Selecteer een pagina

MudSweatTrails Routesroutes

NS Arnhem Rhenen Trail

NS Arnhem Rhenen Trail: 13, 23 of 33 kilometer, 300 hoogtemeters

De NS MST ART is een landschappelijk afwisselende trail en voert langs een reeks cultureel en historisch bijzondere objecten. Je vindt langs de route 18e eeuwse landgoederen, verdedigingswerken uit de 4e en 19e eeuw en objecten die een cruciale rol hebben gespeeld in WOII. De route loopt door bossen, parken- en rivierenlandschap en kent een paar uitdagende hoogteverschillen.
De Arnhem-Rhenen Trail is ook de verbindende schakel tussen de Dieren-Arnhem Trail, De Utrechtse Heuvelrug Trail en de Verlengde Utrechtse Heuvelrug Trail. Hiermee ontstaat een keten van meer dan 120 kilometer trailplezier over onverharde paden door het afwisselende natuurlandschap van Midden-Nederland.


Route en foto’s Han Savelkoel

Instructies

NS MST trails loop je met gps. Download de gpx track en zet deze op je gps-apparaat.
Enige ervaring met het lopen op een gps-track is aan te bevelen. De routebeschrijving is ondersteunend bij het volgen van de gps-track.
 Zorg voor voldoende batterijen om 3 tot 4 uur met je gps-apparaat te kunnen lopen. Een powerbank kan uitkomst bieden voor extra voeding. Neem voldoende water en eten mee. Klok je tijd door bij het begin en eind een selfie te maken bij een stationsklok en deel je sportieve prestatie via social media.

Route in het kort

De route start op station Arnhem en voert je door het parklandschap rond Arnhem. Na Oosterbeek loop je door de bossen tussen Wolfheze, Renkum en Wageningen. Je loopt door de uiterwaarden en over de Grebbedijk en eindigt na een beklimming van de Grebbeberg bij station Rhenen. Je kunt de route inkorten door de stoppen (11 km.) of starten (23 km.) bij Wolfheze.

Start: Station Arnhem Centraal

Verlaat het station aan de Sonsbeek zijde. Steek de Amsterdamseweg over en ga links. Voorbij de bushalte ga je rechts de Pels Rijckenstraat in. Je loopt naar beneden en steekt de Zypendaalseweg over. Een stukje naar links ga je het Sonsbeekpark in. Je loopt links langs het Nederlands watermuseum en neemt het pad links langs de Jansbeek en de Fonteinvijver. Blijf het pad parallel aan de Zypendaalsweg volgen. Steek de Parkstraat over en blijft het pad rechtdoor volgen. Je loopt richting Huis Zyperndaal.

1. Huis Zypendaal

Huis Zypendaal is een van de 18e eeuwse landgoederen die op de stuwwallen rondom Arnhem zijn gebouwd. Het werd gebouwd in opdracht van de regentenfamilie Brantsen die tot 1926 op het landgoed woonden. Na de slag om Arnhem heeft het tijdelijk dienst gedaan als hospitaal voor gewonde Duitse militairen. Achter Huis Zypendaal ontspringt de Jansbeek of Sonsbeek die het grondwater dat van de stuwwallen omhoog ‘siepelt’ afvoert naar de Rijn. De Jans- of Sonsbeek is een aaneenschakeling van vijvers en watervallen waarlangs vroeger veel watermolens stonden. De Begijnenmolen en de Witte Watermolen hebben de tand des tijds doorstaan.

Voorbij huis Zypendaal, net voor je het park uitloopt neem je de onverharde weg rechts. Bij de volgende Y-splitsing ga je links en steek je de Zypendaalseweg over. Aan de overkant ga je park Gulden bodem in. Je neemt het tweede pad rechts –een beuken en eikenlaantje- en even verder het eerste pad links tussen de weilanden door. Aan het eind van het pad ga je rechts langs de benzinepomp en steek je de Schelmseweg over. Aan de overkant ga je de Bakenbergseweg op en neem je 50 meter verder het pad links het park in. Houdt rechts aan en loop het pad af waar je aan het eind linksaf een beukenlaan op gaat. Op de zes sprong neem je de tweede laan links. Deze loop je tot het eind uit. Je komt weer op de Schelmseweg en gaat rechts naar de stoplichten.

Steek de Amsterdamseweg over en ga aan de overkant linksaf. Een klein stukje verder ga je rechts een paadje naar beneden. Je komt op een fietspad waar je links gaat en even verder het grindpad schuin rechts naar beneden. Een paar honderd meter ga je links en loop je door een beukenhaag: De Groene Bedstee.

