routes
Achterhoek: de Montferland Toppenronde
De Montferland Toppenronde: 28 kilometer / 400 hoogtemeters
Met de Montferlandse Toppenronde maak je kennis met het meest geaccidenteerde gedeelte van de Achterhoek. Het Montferland is zo’n tweehonderdduizend jaar geleden ontstaan door opstuwing van het landijs (stuwwallen). Smalle en oneffen paadjes en de verzameling aan lange klimmen waarop je je stevig kunt uitdagen maken dit gebied tot een trekpleister voor Trailrunners. Wat opvalt is de rust en de afwisseling van het gebied. Met uitzichten die reiken over de typische Achterhoekse landschappen en zelfs de Veluwezoom en Duitsland. Vaak zijn het enkel de vogelgeluiden die je vergezellen tijdens deze ronde. De bossen zijn het domein van haviken, spechten, boommarters, reeën, vossen en een vanouds aanwezige populatie schuwe dassen. Er is een kans dat je reptielen als de zandhagedis, hazelworm of de gladde slang tegenkomt…
De ronde gaat over de bosgronden van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Landgoed Huis Berg. De route wordt tegen de richting van de klok gelopen en is door het ontwerp vrij overzichtelijk te navigeren met een gps.
Route en foto’s: André Bleumink / Pascal Schepers / Marc Weening / Achterhoek Toerisme
Instructies
De Montferland Toppenronde loop je met gps. Download de .gpx file. Pak het zip bestand uit en zet het gpx bestand op je GPS-apparaat. Enige ervaring met het lopen op een gps-track is aan te bevelen. De beschrijving van de route is gedetailleerd en kan je helpen bij het volgen van de gps-track. Zorg voor voldoende batterijen om een uur of 5 met je gps-apparaat te kunnen lopen. Bij een gps-horloge kan een extern batterypack een uitkomst bieden. Een handheld gps met kaartfunctie is iets gemakkelijker om mee te navigeren. Deze hebben meestal verwisselbare batterijen. Neem voldoende water en eten mee.
Route in het kort
De trail start op de makkelijk te bereiken P ‘Kustersland’ (alternatieve P is Hettenheuvel, zie kaart). Je steekt na een rustige aanloop het Bergherbos in, alwaar het geaccidenteerde terrein begint. De Hulzenberg, na 3,5 km, is een stevige klim die wordt beloond met een fantastisch uitzicht over de regio. Je ontvangt daarna op je weg naar Stokkum op je telefoon het bericht ‘welkom in Duitsland’ als we de natuurlijke bron ‘de Sprung’ oversteken. Landgoed Huis Bergh biedt je als loper een mooi golvend landschap. Aan de rand van Zeddam pakken we de Mengelenberg en de Galgenberg in de route mee. Je zult ervaren dat het venijn in de staart van deze route zit. De Hettenheuvel (93m. NAP) en de Kale Jacob bieden een stevige uitdaging. De open zandverstuiving aan het eind van de route geeft een leuke afwisseling aan de verder bosrijke route.
Route in detail
Vanaf de P (genaamd Kustersland) loop je op de Peeskesweg aan. Binnen een kilometer steek je het bos van Natuurmonumenten, het Bergherbos, in. Hier beginnen de speelse paadjes, welke langs het Speelbos aan de rechterhand lopen. Na ongeveer twee kilometer sla je haaks links verder het bos in. Je begint hiermee aan de eerste beklimming van je route!
1. De Hulzenberg
Na 3,5 kilometer sta je op de top van de Hulzenberg. Breng hier zeker een bezoekje aan de uitkijktoren, vanaf waar je hoog boven de boomtoppen een fenomenaal uitzicht hebt over Montferland, de Duitse dorpjes Elten en Hoch-Elten, Kalkar, de Veluwezoom en de Rijnvallei.
De uitkijktoren op de Hulzenberg. Foto: VVV Montferland.[/caption]
2. Natuurlijke bron de Sprung
Je telefoon schakelt inmiddels over op de Duitse provider: we hebben de grens met Duitsland bereikt, in de buurt van Stokkum. Bij de natuurlijke bron de Sprung waan je je even in de Ardennen. Vanuit een natuurlijke bron wordt grondwater aan de oppervlakte gebracht. Uit bodemvondsten blijkt dat de bossen in de omgeving van Stokkum 2.500 jaar geleden al bewoond moeten zijn geweest. Vormen van ontginning hebben vermoedelijk al in de zevende eeuw voor Christus plaatsgevonden. In de omgeving zijn ook veel ijzerslakken aangetroffen. Uit het ijzeroer werd in die periode ijzer gewonnen. IJzeroer wordt nog wel aangetroffen in dit beekje.
3. Landgoed Huis Bergh
De uitgestrekte landschappen aan de rand van het bos bieden een mooie afwisseling en vormen een geschikte plek om even een foto te maken of wat energie bij te tanken. Aan de rand van Zeddam kun je je opmaken voor deel 2 van je route, waarin je het merendeel van de klimmen nog te goed hebt! De Galgenberg komt eerst, daarna gevolgd met een klim naar het romantisch kleine hotel het Montferland op de bult ‘Motte’ Montferland: een door mensenhanden opgehoogd heuvel, behorend bij Kasteel Huis Bergh. Vanaf hier kun je je opmaken voor een lange downhill, een mooie test voor de benen!
Je passeert een rustgebied met een uitzichtpost aan je rechterhand en een drinkplaats voor dieren aan je linkerhand.
4. Hettenheuvel en de Kale Jacob
De Hettenheuvel (93m) en de Kale Jacob (80m) volgen vlak na elkaar op je route. Het uitzicht vanaf de Kale Jacob is prachtig: richting Beek, Zeddam, Doetinchem, Didam, Duiven, Veluwezoom en Wehl. Een klim die zo in de volksmond wordt genoemd vanwege de gelijkenis met een kaal hoofd. Niet duidelijk is waarom hij naar Jacob is genoemd.
Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zijn er op de Kale Jacob drie Kochbunkers aangelegd, welke verscholen liggen in de bossages. De opvolgende downhill van de Kale Jacob laat de quadriceps weer voelen!
5. Zandverstuiving
Je bevindt je in het laatste gedeelte van de route. De Keurvorstenheuvel en de Rijsberg komen nog op je pad. Je hebt vanaf de zandverstuiving een schitterende doorkijk op het dorpje Beek. Slingerend en glooiend naar beneden dalen we af richting de P. Alle toppen van het Montferland heb je kunnen ronden. Tijd om jezelf te trakteren bij één van de horeca gelegenheden in Beek.
Download
Download onderstaand de routekaart van de Montferland Toppenroute. Of klik door naar de route in Afstandmeten.
Download de gpx van de Montferland Toppenronde (zip bestand uitpakken)