos en water. Het water is de toenmalige Zuiderzee, wat het IJsselmeer/Veluwemeer werd. Nunspeet bestaat in zijn huidige vorm vanaf ongeveer het midden van de 19e eeuw, al is de toren van de dorpskerk van de 16e eeuw, en de funderingen stammen uit ten minste 1313.
Lange tijd werd Nunspeet bedreigd door stuifzanden die steeds meer richting het dorp bewogen, daarom besloot men begin 20e eeuw om grote heide en stuifzandgebieden te bebossen om dit tegen te gaan.
Startend bij het station loop je in oostelijke richting langs de parkeerplaats van de uitkijktoren van Nunspeet en duik je vanaf de parkeerplaats het bos in. Dit paadje slingert door het bos in de richting van de A28, die je na ongeveer 1,5 kilometer oversteekt door middel van een brug.
Gemeentebossen Nunspeet
&
Landgoed Vierhoutensche Heide
Nadat je de snelweg bent overgestoken volg je de route kriskras door de bossen van Nunspeet in de richting van Vierhouten. Mooie diverse paden, en als in de ochtend vertrekt en de zon schijnt heb je hem heerlijk in je gezicht.
Na een kilometer of 7,5 kom je het eerste heidegebied tegen met een mooie zandverstuiving. Het Landgoed Vierhoutensche Heide.
Het landgoed Vierhoutense Heide is een gebied met bos, een stuk heide en een zandverstuiving.
Op het landgoed ligt de Gobiwoestijn, plaatselijk beter bekend als De Zandverstuiving of ‘t Zand. Op deze kleine zandverstuiving stuift het zand nog altijd, maar het gebied dreigt te vergrassen. Daarom wordt de zandverstuiving af en toe weer hersteld, door de grassen te verwijderen. Over de zandverstuiving loopt de Waskolkweg, een oude verbindingsweg tussen Vierhouten en het heideven de Waschkolk bij Nunspeet. In de Waschkolk werden vroeger de schapen gewassen om daarna op de schapenmarkt bij herberg ‘t Soerel verkocht te worden. (bron: Hotel Vierhouten)
Elspeetsche Heide en de Liesberg
Via een mooie route door het bos kom je vanaf de oostkant en de oversteek van de Elspeterweg de Elspeetsche Heide op. Dit is een groot heidegebied wat onderdeel is van de Natura2000 gebieden. Ooit stond het hier vol met bos, maar na het kappen van de bossen werd dit gebied lang gebruikt door de boeren voor schapenhouderij. Door de begrazing van het gebied veranderde het in een uitgestrekt heidegebied. Tijdens de tweede wereldoorlog is er door de duitsers begonnen met het maken van een landingsbaan, deze plannen waren er al sinds de jaren ’30. Maar door de inzet van boeren en verzetsstrijders is dit nooit gerealiseerd. Na de tweede wereldoorlog werd het gebied een militairoefenterrein. Defensie stopte met dit gebied in 1995 en de schaapskuddes keerden weer terug.
Op de Elspeetsche Heide kom je ook op het hoogste punt van de route, de Liesberg. Deze berg is 41 meter hoog en valt op in het vrij platte landschap.
Leuvenumse Beek en Zandmolen
Vanuit de Elspeetsche Heide vervolg je de route richting Harderwijk via het Leuvenumse Bos. In het Leuvenumse Bos kom je een aantal beken tegen waaronder de Leuvenumse Beek. De Leuvenumse Beek is de langste beek van de Veluwe en de schoonste van Nederland. Het bos heeft iets mysterieus, de beekjes, glooiingen in het landschap, bos en kronkelende paadjes. Rond het 20,5 km punt kom je over een tweetal bruggetjes, de eerste gaat over de Leuvenumse Beek en de tweede over de Zandmolenbeek. Op deze plek stonden tot 1864 een aantal papiermolens, maar doordat het steeds droger werd werden de molens gesloopt.
Beekhuizerzand en Harderwijk
De laatste paar kilometers voor Harderwijk worden een tikkeltje taaier door het oversteken van het Beekhuizerzand. Dit is een vrij unieke zandverstuiving omdat de temperaturen in dit gebied sterk kunnen wisselen. Let er wel op dat defensie hier nog oefeningen uitvoert.
Na een aantal mulle kilometers kom je weer in het laatste stukje bos richting Harderwijk.
Finish en klokken
Bij het van der Valk hotel kom je op het fietspad terecht richting het station van Harderwijk, vervolgens via een parkje en een stukje van Harderwijk kom je bij het station aan.
Klok je tijd bij een stationsklok en deel het via Social Media (via X: @huplopen @mudsweattrails).
Upload je tijd op onze website en deel je ervaringen. De snelste tijden worden gepubliceerd op het nieuwe leaderboard!
Downloads
Klik door naar de NS MST Nunspeet – Harderwijk route op Afstandmeten.nl en download het routebestand als GPX.
Credits route ontwikkeling
Fastest Known Times
Gelopen door | Start | Finish | Duur | |
---|---|---|---|---|
Jurgen Bruin |
15-05-2024 09:21:04 |
15-05-2024 12:24:00 |
03:02:56 | |
Commentaar
Hele mooie trail over een divers gebied, mooie smalle paadjes door het bos, open stukken, zand, en op het eind een lekker taai stuk over het militaire gebied, een aanrader!! Voor meer fotos zie mij strava activiteit: https://www.strava.com/activities/11416126815 |