2. De Groene Bedstee

Rond 1865 werd op landgoed Mariëndaal een ‘Berceau’ aangeplant; een tunnel van haagbeuken waar de dames van het landgoed konden wandelen in de schaduw, zodat hun huid mooi blank bleef. De haag is 400 meter lang en heeft in het midden nog een korte aftakking. Op dit kruispunt staat een lindeboom die de liefde symboliseert.

Je volgt de Groen Bedstee tot je er onderaan weer uit komt. Loop nog 50 meter rechtdoor en ga je rechtsaf heuvelop. Je komt opnieuw bij de Schelmseweg. Die steek je over en je gaat rechtsaf. Even verder neem je het eerste pad links het bos in. Volg dit paadje en houdt zo’n beetje links aan. Je komt op een breed pad waar je rechts gaat. Een paar honderd meter verder kom je bij een vijfsprong waar je de tweede links neemt. Dit onverharde beukenlaantje loopt tussen de akkerlanden door. Als het pad een scherpe bocht naar rechts maakt steek je rechtdoor naar een pad waar je linksaf gaat. Het pad buigt direct naar rechts. Blijf het pad volgen. Bij een huis volg je het pad naar rechts en bij de volgende splitsing houd je links aan. Je komt bij de Dreijenseweg. Daar ga je het hek door, steekt de weg over en ga je links.

Even verder ga je rechts een hek door en betreed je het terrein van de Mill Hill Missionarissen. Neem het tweede pad links. Een paar honderd meter verder kom je langs een Mariakapel. Ga hier rechts of links omheen en vervolg het pad rechtdoor. Weer een paar honderd meter verder steek je de Sportlaan over. Rechts zie je Abdij Koningsoord liggen

3 Abdij Koningsoord

De abdij Koningsoord werd tussen 2007 en 2009 gebouwd op landgoed Johannahoeve. De missionarissen van Mill Hill verkochten een deel van hun grond aan de orde van Cisterciënzer uit Tilburg. De abdij in Berkel-Enschot moest plaats maken voor strategische herontwikkeling rondom Tilburg. De Cisterciënzer worden ook wel Trappisten genoemd. In Koningsoord is een zusterorde van Trappistinnen gehuisvest. Hun leven staat in het teken van lezing, gebed en arbeid. Helaas wordt in dit klooster geen bier gebrouwen, maar weiden de zusters zich aan het boekbinden.

Volg het pad een kilometer rechtdoor. Bij een groot stalen hek ga je links en even verder rechts. Je loopt tussen de spoordijk aan je linkerkant en het hek van Sportcentrum Papendal rechts door. Het pad wordt klinkerpad en even later geasfalteerd fietspad (Gerard Nijboerpad). Je loopt onder de A50 door en komt even later bij een heideveld. Daar ga je links een lage duiker onder het spoor door.

4. Operation Market Garden

De duiker onder het spoor bij Wolfheze was aanvankelijk bedoeld voor de afvoer van regenwater. In september 1944 werd de duiker door bewoners uit de omgeving als schuilplaats gebruikt tegen het oorlogsgeweld. Tijdens Operation Market Garden werd de tunnel gebruikt voor troepentransport. De Duitsers bewaakten alle belangrijke spoorwegovergangen. De Engelsen en Polen ontdekten de duiker en kwamen erachter dat hun jeeps er doorheen konden als ze hun antennes verwijderden en de ramen neerklapten. Zo bereikten ze de manschappen die in de bossen rond Wolfheze bivakkeerden.

Stop of start Wolfheze


Als je na de duiker het fietspad rechtsaf volgt komt je na ongeveer een kilometer bij station Wolfheze. Je hebt er dan 12 kilometer op zitten. Je kan hier ook starten voor een trail van 23 kilometer. Je volgt dan vanaf het station het fietspad langs de spoorlijn richting Oosterbeek tot je bij de duiker komt.


Aan de andere kant van de tunnel steek je het fietspad over en houd je het ruiterpad schuin rechts van het fietspad aan. Volg het pad tot je weer bij het fietspad komt en ga even links. Bij de snelweg neem je het pad rechts en loop je een paar honderd meter langs de snelweg. Je steekt de Wolfhezer weg over en neemt aan de overkant na een paar meter het pad schuin rechts. Blijf dit pad volgen tot een Y-splitsing. Daar neem je het rechter pad met de dennenbomen. Dit pad loop je helemaal uit en aan het eind ga je recht en daarna het eerste pad weer links. Dat pad loop je weer uit. Aan het eind opnieuw rechts en de volgende weer links bij een paaltje ‘klompenpad’. Dit pad volg je ruim een kilometer tot je bij een groep huizen komt. Je gaat rechts en het eerste pad weer links. Een paar honderd meter verder maakt het pad een bocht naar rechts en even later kom je bij de geasfalteerde Telefoonweg. Je steekt deze over en gaat rechtdoor de Renkumse heide op. Renkumse weide was een betere naam geweest want hier groet alleen gras en je loopt tussen de koeien door.

