Selecteer een pagina

MudSweatTrails MateriaalRACES

Trailrunning varianten

Trailrunning speelt zich af buiten de gebaande paden… maar waar precies? Deze pagina geeft een beknopt overzicht van de diverse trailtypes die we onderscheiden.

SkyRunning

SkyRunning is een extremere variant van het berglopen. Met stevige stijgingspercentages, technisch terrein en vaak ook op hoogte. SkyRunning kent als sport zijn eigen regels. Race-organisaties bepalen welke toelatingseisen er zijn en welke uitrusting door de lopers moet worden meegenomen. SkyRunning heeft verschillende disciplines, zoals de Vertical Kilometer, de Skyrace en de Sky Extra (dit zijn de Ultra en Extreme races). Inmiddels worden er meer dan 200 Skyrunning races op jaarbasis georganiseerd.

Vertical Kilometer

Wedstrijden met 1.000 hoogtemeters over een variabel terrein met een stijgingspercentages tot boven de 50%. De totale lengte van het parcours mag niet meer dan 5km in lengte zijn. Lees meer op de speciale pagina over de Verticale Kilometer.

Skyrace classic

Races met tussen de 2.000m en 4.000m hoogteverschil en tussen de 21 km en 49 km in lengte. Voorbeelden van bekende skyraces zijn: Dolomites Skyrace, Matterhorn Ultraks, Skyrace Comapedrosa, Livigno Skymarathon en de Buff Epic Trail in de Pyreneeën.

Sky Ultra en Sky Extreme

De Skyrunning Extreme races zijn races met extreem veel hoogtemeters (minimaal 4.000d+) in extreem technisch terrein (inclusief scrambling en graat II klimsecties). De verwachte finishtijden van de winnaars liggen tussen de 6 en de 10 uur. Voorbeelden van races zijn de High Trail Vanoise, de Tromso Skyrace, Trofeo Kima en de Glen Coe Skyline in Schotland.

De Sky Ultra races zijn in de regel langer dan 50 kilometer en kennen een minimum van 2.500 hoogtemeters. De verwachte finishtijden van de winnaars liggen boven de 5 uur. Voorbeelden van races zijn de Transvulcania, de Ultra Skymarathon in Madeira en de Ultra Pirineu en de Pirin Ultra Skyrace.

Klik door naar de 2018 Skyruning kalender

Mountainrunning: bergop & bergaf wedstrijden

Mountainrunning, berglaufen of berglopen zijn termen voor georganiseerde wedstrijden die zich in de bergen afspelen. Er zijn twee soorten berglopen: 1) bergop en 2) bergop + bergaf.

Bij bergop race wordt alleen geklommen en ligt de finish fors hoger dan de start. Bij bergop + bergaf wedstrijden komen er ook afdalingen voor in het parcours en is het mogelijk dat de finish lager ligt dan de start. Daarnaast is er veel variatie in afstanden.

De kortere berglopen, worden sprints genoemd, waarbij de afstand maximaal 5km is. Hierbij moet in korte tijd veel hoogte worden overwonnen, een spectaculair onderdeel. Deze sprints worden ook vaak als proloog bij etappelopen gebruikt. Zijn de sprints bij de meeste Trailers nog niet zo bekend, dat zijn de Bergmarathons en Ultratrails dat wel. Bergmarathons als de Jungfrau marathonGraubünden marathon en de Zermatt Marathon zijn uitgegroeid tot grote enementen. De inschrijvingslimiet voor deze wedstrijden wordt vaak maanden voor de wedstrijd bereikt.

Voor de bergop + bergaf variant zijn een aantal prachtige klim-daalwedstrijden te noemen: Sierre-ZinalThyon-Dixence (beide in Zwiterland) en de Oostenrijkse Montafon-Arlberg marathon. In de Ardennen en Zuid-Limburg worden dit soort wedstrijden ook regelmatig georganiseerd omdat je vaak maar 4 km kan klimmen. De Mescherbergloop in Eijsden (NL) is een mooi voorbeeld van veel klimmen en dalen binnen 14km.

De World Mountain Running Association (WMRA) geeft de sport een kader en schrijft de EK’s en WK’s uit.

Fellrunning

Fellrunning, ook bekend als hillrunning, is de sport waarbij wedstrijden over onverharde paden gaan door heuvelachtig terrein. De naam komt van ‘English sport on the fells’ (fells = rotsen). Deze wedstrijden worden voornamelijk in het Lake District gelopen en kennen een lange historie. Fell races worden georganiseerd met de voorwaarde dat deelnemers over goede navigatie kwaliteiten beschikken en zorgen voor basismateriaal om zichzelf te kunnen redden.

 

Meer weten?

MudSweatTrails biedt diverse trainingen en clinics aan om je beter voor te bereiden op het ruigere terrein. Kijk in het hoofdmenu onder Training voor onze clinics een weekenden, of onder Trailtours voor inspirerende dagtochten die je voorbereiden op buitenlandse avonturen!

Splash this around