Selecteer een pagina

MudSweatTrails MateriaalRACES

Ultratrail

Ultratrails zijn alle afstanden langer dan de marathon afstand (> 42,195 km). Dat is de gangbare regel, die wordt onderschreven door de Deutsche Ultra Verein (DUV). De International Trailrunning Association (ITRA) heeft het bij lange afstanden over 70+ kilometers. In Frankrijk, een land met veel lange-afstand Trailers, wordt de term Ultra Trail eerder gebruikt voor Trails waarbij je ook een nacht overbrugt…

Groeiende populariteit

Langere afstanden worden populairder (bron: Ultrarunning magazine, 2014), die trend is al een tijdje gaande. Omdat veel lopers een grotere uitdaging zoeken dan de marathon. Het aanbod van het aantal ultra races is de laatste jaren dan ook enorm gestegen. Ook de kalenders in Nederland en België kennen inmiddels een stevig aantal Ultra Trails. Inmiddels organiseert de IAAU jaarlijks een WK Ultratrail. In 2016 schreef Ragna Debats historie door een bronzen plak op te eisen bij het WK. Ook binnen het Skyrunning is de Ultra een aparte discipline, waarin Debats in 2017 Europees Kampioene werd.

Bij Ultratrails speelt het beperken van risico’s een belangrijke rol voor de deelnemer en de organisatie. Een rugzak of racevest is noodzakelijk voor het meenemen van onder andere eten, vocht, extra kleding, stokken en hoofdlampjes. Bij de meeste Utratrails is deze rugzakinhoud verplicht vastgesteld door de organisatie en hierop wordt vóór, tijdens en na de race op gecontroleerd. Bij inschrijving is het vaak noodzakelijk gezondheidsverklaring van je huisarts bij te voegen. Regelmatig vinden er ook onderweg controles van de gezondheid plaats. Ben je niet meer helder genoeg om de juiste beslissingen te nemen, wordt je niet verder de bergen in gelaten.

De UTMB als ultiem doel?

De eerste ultra bergloop die populair werd voor het grote publiek was de Swiss Alpine Run. De absolute climax als ultra bergloper in Europa is de Ultra Trail de Mont Blanc (UTMB). Deze wedstrijd is 166 km en 9.200 hoogtemeters moet binnen 48 uur worden voltooid. Via vergelijkbare wedstrijden kun je punten verzamelen. Bij voldoende punten kun je inschrijven, en moet je hopen dat je één van de 2.500 gelukkige deelnemers bent. Deze race wordt elke jaar eind augustus gelopen en heeft traditioneel het sterkste deelnemersveld op Ultra Trailrunning gebied aan de start.

Meerdaagse Trails / Stage Trails

Etappelopen zijn wedstrijden verdeeld over meerdere dagen en kunnen worden vergeleken met het wielerevenement ‘Tour de France’. Ook hier gelden etappe winnaars en klassementsleiders. Toch is dit niet echt het belangrijkste voor de massa. Meer dan 90% van de deelnemers doet mee om hun eigen grenzen te verleggen en te genieten van de mooie natuur. Of men daar tijdens het evenement ook echt van kan genieten is per atleet verschillend, maar feit is dat er niets mooier is dan de Alpen hardlopend te doorkruisen in 7 dagen!

Een voorbeeld van zo’n etappeloop is de Transalpine run en de Transrockies run. Klik door voor een compleet artikel over de verschillende etappetrails in Europa. De Koning van Spanje Trail kent sinds 2016 ook drie etappes die in drie dagen worden gelopen.

Splash this around