 

Je gaat het hek door linksaf en neemt het eerste pad rechts. Twee honderd meter verder kom je bij een breed zandpad. Je steekt hier over en neemt een paar meter verder een smal pad linksaf. Loop het pad uit en neem de onverharde zandweg linksaf. Een halve kilometer verder kom je bij een kruising van bospaden. Je volgt het pad waar je op loopt met de bocht mee naar rechts. Je loopt langs een natuurkampeerterrein. Onder aan de heuvel kom je bij een beeldentuin waar tientallen stenen beelden staan.

5. Beeldentuin Quadenoord

Op landgoed Quadenoord is een beeldentuin te vinden met beeldhouwwerken die door Zimbabwaanse beeldhouwers uit serpentijnsteen zijn gehakt. Je vindt hier ook een rood-gele caravan waar je van alles te eten en te drinken kunt kopen.

Voor de beeldentuin neem je het pad schuin links langs het bordje landgoed Quadenoord. Even verder loop je langs de Molenbeek. Deze volg je een paar honderd meter tot je een klaphek door gaat. Daarna ga je rechts en steek je de beek over en daarna een tweede beek, de Oliemolenbeek. Aan het eind van het pad ga je linksaf de onverharde weg op. Even verder steek je de Bennekomseweg (N782) over en ga je rechtdoor. Bij een begraafplaats ga je rechts een wat smaller bospad in. Bij een huis ga je links en steek je de Hartenseweg over. Je gaat rechtdoor.

Bij de eerste kruising van bospaden ga je rechts en neem je het eerstvolgende pad links. Dit pad volg je ca. Twee kilometer. Je komt bij de Ritzema Bosweg (N225). Steek over en ga links. Ga het eerste pad rechts in. Even verder kom je bij het bergpad waar je rechts gaat. Je loopt langs de rand van de stuwwal en kijkt links uit over de Rijn. Je volgt het bergpad ongeveer twee kilometer. Je kruist de Holleweg en Westbergweg en komt bij een opvallend wit gebouw met een gebogen gevel. Neem hier de steile trap links naar beneden. Beneden kom je op de Veerweg en ga je links. Je neemt de klinkerweg Aan de Rijn rechtsaf. Even verder stap je rechts het hek over en gaat de uiterwaarden in.

Tegenover een loopbrug over het water ga je rechts het pad richting de dijk in. Bij de T-splitsing volg je het pad rechts richting de dijk. Bij de dijk ga je het hek door en ga je links. Je kunt onderaan de dijk onverhard blijven lopen tot de volgende dijkopgang. Blijf het fietspad op de dijk in westelijke richting volgen. Het fietspad komt even verder uit op een weg. Deze blijf je ongeveer een kilometer volgen lang een industrieterrein. Als de weg naar beneden loopt en verderop naar rechts afbuigt, houdt je links aan en blijf je de Grebbedijk volgen. Even verder ga je de dijk af de Wageningse Afweg op.

Je kunt hier ook de dijk blijven volgen. Deze kan druk zijn en je maakt meer asfaltmeters, maar is iets mooier dan de route over de kaarsrechte Wageningse Afweg.

In de verte zie je de Grebbeberg liggen. Aan het einde van de weg neem je de onverharde weg linksaf. Blijf het pad volgen tot je weer bij de Grebbedijk komt. Op de dijk ga je rechts. Je loopt door de verdedigingswerken naar de voet van de Grebbeberg en neemt daar het onverharde fietspad de Cuneralaan naar links. Voorbij het vee rooster ga je rechts met de 176 treden tellende stalen trap de Grebbeberg op.

6. Grebbeberg

De Grebbeberg is het abrupte eindpunt van de Utrechtse Heuvelrug. Een hoogteverschil van 50 meter zorgt voor een fraai uitzicht over het dal van de Nederrijn. Van 10 tot 13 mei 1940 wordt er stevig gevochten bij de Grebbeberg, het zuidelijkste punt van de Grebbelinie. In de nacht van 9 op 10 mei zijn de Duitsers Nederland over land en door de lucht binnengetrokken. De IJssellinie bood amper weerstand en de Duitsers nemen in de avond van 10 mei Wageningen in. In de nacht beginnen de gevechten aan de voet van de Grebbeberg. Na 3 dagen van hevige gevechten wordt in de avond van 13 mei de Grebbeberg ontruimd en trekken de troepen zich terug achter de Hollandse Waterlinie. De Duitsers nemen Rhenen in en omdat het Nederlandse leger zich nog niet overgeeft, bombarderen de Duitsers Rotterdam. Op 14 mei is de capitulatie een feit.

