Selecteer een pagina

MudSweatTrails Routesroutes

NS Amsterdam CS – Zandvoort aan Zee

NS Amsterdam CS – Zandvoort aan Zee: 46 kilometer / 300 hoogtemeters

Deze Trail start vanaf Amsterdam Centraal en neemt je na een aantal urban kilometers mee de drukte uit. Langs het IJ komt het eerste stadse groen er in de vorm van het Westerpark. Historische stukken vind je bij het passeren van de grenspaal en de kazematten. Het polderstuk naar Spaarndam wordt afgewisseld door kronkelende paadjes en bruggetjes in. In Spaarndam kun je bijtanken voor deel 2 van de route. In Santpoort bestaat een alternatief om de route in te korten tot 30km. Na dit punt kun je verder door de Kennemerduinen: duinen en strandkilometers brengen je naar je finish bij station Zandvoort aan Zee.

Route: Remko Vleerlaag. Foto´s: Walter Heijmans.

Instructies

NS MST trails loop je met gps. Download de gpx track onderaan de website en zet deze op je gps-apparaat.

Enige ervaring met het lopen op een gps-track is aan te bevelen. De routebeschrijving is ondersteunend bij het volgen van de gps-track.
 Zorg voor voldoende batterijen om 5-7 uur met je gps-apparaat te kunnen lopen. Een powerbank kan uitkomst bieden voor extra voeding. Neem voldoende water en eten mee. Klok je tijd door bij het begin en eind een selfie te maken bij een stationsklok en deel je sportieve prestatie via social media.

Start: Amsterdam-CS

Welkom op Amsterdam Centraal Station, toch wel één van de mooiste stations van Nederland. Na Utrecht is Amsterdam CS het drukste station van Nederland. Het is gebouwd op een kunstmatig eiland op het IJ. Volg bij uitstappen uit de trein de borden die leiden naar de uitgang aan de Centrum kant.

Foto: Wikipedia

Victoria Hotel, te midden van de hectiek

Buitengekomen is het aardig om even om je heen te kijken. Trams (links), bussen rechts en het Rokin (recht vooruit): allemaal heel druk en hectisch. Schuin links voor je zie het bekende Victoria Hotel waar een mooi verhaal aan vast zit. Zie ook de Wikipedia pagina om te lezen hoe het om-de-twee-bestaande-huizen-heen-bouwen van het Victoria Hotel tot stand is gekomen.

Het IJ als IJkpunt

Na alle hectiek te hebben gezien start je je route vanuit de uitgang van Amsterdam CS direct rechtsaf langs de taxistandplaats en meteen weer rechtsaf de fietstunnel in, naar het achter CS gelegen IJ. Daar aangekomen loop je met het water aan je rechterhand linksaf en merk je dat het al snel rustiger wordt. De stoplichten door en onder de treintunnel door linksaf om uiteindelijk rechtsaf de Haarlemmerdijk naar de Haarlemmerpoort te lopen.

Deze straat is een van de oudere straten van Amsterdam en was oorspronkelijk de weg naar het in het westen gelegen Haarlem. Aan het eind van deze straat kom je op het Haarlemmerplein en uiteindelijk bij de Haarlemmerpoort. Aanvankelijk de rand van Amsterdam en een van de poorten in de stadsmuur. Later vertrokken vanuit deze locatie de treinen naar Haarlem. Ga onder deze poort door en sla daarna linksaf en door de stoplichten.

Stads groen

Je loopt nu het Westerpark in, het eerste maar zeker niet laatste stedelijke groen van de route. Dwars door het Westerpark met links het water van de Haarlemmertrekvaart buig je al snel af naar rechts om de oude industriële gebouwen van de iconische Westergasfabriek richting de epische Gashouder te lopen. Hier ga je rechts omheen en loop je zowaar langs een heuse waterval om daarna rechts de brug over te gaan. Je passeert links de kinderboerderij en loopt naar en later parallel aan het spoor in Westelijke richting. Aan het einde linksaf om aan de zuidelijke zijde over een groen paadje Station Sloterdijk te passeren.

De laatste stadswildernis

Hierna verlaat je de stad echt, het wordt een stuk minder druk en nog groener, en loop je weer langs de Haarlemmertrekvaart. Dit pad leidt naar De Lange Bretten, ook wel ‘de laatste stadswildernis van Amsterdam’ genoemd. Verrassend groen, afwisselend met mooie paadjes. Kronkelend langs water en (stads-)natuur kom je uiteindelijk bij een trekpondje waarna je rechtsaf langs de hoge wal van de A5 loopt.

Grenspaal

Linksaf het viaduct onderdoor en je bent in het groen van o.a. Geuzenbos en Houtrak. Nog 500 meter, linksaf om het gemaal en je komt een heuse Banpaal tegen. Deze is in 1624 op de Spaarnwouderdijk geplaatst. Op de paal staat: ‘Terminus proscriptionis’. Dat betekent grenspaal of grens van de bannelingen of ballingen. Wie door het gerecht uit de stad was verbannen, was strafbaar als hij of zij voorbij de banpaal kwam en het rechtsgebied van de stad betrad.

De banpaal staat op één Duitse mijl – dat is 7407 meter – van de Amsterdamse bebouwde kom in de 17e eeuw: de tegenwoordige Stadhouderskade in Amsterdam Centrum.

