Selecteer een pagina

MudSweatTrails MateriaalRACES

Review: Asics Fuji Attack 5

door | 11 apr 2017 | Gear Reviews, Nieuws

Enkele weken terug ging ik op pad voor een Koning van Spanje route verkenning. In de tas had ik de Asics Fuji Lyte en de Asics Fuji Attack 5 meegenomen. De Attack 5 mocht ik de komende periode gaan testen. Waarom niet direct 43km hiermee proberen en de schoen hiermee stevig op de weegschaal leggen?

Direct aantrekken

In het verleden liep ik een nieuwe schoen eerst wandelend in, de laatste jaren heb ik er geen problemen mee om een schoen direct aan te trekken, maar 43km?

In vergelijking met de Fuji Lyte is de Attack allrounder en meer geschikt voor het algemene trailwerk. Er zit geen super grove zool onder, waardoor hij ook op de weg lekker rolt. Prima voor de Nederlandse Trailer dus. Een beetje modder schuwt de schoen ook niet, maar bij veel regen en modder heb je kans dat je gaat glijden.Zoals je op het onderste beeld kunt zijn staan de lugs (noppen) van de schoenen naar verschillende hoeken: hak – midden – voorvoetlanders worden op die manier ondersteund met grip.

Op het moment dat ik de schoen aantrok voelde deze super aan. De Attack familie was geen vreemde voor me. Over de Fuji Attack 3 was ik al enthousiast. Is het ‘5’ model verbeterd? Jazeker, vooral de pasvorm van de schoen zit fijn om je voet, waardoor je je stabiel voelt in je schoen.

Kilometers met comfort

De Attack was, en is, gemaakt voor kilometers maken en dat met veel comfort. De demping van de schoen is goed en vangt ook harde punten (rotsen, takken) goed op. Dat is natuurlijk ook prettig voor de rotsachtige paden. Qua pasvorm ligt deze in het verlengde van de Fuji Lyte, wat het een herkenbaar gevoel geeft. Het gewicht van de Attack 5 lijkt minder te zijn als de Attack 3 en zo voelt het ook aan. Deze schoen heeft geen restrictie wat betreft de te lopen afstanden. Van kort tot ultra is deze schoen geschikt. Vooral als je geen dikke portemonnee hebt en niet meerdere type trailschoenen wil aanschaffen, ga dan voor deze allround Attack5. Dit model is thuis op meerdere ondergronden, licht model en heel wendbaar.

In eerdere reviews over de Fuji Attack 5 las ik dat de schoen gemaakt is voor het ruige terrein, maar ik denk dat hij eerder een mix van alles herbergt. Zelfs op asfalt rolt de schoen prima, je kan op de paden de snelheid goed vasthouden en qua gewicht ook prettig om lange klimmen mee te overbruggen. De Attack zal inderdaad op de bergpaden zijn weg vinden, maar heeft veel meer te bieden, zoals de bos-en zandpaden in onze directe omgeving.

Mijn tests op de Attack heb ik voornamelijk gedaan in Zuid-Limburg op de paden bekend van de Koning van Spanje trail en Alfa Trailrun. In deze periode liggen de paden er droog bij en daar is deze schoen opperbest. Steenachtige paden zijn ook geen probleem.

Technologie

De Attack is een veterschoen en veters kunnen blijven hangen aan takken. Hiervoor heeft Asics een vakje (Lace Garage Technology) bovenaan de tong gemaakt, waar de veters in opgeborgen kunnen worden. In vergelijking tot de Attack 3 is het comfort groter geworden en is voor mij inlopen van de schoen niet noodzakelijk meer.

Enkele technologieën die wel interessant om te benoemen zijn de Rock Protection Plate, waarmee je scherpe rotspunten opvangt, als je erop landt en niet door de middenzool drukken. De buitenzool (Trail Specific Outsole) toont zich op vele terreinen superieur, mede omdat de zool zo ontworpen is om zoveel mogelijk contact met de ondergrond te hebben. De ComforDRY Sockliner zorgt ervoor dat vocht prima wordt afgedreven. Dit is ideaal bij zweet en dus het voorkomen van fricties die kunnen leiden tot blaren, maar ook bij een waterpassage om het water snel af te voeren.

Specs

  • Gewicht: 300gram
  • Drop: 10mm (20-10mm)
  • Slijtzool: de eigen Trail Specific Outsole & Solid Rubber outsole
  • Prijsstelling €130

Eindoordeel

Wat een heerlijke loopschoen, een dikke aanrader van mijn kant!

Scoretabel Asics Fuji Attack 5:

  • GEWICHT ++
  • GRIP ++ (++ op rotsen, droge paden / +/- in modder)
  • WENDBAARHEID  ++
  • BESCHERMINGUpper ++
  • Zool  ++
  • DUURZAAMHEID + (afgaande op Attack 3 editie, want Attack 5 is nog te jong om daarop écht te beoordelen)
Splash this around