Selecteer een pagina

MudSweatTrails Routesroutes

NS Haarlem – Driehuis Trail

NS MST Haarlem – Driehuis Trail 

16,6 kilometers, 220 hoogtemeters

De NS MST Haarlem – Driehuis Trail is een mooie 10 mijls route over de trails door het altijd verbazende Kennemerland. De start van de route is bij het statige station van Haarlem, vanuit daar ga je via slingerende trails langs de singels van Haarlem en een mooi pad langs de Brouwersvaart richting het duingebied. Via een aaneenschakeling van paden en paadjes, via historische verzetsgedenkpunten, en bosgebied bereik je na 16 kilometer het station van Driehuis.

Deze route is eenvoudig te combineren met de MST Kennemerland Trail. Je kan dan via een verbindingsroute van 1,5 km vanaf station Driehuis naar Station Santpoort – Noord rennen. En daar starten aan de Kennemerland Trail. Zodoende heb je een route van in totaal 33 kilometers en een totaal van 350D+.

 Route en foto´s: Otto Kragt

Instructies

NS – MST trails loop je met gps. Download de gpx track en zet deze op je gps-apparaat.

Enige ervaring met het lopen op een gps-track is aan te bevelen. De routebeschrijving is ondersteunend bij het volgen van de gps-track.
 Zorg voor voldoende batterijen om een uur of 4 met je gps-apparaat te kunnen lopen. Een powerbank kan uitkomst bieden voor extra voeding. Je kan ook de route op je telefoon downloaden, om deze als back-up te gebruiken in een app.

Neem voldoende water en eten mee. Klok je tijd door bij het begin en eind een selfie te maken bij een stationsklok en deel je sportieve prestatie via onze social media kanalen.

Start: Haarlem CS

Het station van Haarlem is een prachtig statig gebouw wat gebouwd is tussen de oude 17e -eeuwse stadswallen van Haarlem. Vanaf 1842 is dit al de locatie van het station van Haarlem, het huidige gebouw is ook al ruim 110 jaar uit.

Je vertrekt vanuit het station aan de voorzijde, op het plein. Je gaat dan in Oostelijke richting via het Ripperdapark en de Friese Varkenmarkt, je passeert vervolgens de spoorlijn en komt bij de singels. Je volgt in westelijke richting de slingerende singels van Haarlem totdat je bij de Brouwersvaart komt. Deze vaart is gegraven om Haarlem te verbinden met de duinen en zo de vele brouwerijen in Haarlem te kunnen voorzien van schoon en vers water. Deze route via de Brouwersvaart richting de Brouwerskolk is een route die van oudsher gedaan werd door de Haarlemse bevolking.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is opgericht in 1995 vanuit de Kennemerduinen. Het gebied bestaat voornamelijk uit prachtige duingebieden en strandwallen. Daardoor zijn er veel zangvogels te vinden die genieten van de besdragende struiken, en door de kalkrijke duingrond groeien er planten die in Nederland zeldzaam zijn.

In het Nationaal Park volg je de route via bredere paden en smalle singletracks waarbij je soms oog in oog komt te staan met het Konikspaard. Door het hoogteverschil heb je soms een mooi uitzicht over het duingebied in de richting van de zee.

Tijdens het volgen van de route kom je langs een gedenksteen die ter nagedachtenis van de gefusilleerde verzetslieden geplaatst zijn. Op deze locaties zijn massagraven gevonden waar deze mensen in begraven zijn tijdens de tweede wereldoorlog. Als je de Kennemerland Trail loopt, dan kom je nog een aantal tegen.

Oosterplas en Starreberg

Rond het 10 kilometerpunt in de route schamp je de Oosterplas, de plas ligt ten oosten van de route. Dit is een mooie kans om een plons te maken in prachtig natuurwater. Daarna, ongeveer een halve kilometer verder kom je op de Starreberg. Deze berg is met zijn 31 meter het hoogste punt van de route.

De afsluitende kilometers volgen de paden door het landschap, mooie zandgebieden en bosschages komen aan je voorbij. Ook passeer je het Landgoed Duin & Kruidberg.

Station Driehuis

Aan het einde van de route kom je aan op het eenvoudige station van Driehuis. Dit station ligt aan de spoorlijn Haarlem – Alkmaar. Het station is in 1957 geopend onder de naam Driehuis – Zuid.

Wil je vanaf hier de NS Kennemerland Trail gaan trailen (15km), download dan de gpx van het verbindingsstuk van 1,5 kilometer. De verbindingsroute loopt zuidelijk in de richting van station Santpoort – Noord.

Finish en klokken

Klok je tijd bij de stationsklok en deel je tijd via Socia Media (via Instagram en X: @huplopen @mudsweattrailsnl). Log hieronder in met je FaceBook account of e-mail adres en plaats daarmee je tijd op het finishersboard.

Downloads

Klik door naar de Haarlem – Driehuis route op Afstandmeten.nl en download het routebestand als GPX. 

Credits route ontwikkeling

De route ontwikkeling en uitwerking is gedaan door Otto Kragt.

Fastest Known Times

Splash this around