Dat de historie van de Grebbeberg veel verder terug gaat bewijst het verhaal van de ringwalburcht.

7. Ringwalburcht

De ringwalburcht stamt mogelijk uit de 4e of 5e eeuw en werd vermoedelijk als onbewoonde vluchtburcht gebruikt. Op een kaart uit 1552 staat een kappelletje op de ringwalburcht ingetekend. Vanaf de 17e eeuw is sprake van aanwezigheid van een koningstafel. In de 19e eeuw is er sprake van een boswachterswoning en een stenen uitkijktoren. De ruïne van deze uitkijktoren staat er nog.

Bovenaan de trap ga je links en loop je richting de ringwal. Ga met de stalen trap (29 treden) de ringwal op en volg deze rechtsaf. Je loopt tot aan de doorsnijding van de ringwal. Ga het trapje af en ga rechtsaf. Dit pad blijf je ongeveer een kilometer volgen en loop je uit tot aan de Grebbeweg. Je gaat het hek door en gaat op de Grebbeweg linksaf. Een kleine kilometer verder kom je bij station Rhenen.

Finish en klokken

Station Rhenen ligt aan de rechterkant van de Grebbeweg. Met de trap rechts van de weg kom je bij de ingang van het station.

Klok je tijd bij de stationsklok en deel je tijd via Socia Media (via Twitter: @huplopen @mudsweattrails). Upload je tijd op onze website en maak kans op één van de leuke prijzen in samenwerking met de NS. Hierbij gaat het niet alleen om de snelste tijden, dus even uploaden loont. Log hieronder in met je FaceBook account en laat je gegevens dus achter.

