routes
NS Brabantse Vennen Trail
De Brabantse Vennen Trail is vooral een natuur-trail. Als je de straten van Tilburg hebt achtergelaten, voert de route door agrarisch landschap, jonge bossen, over heidevelden, stuifduinen en langs meanderende beken. Je doorkruist de natuurgebieden Oisterwijkse Bossen en Vennen en Kampina, beide beheerd door Natuurmonumenten. Het parcours is grotendeels vlak met hier en daar een heuveltje. Je vindt er reeën en konijnen, boomklevers en boomvalken en de vennen bieden ruimte aan vele soorten watervogels waaronder de zeldzame porseleinhoen en de watersnip. En zelfs de bever en de boommarter zijn in het gebied gesignaleerd.
Instructies
Zorg voor voldoende batterijen om 2 tot 2,5 uur met je gps-apparaat te kunnen lopen. Bij een gps-horloge kan een extern batterypack een uitkomst bieden. Een handheld gps met kaartfunctie is iets gemakkelijker om mee te navigeren. Deze hebben meestal verwisselbare batterijen. Neem voldoende water en eten mee. Klok je tijd door bij het begin en eind een selfie te maken bij een stationsklok en deel je sportieve prestatie via social media met @huplopen @mudsweattrails en #brabantsevennentrail
Route in het kort
1. Start: Station
Vanaf de Jan Aartestraat kan je de monumentale BEKA schoorsteen zien staan. De schoorsteen is een overblijfsel van een van de grootste textielfabrieken die Tilburg rijk was. De fabriek werd in 1853 opgericht door het echtpaar Van Den Bergh Krabbendam. De schoorsteen die bij het ketelhuis hoorde stamt uit 1904. In 2016 is de schoorsteen gerestaureerd.
2. De stad uit
Koebrugseweg. Net buiten Tilburg loop je door het agrarische landschap.
3. Mariakapel
In Noord-Brabant is Mariadevotie een cultuurhistorisch gegeven. Je vindt er veel kapellen opgedragen aan de Heilige Maagd. De mariakapel aan de Moergestelseweg werd in 1939 opgericht door Carol Schade, bewoner van de villa De Hooge Braaken, omdat hij een auto-ongeluk had overleefd. De kapel maakt onderdeel uit van de toegangspoort van landgoed De Hooge Braaken. Elk jaar wordt op 15 augustus (Maria Ten Hemelopening) een heilige mis bij de kapel opgedragen.
4. Bezoekerscentrum Oisterwijk
Bezoekerscentrum Natuurmonumenten en bosterras Groot Speijck.
5. Voorste Goorven & Korte afstand
Het Voorste Goorven is een van de mooiste vennen langs de route. De vennen langs de route zijn ondiepe, door de wind uitgesleten meren. In de Kampina is het zand uit de Vennen opgehoopt als landduinen achter de Huisvennen.
Korte afstand
Vanaf boomstambank Emmy en Nero ga je rechtdoor. Je passeert een puntje van het Witven. De eerste splitsing daarna ga je rechts. Bij het Van Esschenven, bij knooppunt 68 ga je richting 69. Je volgt de oever van het ven rechtsom. Je neemt het eerste pad links. Kort daarna steek je de Heisteeg over en komt uit bij een parkeerplaats. Je volgt het geasfalteerde fietspad. Aan het eind van het fietspad ga je rechts. Het pad maakt een bocht naar links. Je passeert de Achterste Stroom, volgt het pad naar links en weer naar rechts. Je loopt door naar de Wolvensteeg en gaat daar linksaf. De tweede weg rechts, de Van Rijckevorsellaan, ga je in. Op de Scheepersdijk ga je rechts en direct links de Burgemeester van Beckhovenstraat in. Aan het eind sla je linksaf. Op de rotonde rechts de Burgemeester Verwielstraat in. Deze gaat over in de Stationstraat waar je aan het eind Station Oisterwijk vindt.
Vervolg Lange route
Als het pad naar links buigt, ga je rechtdoor. Bij het Klein Aderven neem je het meest linkse pad en even verder het pad schuin links dat langs het Groot Aderven voert. Voorbij het ven kom je aan een klinkerweg, de Scheibaan. Daar ga je rechts en direct daarna links de geasfalteerde Duinenweg langs restaurant/bowling. Aan het eind kruis je de Burgemeester Den Oeverweg en duikt via een smal pad het bos in. Een paar meter verder ga je links. Bij de y-splitsing rechts en bij het volgende kruisinkje neem je een paadje rechts. Je loopt tegen een beek aan, de Rosep. Die volg je linksaf. Waar de beek onder het fietspad door gaat ga je rechts. Bij knooppunt 1 volg je richting 19.
Je kruist een fietspad en gaat rechtdoor. Even verder ga je linksaf een stalen klaphek door. Bij knooppunt 19 ga je rechtdoor en even verder bij de grote vliegden ga je links de hei op. Volg het pad tot aan een T-splitsing waar je links gaat. Dit pad volg je ongeveer een kilometer tussen de vennen door tot je bij de duinen van Kampina aan komt. Je volgt de oever van het Kogelvangersven en neemt bij de splitsing het pad links. Bij een gravel verhard pad houd je links aan. Bij een splitsing van paden blijf je het gravelpad volgen. Je komt bij een T-splitsing waar je linksaf gaat richting de parkeerplaats. Voor de houten slagboom links door een stalen klaphek. Je passeert een oorlogsmonument en komt op de parkeerplaats waar je rechts gaat richting asfaltweg. Die volg je rechtsaf. 100 meter verder kom je bij knooppunt 12, bij een paar huizen. Hier ga je links de Voorstraat op. Deze buigt even verder naar rechts.
6. Kleine Aa
Langs de oever van de sterk kronkelende Kleine Aa.
Finish en klokken
Je gaat linksaf de Mijlstraat op en neemt de eerstvolgende weg rechts, de Industrieweg. Een stukje verder neem je de Kruisbroeksestraat linksaf. Deze weg loop je uit tot aan station Boxtel.
Klok je tijd bij een stationsklok en deel je tijd via Socia Media (via Twitter: @huplopen @mudsweattrails). Upload je tijd op onze website en maak kans op één van de leuke prijzen in samenwerking met de NS. Hierbij gaat het niet alleen om de snelste tijden, dus even uploaden loont. Log hieronder in met je FaceBook account en laat je gegevens dus achter.
Kunstcafé Coupé is ideaal gelegen pal naast het station van Boxtel als start- of eindpunt van deze trail. Het Kunstcafé is altijd open op zondagen tussen 10:00 en 18:00 uur en alle andere dagen op afspraak. Als je van tevoren even belt dan gaan ze graag voor lopers open. Contactgegevens via www.kunstcafecoupe.nl
Download
GPX bestand (21 km.)
GPX bestand (afsteek naar station Oisterwijk)
Routekaart