Selecteer een pagina
130 uren, 3 minuten en 40 seconden hebben Marc Weening en Gideon Zadoks, alias Team Summer Stroll, nodig gehad om de 304 km en 25.400 D+ over blokkenterrein, gletsjers, via ferrata’s, puinhellingen en tot extreme hoogte van deze editie van de PTL tussen het Zwitserse Orsières en het Franse Chamonix te finishen.
Zojuist arriveerden de heren als 4e team in een bruisend en stampvol Chamonix. Een duidelijk geëmotioneerde Gideon en een uitzinnige Marc komen met vermoeide, gezwollen koppen, met de helm achterop de rugzak in een fantastische atmosfeer over de finish. Opgewacht door hun beiden partners. Het levert prachtige beelden op en heel veel kippenvel. Marc neemt het er nog even van en gaat als een volleerd UTMB-winnaar nog even de straat terug om wat high fives te geven. En gelijk heeft hij. Dit zijn unieke momenten om te koesteren!
Kort na de finish krijg ik Marc aan de lijn. ‘Ik kon mijn ogen amper meer open houden, zo dik zijn ze. Misschien had ik beter een zonnebril op kunnen doen’, zijn Marc zijn eerste woorden. Het zijn de souvenirs van een onvergetelijke week. ‘Nu snap ik waar ze het over hebben als ze de PTL als rauw betitelen. Dit is echt met niets te vergelijken. Ze krijgen het voor elkaar om een route van een kleine week uit te zetten waarin je een week lang geen stukje beschaving tegenkomt. Ik heb geen winkel gezien waar ik iets kon kopen bijvoorbeeld. Ze schromen daarvoor ook helemaal niets qua moeilijkheid. Vannacht moesten we een uurtje nadat we uit de bivakzak waren gekropen met stijgijzers op grote hoogte (en dus in het donker; red.) een gletsjers over. Er is dan nog een gids die even wat uitlegt en een beetje de weg wijst, maar that’s it. Ze gooien echt van alles op je en je moet er maar mee dealen. Improviseren. Echt dat fysieke is eigenlijk ondergeschikt aan de rest’, aldus Marc. Ondertussen krijgt hij een dik glas bier onder zijn neus geschoven. Die zal vast smaken vermoed ik zo. Marc sluit af met de woorden: ‘Dit is echt veel meer dan een potje lopen!’
Een meer dan uitstekende prestatie van deze mannen. De PTL finishen is al een enorme prestatie, maar omdat dan ook nog in deze klassering te doen is werelds! En dan te bedenken dat de PTL zo stroef begon voor de heren doordat hun 3e teamlid, de Belg Luc Steens (ook hij wachtte de mannen op aan de streep), al vrij snel de handdoek moest gooien door problemen door de hoogte. Al voor het Zwitserse Arolla op 56 km was het over en uit voor Luc. Op dat moment lagen de heren op iets van een 18e plaats en was het zelf een beetje nijpen wat betreft de tijdslimieten.
Op de dinsdag (en de rest van de week) begon vervolgens een gestage opmars in de niet bestaande klassementsgelederen van de PTL. De top 15 binnen, de top 10 binnen en uiteindelijk zelfs de top 5. Het Zwitserse team (gisteren als 1e gearriveerd) en het Tsjechische team (vanmorgen als 2e gearriveerd) waren al ver buiten bereik en alleen een Duits team (vanmiddag als 3e gearriveerd) stoomde nog wat sneller op dan Team Summer Stroll.
In de laatste dalende meters, vanaf Col Tricot tot de rivier de l’Arve die door de vallei van Chamonix stroomt, was het nog even spannend om het Belgische team van de Célestes en het Franse team Les Obstinés van het lijf te houden maar uiteindelijk kwamen Marc een Gideon dus toch als 4e team in Chamonix aan. Een hele diepe buiging voor de heren!
Hiermee eindigt deze week wat betreft verslaggeving. Ik hoop dat jullie er van genoten hebben. Ik (Matthew) in ieder geval wel, maar ik weet ook meteen weer hoe intensief dit ook alweer is…
Splash this around