Selecteer een pagina

MudSweatTrails Reizen reizen

King Dachstein Trail

Self-guided stage run in Trailrunning Paradijs Salzkammergut (Oostenrijk): kies zelf je 2024 data

Onze route ‘King Dachstein Trail’ bied je de mogelijkheid om in zes dagen (vier loopdagen) deze bijzondere regio maximaal te ontdekken. Je loopt in totaal 117km met daarbij 5.780 hoogtemeters. Wij organiseren de overnachtingen (deels in berghutten), alle routeinformatie vooraf en zorgen voor lokale support op locatie. Enige wat je zelf regelt is je vervoer naar Salzburg (wij kunnen je hierin adviseren) en het lopen van de etappes. Je kunt de reis individueel boeken of met loopvrienden…

Naast fantastische trails ontdek je ook de Oostenrijke gastvrijheid en gastronomie. Je bagage wordt vervoerd en je slaapt in diverse berghutten, waar ontbijt wordt verzorgd. Je kunt de route self-guided lopen of met een gids. Uiteraard wacht je een beloning na het finishen van de uitdagende etappes!

De stage run vindt plaats in het decor rondom de hoogste top van de Salzburger Alpen: the mighty Dachstein op 2995 meters hoogte. Dit prachtige bergmassief bevindt zich in het indrukwekkende landschap van de regio Hallstatt en Salzkammergut, met recht een UNESCO Werelderfgoed regio. Alles wat Oostenrijk aan natuurpracht te bieden heeft, vind je in deze regio: bergweiden, kloofachtige dalen, adembenemende graatjes, tientallen meren, romantische beekjes, prachtige bossen en imposante bergen. Kortom: een schilderachtig berglandschap; een lust voor het oog!

De etappes zijn tussen de 20 en 34km per dag en elke dag zijn er mogelijkheden om de route in te korten.

Hoe ziet het programma eruit? Je bepaalt geheel zelf je aankomstdatum. Opvolgend ziet je programma er als volgt uit:

DAG 1: Reis van Salzburg naar Gosau
Met eigen vervoer reis je naar Salzburg, waarna je gratis per bus naar de startlocatie Gosau wordt gebracht (reizen met het openbaar vervoer kan betekenen dat je een extra reisdag nodig hebt). Je kunt er ook voor kiezen om met de auto te reizen (845 km vanuit Arnhem). Overnachting en diner in Gosau. Hier word je welkom geheten en ontvang je alle informatie voor de komende dagen.

Afhankelijk van je aankomsttijd, neem je een drankje op het terras met uitzicht op de Gosaukamm of loop je alvast je benen los met een korte run naar bijvoorbeeld de Gosausee om een eerste blik op de mooie Dachsteingletsjer te werpen (7km/220D+, 30D- of 8,5km/430D+, 320D- via de Ebenalm). Terug kun je de bus nemen, of natuurlijk ook weer te voet gaan!

DAG 2: Gosau naar Bad Aussee (33.5 km, 1230D+ / 1280D-) 
Het asfalt waarop we starten, maakt al snel plaats voor brede bospaden voordat die op hun beurt weer overgaan in bospaadjes. We passeren de Roßalm en na ruim 700 meter klimmen bereiken we het hoogste punt van vandaag op 1500 meter hoogte. Daarna lopen we langs de Durchgangalm en de Dammwiese. Hier hebben archeologen de oudste sporen van zoutmijnen gevonden, sommige wel 7000 jaar oud. Je ziet hier waterplassen waar niets omheen groeit; dit zijn zoutwaterbronnen. Al verder lopend komen we via Mount Plassen bij de meer moderne zoutmijnen (400 jaar oud). Via een lange afdaling van 800 meter, deels over asfalt, bereiken we het UNESCO Erfgoed stadje Hallstatt. Hallstatt staat bekend om de zoutwinning én de pitoreske uitstraling. Toeristen komen hier dagelijks in grote getale om foto’s te maken en het bezoeken van de mooie Hallstättersee, de waterval, het beroemde “schedelhuisje”, 2 prachtige kerken en de karakteristieke huizen die boven elkaar gebouwd zijn tussen de bergen en het meer.

Na Hallstatt volgen we het pad en de straat langs de Hallstättersee naar Obertraun. Vandaar lopen we door het natuurreservaat Koppenwinkel naar de Koppentalvallei. Insidertip: maak een ommetje naar het Koppenwinkellacke, een klein meertje, slechts een paar meter naast het pad.

