Selecteer een pagina

MudSweatTrails MateriaalRACES

Keuzehulp voor navigatiesystemen – horloges

Op zoek naar een geschikt navigatiesysteem voor op de Trails raak je al snel de weg kwijt. In dit artikel proberen we je hierin wat richting te geven, startend bij de vragen: wat is je doel en wat is je budget? Vervolgens zullen we het hebben over de verschillende functies..

De ontwikkeling van het sporthorloge

Sporthorloges hebben de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Naast de hoeveelheid functionaliteiten die het horloge te bieden heeft zijn de meeste horloges tegenwoordig ook prima om in het dagelijks leven te dragen en zijn het niet meer van die plastic-ogende-veredelde-stopwatches.

Het zijn ware boardcomputers die over meer dan enkel tijdregistratie en GPS beschikken. Hartslagmeting (op de pols) is tegenwoordig standaard en de barometrische hoogtemeter en zelfs saturatie (zuurstof%) meting is geen luxe meer. De horloges zijn er niet alleen meer om waardes tijdens het sporten te registreren maar juist ook als je niet sport. Dit om je een beter beeld te geven van je herstelvermogen en je acclimatisatie op hoogtes in de bergen.

Daarnaast zijn er steeds meer horloges waarmee je muziek kunt afspelen als je een bluetooth hoofdtelefoon hebt. Of je dit tijdens het hardlopen ook daadwerkelijk gebruikt is een persoonlijke keuze en zal in ieder geval de batterijduur drastisch verminderen.

Steeds meer zie je ook dat horloges ook beschikken over een zogenaamde NFC chip waarmee het mogelijk is om contactloos te betalen. Altijd handig als je je portemonnee vergeet en je onderweg even wat bij een tankstation of supermarkt wil halen! 

Van spoorzoekertje naar navigeren

Als je echt een sporthorloge zoekt waarmee je goed kunt navigeren dan kunnen we daar heel kort in zijn. De Garmin Fenix 6 is op dit moment de enige met duidelijk kaartmateriaal waardoor je zelfs je handheld vaker thuis zult kunnen laten. Alle andere horloges hebben beperktere mogelijkheden voor navigatie omdat ze simpelweg geen topokaart aan boord hebben en je enkel een lijntje kunt volgen. Een lijntje volgen is prima als je een paar kilometer over de weg gaat hardlopen maar als je het terrein in gaat waar paden onregelmatig door elkaar lopen kun je hier minder goed mee uit de voeten.

De meeste horloges hebben de keuze uit verschillende extra functies. Iets groter schermpje, wel of geen hoogtemeter, wel of geen muziekoptie, wel of geen zonne-energie opladen, soort glas van het schermpje, trainingsondersteuning, kleuren van het horloge en allerlei bijpassende en verwisselbare bandjes, etc. Afhankelijk van je wensen en budget kun je dus zelf nog samenstellen alsof je een auto koopt.

De informatie hieronder zijn geen volledige reviews maar vormen enkel een hulp bij de keuze als je een sporthorloge zoekt waarmee je kunt navigeren. Als je op zoek bent naar goede reviews die een horloge letterlijk ontleden en tot het uiterste testen kijk dan op de website van DC Rainmaker.

Om alle modellen en merken te behandelen zou te veel zijn. Hieronder de vier belangrijkste merken (Garmin, Suunto Polar en Coros) en enkel hun topmodellen die op dit moment beschikbaar zijn. 

Coros Apex Pro

Coros is een merk dat pas enkele jaren op de markt is maar ziet er als een veelbelovend merk uit en heeft een heel volwassen horloge waar zelfs de veeleisende buitensporter mee aan zijn trekken komt. Om er echt mee te navigeren ben je beperkt tot het volgen van een lijntje op de display. Er is een actieve ontwikkeling van updates, ook om de navigatiesnelheid via het horloge te verhogen. We zien dit horloge als een mooie toevoeging aan je gear zodat je je handheld navigatie apparaat niet steeds uit je tas hoeft te halen. 

Prijstechnisch is het ook een interessant horloge.

Coros Apex Pro

Polar Grit X

Polar is een merk dat al erg lang op de merkt is en was ooit zelfs marktleider op het gebied van sporthorloges. Dat hebben ze niet kunnen behouden maar zijn aan een opmars bezig en met de huidige horloges laten ze zien dat ze weten waar het over gaat. Navigeren doe je met de Grit X ook door middel van een pijl op een lijn. De hartslag en zuurstofsaturatie sensoren schijnen de beste te zijn onder de horloges.

Prijstechnisch ook zeker interessant.

Polar Grit X

Suunto 9 baro

De Suunto 9 baro is het meest recente flagship van Suunto. Met dit horloge kun je redelijk navigeren maar ben je beperkt tot het welbekende lijntje. Leuk dus voor navigatie op de weg en een overzichtelijke route door het bos, maar als in wat uitdagender terrein pak je al snel een keer een verkeerde afslag.

Als het aankomt op service en ondersteuning dan ben je vaak aan je lot overgelaten, of moet je in ieder geval veel moeite doen om ondersteuning te krijgen.

Suunto 9 baro

Garmin Fenix 6

Garmin kennen we uiteraard al vele jaren van de marine, luchtvaart en handheld navigatieapparatuur en dat is waar ze marktleider in zijn. Er zijn eigenlijk geen andere serieuze spelers die in de buurt komen van hun standaard als het aankomt op navigatie met het horloge. 

Garmin heeft ook al jaren sporthorloges maar met de laatste paar Fenix edities hebben ze een opmars gemaakt en steken ze inmiddels met kop en schouders boven alle andere merken uit.

We kunnen er dus kort in zijn; als je een horloge zoekt waarmee je op pad kunt gaan en je handheld zelfs in je rugzak kunt laten zitten, dan is het de Fenix 6 wel.

Dit horloge beschikt over een wereld dekkende topokaart waar vrijwel alle wandelpaden op staan. Mooie is ook nog eens dat er heel regelmatig kaart updates beschikkbaar zijn. Deze zijn gebaseerd op Open Topo wat ook gebruikt wordt in hun handheld GPSMAP 66 model.

De ontvangst is altijd erg goed en soms heb je zelf het gevoel dat je horloge beter op de route zit dan je handheld, maar dat is misschien maar een gevoel.

Als het aankomt op service en ondersteuning dan ben je bij Garmin aan het juist adres. Als je een horloge van ruim 800 Euro koopt en er mankeert een keer iets aan, dan verwacht je ook antwoord te krijgen als je ze contacteert en dat er een redelijke oplossing komt voor je probleem. 

Garmin Fenix 6

Meer lezen of een clinic volgen

  • Wil je meer lezen over de mogelijkheden van navigeren met een horloge, klik door naar het artikel dat we eerder hierover schreven.
  • Wil je meer leren over het trailen met een navigatie apparaat, volg dan een clinic bij ons over dat onderwerp. Dit kan bijvoorbeeld op 21 november 2021.

Tekst: Maarten Schön / nov 2020

Splash this around