Selecteer een pagina

MudSweatTrails Routesroutes

NS Beilen – Assen Trail (BAT)

NS Beilen – Assen Trail (BAT): 32 kilometer / 140 hoogtemeters

De NS MST Beilen – Assen Trail is een tocht van 32km door het Drentse landschap. Met een start in Beilen, tussen Zwolle en Groningen in gelegen, sla je de paden noordwaarts in richting het groen.  

Door een aaneenschakeling van paden en paadjes, door groen en door dorpjes, bereik je een aantal geografische en historische plekken. Het voormalig kamp Westerbork, de radiosterrenwacht (te bereiken via het Melkwegpad) met uitleg over de planeten en de plek waar de treinkaping bij Wijster (1975) zich heeft afgespeeld.

De snel-lopers kunnen nog een stuk over het historische TT-circuit lopen. Alvorens ze de selfie kunnen maken bij de stationsklokken van station Assen. Veel trein- en trailplezier in het Noord-Oosten van het land!

Route en foto´s: Otto Kragt

Instructies

NS – MST trails loop je met gps. Download de gpx track en zet deze op je gps-apparaat.

Enige ervaring met het lopen op een gps-track is aan te bevelen. De routebeschrijving is ondersteunend bij het volgen van de gps-track. Zorg voor voldoende batterijen om een uur of 4 met je gps-apparaat te kunnen lopen. Een powerbank kan uitkomst bieden voor extra voeding. Je kan ook de route op je telefoon downloaden, om deze als back-up te gebruiken in een app.

Neem voldoende water en eten mee. Klok je tijd door bij het begin en eind een selfie te maken bij een stationsklok en deel je sportieve prestatie via onze social media kanalen.

Start: Station Beilen

Beilen is een esdorp in de provincie Drenthe en op deze plek is gebleken dat er al 20.000 jaar geleden mensen woonden. Vlakbij Beilen op de spoorlijn richting Hoogeveen werd er in 1975 een trein gekaapt door Zuid-Molukse jongeren.

Je verlaat het kleine station via de enige uitgang en je start je route in Noordelijke richting, parallel aan de spoorlijn. Je volgt de route voor een kilometer of 5,5 via landweggetjes, verhard en onverhard, totdat je bij het Oranjekanaal komt. Je loopt in oostelijke richting langs het Oranjekanaal richting de landerijen en de bossen. Dit kanaal is rond 1850 gegraven om rondom gelegen veengebieden te ontsluiten.

Vanaf het Oranjekanaal loop je in noordelijke richting om de bossen in te duiken met een grote en bijzondere historie.

Voormalig Kamp Westerbork

Via de landerijen loop je in noordelijke richting de bossen in. Eenmaal in het bos aangekomen, slinger je via paadjes en paden langs bos, heide en vennetjes. In dit bos is het voormalig kamp Westerbork gelegen.

Het kamp Westerbork werd door de Nederlandse regering in 1939 gebouwd als centraal vluchtelingenkamp om Joodse vluchtelingen uit Duitsland op te vangen. Ruim twee jaar na het begin van de Duitse bezetting (1 juli 1942), namen de nazi’s het kamp over, waarna Westerbork functioneerde als doorgangskamp. Bij de overname maakten de nazi’s gebruik van de al bestaande kampstructuur van het vluchtelingenkamp. Het eerste wat zichtbaar gebleven is kom je na ongeveer 12,5 kilometer tegen, dit is het rijksmonument Waterzuivering Kamp Westerbork. Zoals de naam al doet zeggen was dit de waterzuivering van het kamp Westerbork. Het is een samenstelling van gebouwen, een pompgebouw en een heel systeem aan vloeivelden. Door een constructie van beton in de vloeivelden liep het gezuiverde water weer terug de middenas en het afvoerkanaal in.

Vlak daarna steek je een strook over met enorme radiotelescopen, ook wel WSTR en LOFAR genoemd. Dit zijn telescopen om radiobeelden van het heelal te maken.

Vervolgens kom je in het gebied waar het daadwerkelijke voormalig kamp Westerbork was, het is nu een gedenkplek met symbolische restanten van ooit het kamp geweest is. Op dit punt in de route, die voor de hoofdingang en de voormalige woning van de kampcommandant naar links afbuigt, de mogelijkheid om het terrein te bezoeken. Doe dit met respect voor de geschiedenis en de tragedies die zich op deze plek hebben afgespeeld.

Via het Melkwegpad vertrek je in westelijke richting naar Hooghalen. Aan dit Melkwegpad zijn enorm veel weetjes te vinden over het heelal, de planeten en de sterren.

Richting Assen

Vanuit de bossen van Westerbork en Hooghalen ga je via bos, en heide de spoorlijn over. Vervolgens door het dorp Hooghalen via het bos de A28 over. Daarna kom je via een klinkerweg op het defensieterrein de Haar. Dit terrein is opengesteld voor recreatiefgebruik mits dit de oefeningen van defensie niet verstoord. Let hier dus op als je het terrein betreedt. Het gebied is in de jaren ´90 overgenomen door defensie en de weilanden en bosschages zijn natuurlijker geworden. Het is gelegen op een keileemplateau en het beekdal van het Witterdiep.

Bij het verlaten van het defensieterrein zie je het TT-circuit van Assen. Het iconische circuit is bekend over de wereld door de TT-wegraces van Assen. Rondom het huidige circuit zijn ook oude delen van de oorspronkelijke ruim 28 kilometer lange parkoers te vinden. Als je de route vervolgt kom via de lage bebossing op een oud deel van het circuit terecht, te herkennen aan de scheve bochten, ook verkanting genoemd.

Je gaat onder de A28 door en volgt het fietspad in de richting van Assen. Dit laatste stuk kronkelt door het Asserbos in de richting van het station. Het Asserbos is oorspronkelijk een van de wouden waar Drenthe mee bedekt was. Via de laatste paden, singletracks en vijvers kom je via de Overcingellaan bij het station van Assen. Hier kan bij de stations huiskamer genieten van wat te eten en te drinken!

Tip voor de langloper: combineer de route met de NS MST Assen – Groningen trail volgen richting Groningen.

 

Finish en klokken

Klok je tijd bij de stationsklok en deel je tijd via Socia Media (via Instagram en Twitter: @huplopen @mudsweattrailsnl). Log hieronder in met je FaceBook account of e-mail adres en plaats daarmee je tijd op het finishersboard.

Downloads

Download het NS Beilen – Assen Trail (BAT) routebestand (GPX). 

Klik door naar de Beilen – Assen route op Afstandmeten.nl

Credits route ontwikkeling

De route ontwikkeling en uitwerking is gedaan door Otto Kragt.

Fastest Known Times

Geen verslagen gevonden
Splash this around