Bij de Koppentalvallei kun je even een welverdiende pauze nemen bij herberg Koppenrast, waarna je, als je wat bent uitgerust, de optie hebt om de “Koppenbrüllerhöhle” te bezoeken. Dit is een indrukwekkend waterbevattend grottenstelsel met stalagtieten. In tijden van heftige regenval of smeltende sneeuw klinkt er een enorm gebulder en gebrul van water wat door het smalle grotsysteem wordt geperst.

Al verder lopend doorsteken we de Koppentalvallei, met het “Jausenstation Koppental” als plek om je drinkflessen bij te vullen. Aan het einde van de vallei lopen we via asfalt en gravelpaden naar het treinstation van Bad Aussee om af te sluiten met een korte klim naar het hotel voor vanacht. Bad Aussee staat bekend om z’n bekende inwoners, beroemde artiesten en dichters die er graag op vakantie gingen, en natuurlijk om z’n Lebkuchen (peperkoek; zowel traditionele als bijzondere varianten).

DAG 3: Bad Aussee naar Stoderzinken (31.5 km, 2130D+ / 970-) 
Je start deze dag wederom op een stukje asfalt tot je bij rivier de Traun komt. Over een licht stijgend gravelpad lopen we naar de romantische Ödensee, een idyllisch meertje, waar je bij de Kohlröserhütte een perfect plekje hebt voor een pauze. Neem een frisse duik in het meer en eet wat van de heerlijkheden die ze daar bakken en koken. Uitgerust kunnen we de daarop volgende 800 hoogtemeters met gemak aan. We komen langs snack station Stieger en de Steinitzenalm, ook weer een hut waar je een pauze kunt nemen, en zien onderweg in het bos kleine bronnen die ontspringen in het karstgesteente. We stijgen verder over paden, breed en smal, en komen uit op het eerste hoge punt: de Hochmühleck (1738m). We dalen af en komen bij de Viehbergalm, een prachtig gelegen klein bergdorpje met meerdere hutten waar ook de voorraden weer kunnen worden aangevuld. In totaal dalen we 600 meter af om daarna weer ruim 800 meter te stijgen naar de Stoderzinken, een bergtop op 2048m. In de laatste korte afdaling van de dag komen we langs de Friedenskirchleinkapel, een prachtige plek om even stil te staan. Je bent nu tevens bijna bij de volgende overnachtingsplek: het Steinerhaus (1829m), gelegen onder de top van de Stoderzinken.

DAG 4: Stoderzinken naar Dachstein Südwand (Ramsau) (20 km, 1240D+, 1380D-)
We beginnen vandaag met een stukje afdalen in de richting waar we gisteren vandaan kwamen. Na 2km lopen, kun je kiezen. Of je loopt direct via de Grafenbergsee naar de Grafenbergalm via mooie bospaadjes en langs kleine riviertjes óf je loopt via een ommetje om de “Notgasse” te zien (extra: 4,5 km, 220D+ / 230D-): een 500 meter lange, smalle rotskloof waar vaak nog sneeuw ligt tot ver in de zomer. Je vindt hier muurschilderingen van 2000 jaar oud, vaak net boven de grond geschilderd, nu door de tand des tijds verouderd en daarom moeilijk te herkennen en te zien. Via Schildenwangalm kom je weer uit op de KING DACHSTEIN TRAIL, vlak voor de Grafenbergsee. We zijn inmiddels licht aan het stijgen. Na het oversteken van de Grafenbergalm wordt het pad steeds meer alpien. We komen boven de boomgrens en volgen het pad over rotsen en het kenmerkende karstgesteente, steeds tussen de 1900 en 2100 meter hoogte. Onderweg zien we onder ons de Höllgrabensee liggen, een prachtig emerald-groen meer temidden van het verder rotsige landschap. Via een smal pad is het mogelijk naar het meertje af te dalen. Als we verder stijgen, bereiken we uiteindelijk het Guttenberghaus (2147m). Hier kun je je voorraden aanvullen en genieten van het mooie uitzicht.

Vanaf het Guttenberghaus bevinden we ons in hoogalpiene terrein, je hebt een fenomenaal uitzicht op de bergwanden om je heen, maar tevens moet je rekening houden met de risico’s die dit terrein met zich mee kan brengen zoals plotselinge temperatuursdalingen of weersveranderingen. Wees je daarvan bewust! We lopen verder naar het hoogste punt van de dag, de Edelgrießhöhe (2489m). Vanaf daar volgt er een steile afdaling van 800 meter naar het lager gelegen kabelbaanstation in Ramsau, tevens de overnachtingsplek voor vandaag.

Bij genoeg tijd, is het een optie om de kabelbaan naar boven (en weer beneden) te nemen en de Dachstein Glacier World te bezoeken. Geniet van de Sky Walk, over de Dachstein hangbrug naar het ijspaleis (attracties open tot 16:13u in het hoogseizoen; kabelbaan gaat tot 17:30u).

