Selecteer een pagina

Mud Cruise: GR571 #FKT 

door | 10 jan 2018 | Home, Kennis, Nieuws, Routes

Het stormt in de Ardennennacht. Regen valt met bakken uit de lucht. We schuilen een half uurtje redelijk droog en windvrij in een jagersuitkijktoren, doorweekt. In onze roes van moeheid fantaseren we al uren over slapen in droge warme hooibergen. De hoge jagerstoren beweegt af en toe in een stormvlaag. We gaan dicht bij elkaar zitten in het hokje, languit liggen kan helaas niet. Ik pak een reddingsdeken uit mijn rugzak, om warm te blijven. Toch ril ik een half uur later nog steeds, als we de donkere vochtige kou weer ingaan. Bewegen is de beste manier om onderkoeling tegen te gaan…

FKT aanval op nieuwjaarsdag

Het blijf een onzalig idee om de 170 km lange GR 571 te lopen op de dag na Nieuwjaar. Het vriest niet, maar er valt veel regen uren achtereen. De Ardennen modder is indrukwekkend, vaak meer dan enkeldiep. Het loopt zwaar. Alle rivieren zijn uit hun oevers getreden. De storm heeft hier en daar halve bossen dwars over het pad gelegd. Voldoende ingrediënten voor een boeiende aanval op de oude FKT (Fastest Known Time, 35 uur) op dit lange afstand wandelpad van Comblain-au-Pont naar de Ninglinspo, via Gouvy .  

Het is de eerste lange trail voor Richard Keppel, mijn partner in crime. De 15-urige januarinacht is op zijn zachtst gezegd ‘een issue’ voor hem. Dit project is een onderzoek hoe hij reageert op doorlopen in de nacht. ‘Nooit meer dit soort onzinnige loopjes doen’, had ik mij voorgenomen. Om er toch weer aan te beginnen. En Richard in dit verhaal mee te sleuren. 

Mud cruising

De Legends Trail is geïnspireerd op het parcours van de GR 571. In de winter zou je de manier van voortbewegen op deze plekken in de Ardennen nog het best als ‘mud cruising’ kunnen omschrijven. Na een paar uren proberen om de modder waar mogelijk te ontwijken zijn we van top tot teen zo doorweekt dat we steeds meer opgaan in de zompigheid om ons heen. Voor me rent  Richard door een bijna kniediepe modderpoel. Hij doet niet eens meer de moeite… 

Een uur nadat we de jagerstoren hebben verlaten zitten we in de vroege ochtend aan de warme koffie in een bakkerijtje in Gouvy, het meest zuidelijke punt van de GR 571. De verwarming is een pure weldaad, we gaan zowat boven op de radiateur zitten.  

Na Gouvy (110 km) lopen we een hele dag door tot we om 23 uur de grote parking bij de Ninglinspo bereiken. Het aanbreken van de tweede donkere periode valt zwaar.  We zijn uiteindelijk 35,5 uur onderweg. Dat is een half uur meer dan dat ik er met Jonathan over deed in 2015.  

De GR 571 (170 km, ruim 5.000 hoogtemeters) is een zesdaagse wandeltocht door de Ardennen, die vrijwel een cirkel maakt, dwars door de Ardennen. Begin en eindpunt liggen 20 km uit elkaar, logistiek gezien is het daarmee geen uitdaging. Het is een ideale track voor een FKT. In de zomer is een tijd van 24 uur haalbaar, voor snelle lopers met support, schat ik in. De route is geheel gemarkeerd met de rood witte GR tekens. In het donker zijn die vaak moeilijk te vinden, een GPS is daarom aan te bevelen. 

In de winter zijn de nachten lang. We liepen 20 uur in het donker. Die nachtelijke uren ben je op jezelf aangewezen. Overdag kun je om de dertig kilometer gebruik maken van cafés en winkels in het deel van de route tussen Gouvy- Trois Ponts en de Ninglinspo. Ik maakte koffie en soep met een Esbitt-brander.  We schooiden rond middernacht een kop thee met een boterham bij twee sympathieke Vlaamse vakantiegangers in een huisje in Lierneux, waar we net te laat arriveerden om ons op te warmen in een café. Het brak de nacht in verdraagbare stukken. 

Paden als de GR 571 of de nieuwe GR tussen de trappistenkloosters Chimay-Rochefort- Orval (290 km) zijn mooie trailondernemingen voor non-stop lopers, maar je kunt ze natuurlijk ook opdelen in etappes, van een kilometer of 30. Dat maakt de logistieke uitdaging wel wat groter. En omdat niet iedereen een mud cruiser in hart en nieren is: de paden liggen er tussen Pasen en de herfstvakantie wat vrediger bij dan in de winter… 

Praktische tips

  • Door het stuk tussen Comblain-au-Pont en de Ninglinspo parking over te slaan kort je het parcours ruim 20 km in tot 150 km en is je beginpunt ook je eindpunt.  
  • Wij liepen het parcours tegen de wijzers van de klok in. In het eerste (westelijke) deel tot Gouvy (km 110) zijn na Remouchamps (km 20) alleen in Lierneux (km 80) café’s en winkels. We kwamen te laat aan in Lierneux, alles was daar gesloten. Vanaf Gouvy (via Trois Ponts) is er om de 25 km support, en er is altijd een trein in de buurt, waarmee je terug kunt naar het beginpunt. Check tijden op BelgianRail. Er rijden ook streekbussen (TEC) tussen Gouvy en de Ninglinspo parking. 
  • Op de site Trekkings.be is veel bruikbare info te vinden en een hoogteprofiel van de route  
  • Op grote routepaden vind je verwijzingen naar de officiële omschrijving (een gidsje met kaarten) van de route.  
  • Een (ruwe) gpx track van de GR 571 vind je hier. 
  • Van de Ninglinspo parking naar Gouvy is het 60 km via het oosten en 90 km via het westen.   
Splash this around