De polder van Spaarndam

Na deze banpaal loop je over de Spaarnwouderdijk met het water aan de linker hand om aan het einde met een haakse bocht het mooie natuurgebied Geuzenbos in te gaan. Je droge en schone schoenen zullen er na dit gebied anders uitzien, het is vaak nat met veel modder. Loop met een grote boog om het grazende vee heen op weg naar de uitgang van dit bijzonder stukje. Daarna sla je linksaf om het bekende en mooie Houtrak in te lopen. Kronkelend over paadjes en bruggetjes lopen we de polder van Spaarndam is. Mooi, open en heel groen op weg naar het viaduct onder de A9 door op weg naar het pittoreske gehucht Spaarnwoude (naar het gelijknamige natuurgebied Spaarnwoude): een handje vol huizen en boerderijen en een kerk. Op weg naar Spaarndam via een open en rustig fietspad.

Aangekomen in Spaarndam op grofweg de helft van de route zijn voldoende mogelijkheden om wat te eten of drinken: van een Supermarkt in het begin van het dorp tot horeca rond de oude haven midden in het dorp. Hardlopen is zonde, erg mooi om rustig doorheen te wandelen en even te gaan zitten en te genieten.

Kazematten

Spaarndam loop je uit met Het (Noorder Buiten-) Spaarne aan je linker hand. Zou je dit water vervolgen loop je zo Haarlem binnen. Onze route slaat echter rechtsaf een waterig poldergebied in waar zo’n tachtig kleine bunkers te zien zijn. De zgn. Kazematten zijn hier ten tijde van de Eerste Wereldoorlog gebouwd. Pas aan het einde van de oorlog in 1918 is met de bouw van de kazematten gestopt. Sinds die tijd liggen deze bijzondere bouwwerken er ongebruikt bij. Ze zijn een blijvende herinnering aan het verleden. Indrukwekkende stenen kolossen in een diepgroene polder.

NS Station Santpoort: 30 op de teller

Na dit lange pad sla je linksaf langs de Westbroekplas om aan de zuidkant van Velserbroek naar het Burgermeerster Rijkenspark tussen Santpoort Noord en Santpoort Zuid te lopen. Na dit unieke park zou je in Noordelijke richting NS station Santpoort Noord kunnen lopen. De afgelegde afstand is inmiddels al opgelopen tot 29 kilometer. 

Nationaal Park Zuid Kennemerland 

Maar beter van niet: na dit punt loopt de route door een van de mooiste duingebieden van Nederland: Nationaal Park Zuid Kennemerland, oftewel: De Kennemerduinen. Zand, duinen, bossen, waterpartijen, single tracks: te mooi om niet doorheen te lopen. Via de Brederodeberg , Starreberg en Hazenberg lopen we naar kust en het strand. Na twee kilometer strand in zuidelijke richting verlaten we het strand nog even bij Bloemendaal aan Zee om via 2,5 kilometer duin (met een kijkje op Circuit Zandvoort) weer het strand op te gaan. 2 kilometer verder het strand weer af en je bereikt NS station Zandvoort aan Zee.

Foto: Wikipedia

Finish en klokken

Klok je tijd bij de stationsklok en deel je tijd via Socia Media (via Instagram en Twitter: @huplopen @mudsweattrailsnl). Log hieronder in met je FaceBook account of e-mail adres en plaats daarmee je tijd op het finishersboard.

Downloads

NS Trail Amsterdam CS – Zandvoort aan Zee

Klik door naar Amsterdam CS – Zandvoort aan Zee route op afstandmeten.nl

Credits route ontwikkeling

De route ontwikkeling en uitwerking is gedaan door Remko Vleerlaag.

Fastest Known Times

Gelopen door Start Finish Duur
Adri Verhoef 24-06-2023
08:10:00
24-06-2023
12:22:00
04:12:00
Commentaar Prachtige route. Eerste 10km thuiswedstrijd, daarna toch wat nieuwe trailpaden leren kennen. Keep up the good work!
Domien Debruyne 02-04-2023
08:50:00
02-04-2023
13:22:00
04:32:00
Kevin Hanff
Gerwin Struijs
25-02-2024
09:02:00
25-02-2024
14:03:00
05:01:00
Commentaar Wat een mooie en diverse trail was dit zeg, beginnen in de stad en eindigen in prachtige duinen met onderweg alle soorten paadjes die je maar kunt bedenken. Het had flink geregend de dag ervoor dus er waren wat modderpaden maar dat maakte het alleen maar leuk. Schitterende route en we gaan hem zeker nog een keer doen. Gestart met 3 en gefinisht met twee, voordeel aan deze route mocht je onverhoopt niet verder kunnen er zijn genoeg mogelijkheden om bij andere stations te komen.
Aanrader!
Mark Breed 25-06-2023
10:13:00
25-06-2023
16:32:00
06:19:00
Commentaar Verrassend leuke route. Veel nieuw groen ontdekt in de eerste helft, tweede helft was vooral afkoelen, lekker zwemmen in de Oosterplas en de zee. Misschien nog eens doen als het onder dertig graden is.
Mark Breed 25-06-2023
10:13:00
25-06-2023
16:32:00
06:19:00
Commentaar Verrassend leuke route. Veel nieuw groen ontdekt in de eerste helft, tweede helft was vooral afkoelen, lekker zwemmen in de Oosterplas en de zee. Misschien nog eens doen als het onder dertig graden is.
Marlon Voorn 26-02-2023
10:58:00
26-02-2023
17:35:00
06:37:00
Commentaar Hele mooie route.... zitten pittige stukken tussen ...vooral in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland...maar al met al genoten.Hij is goed te doen op gpx .
Danielle Spenkelink-van Ewijk Marjolein Wicher 01-06-2023
08:21:00
01-06-2023
15:16:00
06:55:00
Commentaar Mul Sweat en Trails! 💚🌲🌊
Uitermate mooie gevarieerde route, the best saved for last!
Pittig en prachtig!
Splash this around