DAG 5: Ramsau naar Gosau (32,5km, 1180D+/2140D-)
We starten vandaag met het uitzicht op de zuidwand van de Dachstein terwijl we een paar honderd meter afdalen. We volgen de route die tijdens de Katholieke Reformatie in de 16e eeuw gebruikt werd om bijbels van zuid naar noord te smokkelen en lopen onder de machtige Gosaukamm, vele scherpe pieken op een rij. Je loopt via prachtige alpenweides langs verschillende berghutten. Als eerste komen we langs de Bachalm (1490m) die bekend staat het grote aantal marmotten dat hier leeft. Na een korte klim van 450 meter lopen we rond de boomgrens naar de Sulzenalm (1612m), om daarna te genieten van de makkelijke afdaling naar de Almsee bij de Hofalm (1303m). Hierna volgt een wat steilere klim (2km met 400 hoogtemeters) naar de prachtig gelegen Hofpürglhütte, een ideaal punt om een pauze te nemen en je voorraden weer aan te vullen. Je komt langs de Große Bischofsmütze, de Stuhlalm, de Sulzkarhütte en de Theodor Körnerhütte, waar je ook weer kunt pauzeren. Aan het einde van de kam komen we bij de Gablonzerhütte. Geniet hier van het uitzicht en ontspan; je hoeft vanaf hier niet meer omhoog en we verlaten het hoogalpiene terrein. Via de paadjes door het bos en stenen treden bereiken we 800 meter lager de plek waar je 4 dagen geleden startte: Gosau.

DAG 6: terugreis
Terugreis op basis van eigen vervoer of per bus naar Salzburg (busticket inclusief). Natuurlijk niet zonder na te genieten van een prachtige tocht!

Deze reis is mogelijk voor 2 tot 12 personen. De kosten hiervoor zijn 1.025 euro per persoon. Neem contact met ons op via trailreizen@mudsweattrails.nl om de kosten op te vragen voor een eenpersoonskamer.

 • In 2024 is deze reis mogelijk gedurende het bergseizoen (vanaf 25 juni t/m half september). De reis is te boeken via onze website voor Trailreizen.

INBEGREPEN:

 • Vijf keer overnachten (o.b.v. tweepersoonskamer) inclusief ontbijt en avondeten:
  • 3 x half pension (Bad Aussee, Stoderzinken, Dachstein Südwand)
  • 2 x half pension in Gosau, inclusief welkomstdrankje bij aankomst
 • Alle dagen bagagetransport (2 items per deelnemer, max 25kg per item).
 • Welkomst- en introductiepresentatie.
 • Je ontvangt vooraf een road book, de gps-bestanden en alle benodigde informatie over de route.
 • Je ontvangt van ons een paklijst, waarop de items staan die we je adviseren om mee te nemen tijdens deze tocht.
 • Je ontvangt een stempelkaart als toegangsbewijs tot de accommodaties en als bewijs van finishen van de route.
 • Telefonische ondersteuning, dagelijks van 8 tot 18.00 uur beschikbaar (ook in het weekend).
 • Finishers item.

VOORWAARDEN:

 • Na betaling van de reissom vindt er geen restitutie meer plaats.
 • Mocht de reis wegens COVID-19 regelgeving het afreizen naar Oostenrijk op de geboekte reisdata niet mogelijk maken, wordt er gekeken naar alternatieve data.
 • Als je deelneemt aan deze Trailrunreis ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten die deze buitensport activiteit dekt. Je kunt daarvoor terecht bij de Nederlandse Klim en Bergsportvereniging, de ITRA of je verzekeringsagent raadplegen.
 • We adviseren je een verzekering af te sluiten die de situatie dekt dat zich een blessure, ziekte of andere aangelegenheid voordoet die je deelname onmogelijk maakt.
 • Wijziging of annulering van de door de reiziger geboekte reis (bijvoorbeeld: vlucht of treinreis) vindt buiten de verantwoordelijkheid van MudSweatTrails plaats. Restitutie op het geboekte reispakket is dan ook niet mogelijk. Advies is een reisverzekering inclusief annuleringsverzekering af te sluiten.
 • De reis naar Salzburg of de aanvangslocatie in Gosau.
 • Lunch / snacks / drinken onderweg.
 • De toeristenbelasting dient de deelnemer zelf bij de overnachtingslocatie te voldoen (1 tot 3 euro p.p.p.n.).
 • Reis- en annuleringsverzekering.

Lees de ervaring van Aldo en Anouk, die de King Dachstein Trail in september 2021 samen liepen.

Heb je vragen over deze reis? Mail dan naar trailreizen@mudsweattrails.nl.

Splash this around