Fastest Know Times

Gelopen door Start Finish Duur
Piet Meijer
Esmé Wind
21-05-2018
10:45:00
21-05-2018
13:20:00
02:35:00
Commentaar Mooie route! Heel afwisselend! Alleen het stuk asfalt voor Wageningen is niet echt leuk. Anders gezegd; echt niet leuk
Jeffrey So
David Pruijt
21-08-2021
09:07:00
21-08-2021
11:48:54
02:41:54
Paul Fokkinga 15-04-2022
11:21:55
15-04-2022
14:04:02
02:42:07
Anne Luijten
Floris van Drunen
23-10-2022
11:02:00
23-10-2022
13:45:20
02:43:20
Commentaar Ah nee - net geen FKT! De beweegtijd op Strava was 2.38.42 maar de verstreken tijd 2.43.20... Nog maar een keertje doen dan 🙂 Af en toe ook kleine stukjes verkeerd gerend dus kan nog wel iets beter. Heerlijke herfstdag en prachtige route - het begin voor mij nog bekend terrein maar daarna kwam ik echt in nieuw gebied. Veel bospaden en een stukje uiterwaarden. Het asfalt richting het einde was een welkome afwisseling en de Grebbeberg pittig, maar wel mooi! Bij het café naast het station warme choco gedronken en toen met de bus terug naar Arnhem CS. Op naar de volgende!
Susan van Weperen 30-10-2022
09:09:57
30-10-2022
11:54:05
02:44:08
Jurjen 01-02-2020
11:24:10
01-02-2020
14:09:53
02:45:43
Erik Birkhoff 11-01-2021
10:05:15
11-01-2021
12:58:00
02:52:45
Commentaar Hele mooie en afwisselende route!
Djoke
Daniël
Inge
Pieter
Annemiek
Dave
09-11-2019
12:36:00
09-11-2019
15:44:00
03:08:00
Commentaar Heerlijke halve route gelopen vanuit Wolfheze met 6en.
Eelco 28-05-2023
10:34:00
28-05-2023
13:42:00
03:08:00
Commentaar Nice trail.
Benjamin Bles 09-02-2019
09:26:06
09-02-2019
12:35:33
03:09:27
Commentaar Pittig! En hard wind tegen in het binnenveld tussen Wageningen en Rhenen
Benjamin Bles
Gerard Joosting
17-11-2019
10:28:33
17-11-2019
13:44:02
03:15:29
Commentaar Mooi herfstbos, uiterwaarden goed te doen. Lekker gelopen.
Benjamin Bles
Maartje Schlebusch
03-01-2021
09:28:38
03-01-2021
12:52:09
03:23:31
Commentaar Leuke tocht, veel afwisseling, kleine omweg in de uiterwaarden van Wageningen vanwege te veel nattigheid.
arne dus 04-09-2022
07:27:22
04-09-2022
10:51:45
03:24:23
arne dus 04-09-2022
07:27:22
04-09-2022
10:51:45
03:24:23
Commentaar Reeën gezien, eekhoorns, boomklevers en boomkruipers.
Timon Hondorp
Saskia Postma
05-05-2024
11:20:21
05-05-2024
14:47:17
03:26:56
Tim van Leeuwen
Rianne Hulshof
31-12-2018
11:30:22
31-12-2018
15:02:25
03:32:03
Wouter de Bonte 15-09-2018
11:48:43
15-09-2018
15:20:47
03:32:04
Commentaar Schitterende route door een uniek stuk Nederland. Bos, heide, stuwwal, beekje, park en nog veel meer moois.
Maarten Moerman 05-01-2019
08:10:48
05-01-2019
11:51:19
03:40:31
Commentaar Weer een mooie route, door parken bossen, stuwwal, lekker baggeren door de klei in de uiterwaarden, een stukje dijk en met een pittig trapje de Grebbeberg op.
Guus Kruitwagen 05-12-2021
11:18:00
05-12-2021
15:05:00
03:47:00
Commentaar Rhenen > Arnhem
Rene van Vliet 27-12-2021
10:10:07
27-12-2021
14:02:10
03:52:03
Commentaar Prachtige route! Dank routebouwer!
Marcel Teunisse 14-11-2020
12:29:10
14-11-2020
16:25:51
03:56:41
Commentaar 14 November 14 graden en een flauw zonnetje in een prachtig herfstbos. Wat wil je nog meer? Heerlijk samen lopen met Meike en Ruben, en dat hebben we dus gedaan.
Jorne van Ginkel 09-12-2023
13:08:00
09-12-2023
17:10:00
04:02:00
Commentaar Zwembroek voor de uiterwaarden bij Wageningen was slim geweest 😜
Jos Mulder 23-12-2019
08:00:00
23-12-2019
12:23:00
04:23:00
Commentaar Wat een prachtige route. Het stuk langs de Rijn is nu wel erg modderig. Ik moest op een bepaald moment m’n schoen terugvragen aan de rivierklei😁
Genoten, op naar een volgende route.
Marco Gouwens Team Raidlight NL-B 05-08-2018
09:43:56
05-08-2018
14:12:33
04:28:37
Commentaar Mooie route!
Dick Stada
Hiltje Venema
16-07-2020
13:11:29
16-07-2020
18:02:37
04:51:08
Commentaar De NS-trail van gisteren nog in de benen, dus rustig aan gedaan. Schitterende route met veel hoogteverschillen, mooie uitzichtpunten, lanen met gigantische bomen. De uiterwaarden aan het eind waren ook leuk. Aanrader.
Brigitte Snel
Reint van der Vlis
03-05-2022
10:13:00
03-05-2022
15:06:00
04:53:00
Commentaar 2e dag MST NS vierdaagse
Tim van Rooij
Niek Raats
13-06-2020
08:06:00
13-06-2020
13:53:00
05:47:00
Commentaar De 2de etappe van de route Dieren-Hilversum Sportpark. Via de NS MST trails Dieren-Arnhem, Arnhem-Rhenen, UHT en Verlengde UHT. Niek moest helaas uitstappen na Rhenen door maagproblemen. Maar Tim liep finishte uiteindelijk net voor tienen s'avonds in Hilversum.
Menno Spoelstra
Coo Kie
26-05-2018
10:43:06
26-05-2018
18:09:41
07:26:35
Commentaar Op een hele warme dag liepen eens 2 gekken een voor hen nieuwe route. 30° C zou het kunnen worden... waar beginnen ze aan, maar ja, als je iets in je hoofd gehaald hebt... In elk geval route gelopen. Toch weer onbekende stukken van Nederland gezien. Meneer Savelkoel, wederom bedankt voor dit mooie stukje werk. We hebben een leuke dag gehad, het was gezellig en warm, héél warm.
Tim van Rooij
Niek Raats
13-06-2020
00:08:06
13-06-2020
13:53:00
13:44:54
Commentaar De 2de etappe van de route Dieren-Hilversum Sportpark. Via de NS MST trails Dieren-Arnhem, Arnhem-Rhenen, UHT en Verlengde UHT. Niek moest helaas uitstappen na Rhenen door maagproblemen. Maar Tim liep finishte uiteindelijk net voor tienen s'avonds in Hilversum.
Splash this around