Selecteer een pagina

MudSweatTrails MateriaalRACES

Keuzehulp voor navigatiesystemen – handhelds

Op zoek naar een geschikt navigatiesysteem voor op de Trails raak je al snel de weg kwijt. In dit artikel proberen we je hierin wat richting te geven, startend bij de vragen: wat is je doel en wat is je budget? Vervolgens zullen we het hebben over de verschillende functies..

Doel en budget

Vraag je in eerste plaats af wat je met navigatiesysteem (GPS apparaat) wil gaan doen? Gebruik je af en toe eens een keer een GPS apparaat dan volstaat een basismodel. Ga je veel op pad en wil je gebruik kunnen maken van veel functies en gebruiksgemak dan kies je er eentje die daar beter bij past.

Het voordeel van bijvoorbeeld een merk als Garmin is dat er niet heel frequent nieuwe modellen handhelds uitkomen. In de regel gaan hun modellen jaren mee voordat er een nieuwe komt (dat is bij GPS horloges wel het geval). Het is dus niet zo dat je na 1 of 2 jaar een verouderd apparaat hebt. Ook is het zo dat oudere apparaten het prima blijven doen maar dat de nauwkeurigheid en het scherm misschien in de loop van tijd nog iets verbeterd. In de basis zal het toestel je de weg blijven wijzen.

Wat de handhelds van alle merken gemeen hebben is dat ze erg robuust gebouwd zijn zeker een stootje kunnen hebben. Verder zijn ze allemaal waterdicht volgens de IPX7 standaard wat inhoudt dat ze bestand zijn tegen incidentele blootstelling aan water tot 1 meter diepte (gedurende maximaal 30 min.). Geschikt dus voor regen en sneeuw, maar niet om mee te zwemmen. Het zijn outdoor apparaten en duidelijk niet om in de kast te laten liggen. Je apparaat zal dus jaren meegaan en dat maakt de investering weer wat dragelijker.

Barometrische hoogtemeter en 3-assig kompas

Bij alle toestellen kan er gekozen worden voor een basis apparaat of eentje met barometrische hoogtemeter en een 3-assig kompas. Het is voor de nauwkeurigheid aan te raden om deze extra optie erbij te nemen omdat je dit erg kan helpen als je ergens anders dan in Nederland op pad gaat.

Multi-band-technologie

Bij enkele toestellen is er de optie voor Multi-Band-technologie. Dit heeft te maken met hoe het toestel tegelijkertijd met de verschillende GPS-netwerken overweg kan. Dit maakt het toestel een stuk nauwkeuriger als het signaal gestoord zou worden door rotsen, rivieren, ravijnen of dichte bossen.

inReach technologie

Steeds meer zie je ook de inReach technologie als extra optie. Dit is een communicatiemiddel in geval van nood. Je kunt SOS-berichten sturen naar het internationale alarmcentrale GEOS reddingscontrolecentrum, welke 24/7/365 beschikbaar is. Je kunt ook berichten verzenden en ontvangen via het wereldwijde Iridium satellietnetwerk, maar daarvoor heb je wel een satellietabonnement nodig welke je apart af moet sluiten.

Dit is handig en verstandig als je lang op pad gaat in gebieden waar weinig tot geen mobiel telefoonnetwerk beschikbaar is.
Als je dus af en toe de Veluwe op gaat, de bergen in gaat of in de Ardennen je doorsnee avonturen gaat beleven is het minder relevant. 

eTrex serie

De eTrex serie is de kleinste in formaat en heeft een klein schermpje. De bediening is met enkele knoppen wat het minder gemakkelijk maakt om snel door de menu’s te navigeren. Prima keuze als je heel af en toe eens op pad gaat maar als je iets meer erop uit trekt kun je beter verder kijken. Het toestel valt in de lagere prijsklasse met basisfuncties die behoren bij deze lage prijs. De kwaliteit wel gewoon prima.

Garmin eTrex 32X

GPSMAP 65 serie

De 65 is de vervanger voor de succesvolle 64 serie maar is qua uiterlijk praktisch hetzelfde. Onder de motorkap is wél het een en ander veranderd. Zo worden nu meerdere gps-netwerken tegelijkertijd ondersteund wat de nauwkeurigheid verbeterd.
De bediening is met een hoop meer knoppen dan de eTrex wat het gebruik een stuk intuïtiever maakt en je direct toegang hebt tot de meest gebruikte functies. Ook met handschoenen aan hoef je niet te zoeken naar de knoppen. Het scherm is groot genoeg om je duidelijk alle nodige informatie te tonen. Het formaat van dit toestel is niet te groot en past gemakkelijk in een soft-flask vak op je racevest of in je jaszak. Het toestel ligt verder goed in de hand, ook als je hem een lange tijd vast hebt tijdens het lopen. Het toestel wordt standaard met een basiskaart geleverd waar je weinig aan hebt als je van de gangbare paden afwijkt. Op dit toestel zul je dus zelf nog geschikt kaartmateriaal moeten inladen. Je kunt dit kopen bij Garmin maar ook zijn er veel gratis opties beschikbaar op internet. De erg goede prijs voor de vele opties en kwaliteit van het apparaat maakt dit apparaat tot de beste allrounder.

Garmin GPSMAP65

GPSMAP 66 serie

Dit apparaat lijkt qua uiterlijk op de 65 maar is als apparaat iets groter en heeft ook een scherm dat een stuk groter is. Daarnaast is het scherm van hogere resolutie wat voor de brildragers misschien wat prettiger werkt. De functionaliteiten zijn ongeveer hetzelfde als de 65 maar door de iets krachtigere processor functioneert het allemaal net iets vlotter. Doordat het toestel iets groter is dan de 65 past hij misschien niet in alle pockets van je racevest. Het toestel ligt goed in de hand maar als je hem gedurende langere tijd vast hebt kan hij wat lomp aanvoelen. Voordeel van de 66 is dat deze standaard geleverd wordt met TopoActive kaarten en je daaraan dus niet nog geld aan uit hoeft te geven (al zijn er genoeg gratis alternatieven beschikbaar op internet).  Dit toestel valt in de hogere prijsklasse, als je budget het toelaat zeker een optie waar je navigatieplezier van gaat hebben!

Garmin GPSMAP 66

Oregon 750 Serie

De Oregon heeft een touchscreen. Dit touchscreen werkt op druk en niet op warmte van je vingers (zoals met telefoons het geval is). Daardoor is hij zonder problemen met handschoenen aan te bedienen. Nadeel is wel dat je altijd moet kijken waar je drukt en het scherm kan misschien iets sneller beschadigen omdat het niet van dik hard kunststof gemaakt is. Als hij dus een keer een paar meter naar beneden valt op de rotsen kan je scherm sneller beschadigen dan bovengenoemde modellen met knoppen. De Oregon serie is net als de 66 serie een hogere prijsklasse model van Garmin.

Garmin Oregon 750

Meer lezen of een clinic volgen

  • Wil je meer lezen over de mogelijkheden van navigeren met een horloge, klik door naar het artikel dat we eerder hierover schreven.
  • Wil je meer leren over het trailen met een navigatie apparaat, volg dan een clinic bij ons over dat onderwerp. Dit kan bijvoorbeeld op 21 november 2021

Door: Maarten Schön / nov 2020. 

Splash this around